Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Koplopers-project van HR krijgt prestigieuze prijs uit handen prinses Laurentien

Gepubliceerd: 25 June 2021 • Leestijd: 1 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als je de participatie van jongeren met psychische kwetsbaarheid wilt verbeteren, dan moet je die jongeren mee laten praten in het onderzoek. Dat is de gedachte achter het project Koplopers. Het project is daarmee baanbrekend werd daarom gisteren beloond met de Parel van ZonMW.

De deelnemers aan de talkshowtafel
De deelnemers aan de talkshowtafel, v.l.n.r. Rosan van der Zee, prinses Laurentien, presentator Ruben Maes, Thaisja Suart, Szabinka Dudevszky

Nietsvermoedend zaten twee deelnemers en de projectleidster van het project Koplopers aan tafel voor een talkshow over psychische kwetsbaarheid. Licht gespannen, want er is hoog bezoek in de persoon van prinses Laurentien. Thaisja Suart en Rosan van der Zee zijn twee van de jongeren die als ervaringsdeskundigen deelnemen aan het – inmiddels afgeronde – project van de Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en de Gemeente Rotterdam.

Grote verrassing

Het project startte in 2017 met het doel de participatie in de samenleving van jongeren met een psychische kwetsbaarheid te verbeteren. De ervaringsdeskundigen die in het project meedraaien weten precies waar je tegenaan loopt op school, bij het vinden van werk en in het dagelijks leven als je psychische problemen hebt. Zo kampte Thaisja met depressies, waarover ze eerder in Profielen vertelde, toen ze werd verkozen tot Student van het Jaar.

De twee studenten en projectleidster Szabinka Dudevszky waren uitgenodigd om te praten over hun ervaringen – dachten ze. Deels klopte dat ook, maar tijdens de gesprekssessie werden ze overvallen met een grote verrassing: hun project is onderscheiden met de Parel, een belangrijke prijs van onderzoeksorganisatie ZonMW.

foto van de prijs, een beeldje van een pareloester

‘Jullie hebben geschiedenis geschreven’

‘Het is een enorme eer om jullie namens ZonMW in het zonnetje te mogen zetten’, zegt Prinses Laurentien. Dat participatie zo centraal staat in een onderzoeksproject is uniek, benadrukt ze. ‘Jullie hebben met dit project geschiedenis geschreven. Jullie hebben een enorme impact gemaakt, bij een volgend onderzoek zullen mensen zeggen: “O ja, die Koplopers”.’

De prijs, letterlijk een pareloester op een lief klein sokkeltje, wordt onthuld en er valt confetti uit de lucht, er worden bloemen overhandigd en er zijn tranen bij Rosan en Thaisja. ‘Tranen van immense trots hoop ik’, zegt Laurentien. ‘Want dit is echt een heel prestigieuze prijs.’ En inderdaad: de prijs voelt voor Rosan als een mooie bevestiging, vertelt ze, na alles wat ze heeft meegemaakt.

‘De parel op de taart’

‘Die erkenning is eigenlijk de kers op de taart, of beter: de parel op de taart’, vertelt Koploper Tim tijdens de After Talk met Laurentien. ‘Wat koplopers voor mij betekend heeft’, zegt zijn ‘ collega’ Michael, ‘is dat ik meer mag zijn wie ik ben, dat ik bijvoorbeeld met social work-studenten kan delen hoe het is om met angsten te leven. Ik ben onwijs dankbaar, ik heb nu veel meer het gevoel dat ik contact met anderen kan maken.’

Lees ook het eerdere artikel over het project Koplopers:

Psychisch kwetsbaar: ‘Niks doen is geen optie’

Tekst en foto: Edith van Gameren

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Koplopers-project van HR krijgt prestigieuze prijs uit handen prinses Laurentien

  1. Fantastisch! Wat een mooie verrassing voor jullie harde werk!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top