Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR Pride-netwerk langs locaties voor meer bekendheid: ‘Juist nu is het extra nodig’

Gepubliceerd: 20 September 2021 • Leestijd: 3 minuten en 56 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op locatie Kralingse Zoom staat een handvol enthousiaste studenten en medewerkers die regenboog-snoepgoed uitdelen. Het zijn de mensen van HR Pride die rondom de Rotterdam Pride Week op ‘promotour’ zijn langs verschillende hogeschoollocaties. 

Foto van Leonie van Staveren voor de HR pride promo booth op locatie Kralingse Zoom.
Leden van het HR Pride-netwerk, in het midden Leonie van Staveren.

HR Pride is een netwerk voor lhbti+-studenten en -medewerkers aan de HR. Naast deelname aan bijvoorbeeld de Rotterdam Pride organiseert de club ook symposia en ‘ongedwongen bijeenkomsten met pizza’ om te praten over problemen waar lhbti+-studenten en medewerkers tegenaan lopen, bijvoorbeeld ‘queer in de klas’, ‘queer op stage/werk’ en ‘queer en religie’.

‘We bieden een luisterend oor, maar willen er ook voor zorgen dat iedereen in een veilige situatie zit om bijvoorbeeld in de klas uit de kast te komen’, zegt docent José Geraedts. ‘Dat kan helaas niet altijd.’ Maar er zijn ook andere gevallen: ‘Zo heb je ook studenten die op school allang uit de kast zijn, maar weer in de kast gaan als ze stage moeten lopen. Omdat het lastig is, of omdat ze bang zijn om beoordeeld te worden. Het maakt je kwetsbaar.’

‘Het loopt storm’

Deze dagen maakt HR Pride een ‘promotour’ langs de verschillende vestigingen van de HR in de stad. ‘Het loopt storm’, zeggen de medewerkers. Terwijl op de achtergrond Diana Ross (“I’m coming out… I want the world to know… gotta let it show”) en Lady Gaga (“I’d rather be dry, but at least I’m alive… Rain on me, rain on me….”) klinken, drukken de medewerkers voorbijgangers versnaperingen en informatiekaartjes in de handen.

‘Soms zijn er ook weleens groepjes jongens, die je ziet denken: “Oh, dit ga ik niet aannemen waar m’n vrienden bij zijn”. Maar dan komen ze later alsnog alleen’, lacht Geraedts. ‘Dat laat wel zien dat het heel erg nodig is’. Met de ‘promotour’ willen ze aandacht vestigen op de verschillende activiteiten (zie kader onder dit artikel, red). ‘Die zijn niet altijd serieus, we willen ook de mogelijkheid geven om met gelijkgestemden te socializen. Iedereen is welkom.’

Homofobe incidenten in Rotterdam

Juist in de weken en maanden voorafgaand deze promotour zijn er verschillende homofobe incidenten geweest in en rondom Rotterdam. Afgelopen weekend werd het kantoor van het COC, de belangenorganisatie van lbhti’ers in Rotterdam, nog beklad met homofobe leuzen.

Een initiatiefnemer van de ‘Roze Kameraden’, een lbhti-vereniging voor Feyenoordsupporters, ontving doodsbedreigingen uit de harde kern van Feyenoord en diens sportschool op Zuid werd beklad met teksten zoals ‘kk homo’s’, en ‘kk homo’s sterf’.

Kort ervoor was er brandstichting in een studentenflat in Amsterdam, nadat bewoners de Pridevlag hadden uitgehangen. Er vielen vier gewonden. ‘Het doet mij alleen maar beseffen dat het heel erg goed is dat wij hier staan’, zegt Geraedts. ‘Gelukkig krijgen we ook heel positieve reacties voor het positieve tegengeluid dat wij geven.’

Luisterend oor én ongedwongen kletsen

Vanuit de afdeling studentenwelzijn coördineert Leonie van Staveren de HR Pride en ook deze tour. Ze is studentenwelzijnsadviseur. ‘Eerst is het begonnen met een symposium, maar algauw vonden we dat dit thema het hele studiejaar door aandacht verdient, niet alleen rondom Pride.’ De HR Pride is er ook voor lhbti+-studenten die ‘vragen hebben’ of ‘met zichzelf in de knoop zitten’. Zo hopen de initiatiefnemers dat er een actieve gemeenschap ontstaat van studenten en medewerkers, die elkaar kunnen helpen en een luisterend oor kunnen bieden, maar die ook ongedwongen en in informele sfeer met elkaar kunnen kletsen.

In de dagelijkse praktijk komt Van Staveren in haar begeleiding veel dingen tegen. ‘Studenten vinden het moeilijk om op school of juist thuis uit de kast te komen. Vooralsnog heb ik weinig signalen ontvangen dat er in de klas zelf echt problemen zijn. Maar ik heb wel het idee dat het soms wat moeilijker is om echt uit de kast te komen, dat studenten het voor zichzelf houden. Dat kan komen door een vervelende sfeer in de klas, of dat het niet erg persoonlijk is. Of mensen zijn bang voor afwijzing.’ HR Pride wil vooral laten zien dat die angst ten onrechte is, en dat de HR ‘de studenten altijd steunt’.

Pesten en uitsluiten

Afgelopen donderdag werd er een onderzoek gepresenteerd dat concludeert dat lhbti+-leerlingen vaker gepest worden op school door leraren en ander schoolpersoneel. Daarover zegt Van Staveren: ‘Zulke meldingen hebben we niet concreet binnengekregen, maar ik kan niet uitsluiten dat er studenten zijn die het zo ervaren. Ik denk dat het wel belangrijk is om, als die signalen er zijn, die serieus te nemen. Dan moet je toch met elkaar in gesprek, want de norm is: altijd respect tonen naar elkaar. We moeten er alert op zijn, en de drempel moet laag zijn om het te melden.’

Al vier dagen is de tour bezig, en al vier dagen worden ze ‘overstelpt met positieve reacties’. De sfeer is goed, ‘en we hopen natuurlijk zieltjes te winnen, we verwachten wel een aantal aanmeldingen voor ons symposium’.

Er leven nog altijd veel vragen, bijvoorbeeld over uit de kast komen op je eerste baan. ‘Daar denken we graag in mee’, zegt Van Staveren. En terwijl Van Staveren en haar collega’s weer opnieuw snoepgoed uitdelen, raakt de bodem van de doos met kaartjes in zicht. Terwijl Geraedts chocolade uitdeelt, loopt er een student voorbij. ‘Gays rule!’ roept hij lachend.

Agenda HR Pride tijdens de Rotterdam Pride week
De promotour is maandag 20 september te vinden op Museumpark (11:30 tot 13:00 uur in de hal bij de kantine), dinsdag 21 september op locatie Rochussenstraat (11:30 tot 13:00 uur in de hal bij de ingang) en woensdag 22 september weer op locatie Kralingse Zoom (11:30 tot 13:00 uur bij de ingang).
Op donderdag 23 september is het HR Pride-symposium, inclusief pizzaparty. Meer info en aanmelden op deze Hintpagina (na inlog).
Zaterdag 25 september is de Pride March, studenten en medewerkers die willen, mogen aansluiten.

Tekst en beeld: Rutger de Quay

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

12 Responses to HR Pride-netwerk langs locaties voor meer bekendheid: ‘Juist nu is het extra nodig’

  1. Afgelopen donderdag werd er een onderzoek gepresenteerd dat concludeert dat lhbti+-leerlingen vaker gepest worden op school door leraren en ander schoolpersoneel.

    Dit is een onderzoek onder leerlingen van middelbare scholen. Ik ben wel nieuwsgierig hoe dit onder studenten van onze eigen Hogeschool is. En waar horen studenten zich te melden als ze hier last van hebben?

  2. Hoi Robin, voor zover ik weet is een vergelijkbaar onderzoek nog niet onder studenten in het hoger onderwijs gedaan. Ik heb in mijn functie (nu zo’n 3 jaar) ook nog geen concrete signalen van discriminatie of pesten door docenten binnen gekregen. Alle vormen van ongewenst gedrag kunnen studenten melden bij de vertrouwenspersonen van de hogeschool. Wie er voor jouw instituut vertrouwenspersoon is, vind je op HINT. Uiteraard kunnen studenten het ook bespreken met hun SLC’er of mogen ze zich bij mij melden. Samen kunnen we dan kijken welke stappen er genomen kunnen worden om de ervaringen van de student bespreekbaar te maken binnen de opleiding en te voorkomen dat het vaker voorkomt.

    Vertrouwenspersonen op HINT
    https://hint.hr.nl/nl/HR/Studie/hulp-bij-studie/mijn-studie/studieondersteuners/vertrouwenspersoon/

  3. @Jos van Nierop

    Ahh, een politieke term vanuit de social justice hoek dus? Handig..

  4. Ben ik de enige die het gevoel heeft dat @Jap stiekem een beetje homofoob is maar nog niet helemaal uit de kast durft te komen? 🙂 Misschien ook maar beter zo.

  5. Met ‘uit de kast’ bedoel ik natuurlijk ‘uitkomen voor zijn homofobe ideeën’, niet in de ‘uitkomen voor je geaardheid’ zin. In dat laatste geval ben je natuurlijk van harte welkom om daar wel voor uit te komen 🙂

  6. @Beau Iemand homofoob labelen zodra hij enige vorm van kritiek of verwarring uit op de term ‘queer’ lijkt mij juist erg kortzichtig en onverdraagzaam vanuit jouw kant.

  7. Als je opgelet had in Engelse les wist je dat het woord queer in het Nederlands gewoon “vreemd” of “anders” betekent. Het vraagt niet veel van je fantasie hoe dat woord is toegeëigend door de LGBTQI+ gemeenschap toch?

    Als je eerste reflex is om “SJWers!” te roepen dan durf ik mijn hand ervoor in het vuur te steken dat je weinig op hebt met deze emancipatie kwestie.

    En waar noem ik mezelf tolerant? Voor mij mogen er voor iedere LGBTQI+ die uit de kast komt 10 homofoben de kast in. Geen tolerantie voor middeleeuwse ideeën wat mij betreft.

  8. @Beau. In mijn laatste comment kan je zien dat ik niet spreek over tolerantie voor homofobie, maar voor mensen die kritiek hebben en/of verwarring over het onderwerp. Wederom ga je er vanuit dat iedereen die iets anders dan positiviteit uit tegenover het onderwerp een homofoob moet zijn.

    Intolerantie tegenover iedereen die niet dingen ziet zoals jij ze ziet verschuift het probleem alleen maar, waardoor dit soort sociale problemen alleen maar meer polariserend werken, zonder dat dit nodig is.
    Als jouw eerste instinct is om iemand homofoob te noemen, puur en alleen omdat hij kritiek uit op de definitie van ‘queer’ op wikipedia, wordt het wel duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is.

  9. Hij ondergraaft de legitimiteit van dit initiatief van de HR op basis van een definitie die op Wikipedia staat. En ja, ik noem mensen die dit soort initiatieven ondergraven homofoob. Noem een kat een kat.

    Polarisatie voorkomen is een excuus om ons niet bezig te houden met het feit dat homofobie en andere vormen van superioriteitsdenken steeds meer voet aan de grond krijgen. Meeliftend op groeiend religieus en rechts extremisme. Benoem het en bestrijd het.

  10. @Beau

    Hoezo zou ik homofoob zijn als ik mijn bedenkingen heb bij een (politieke) definitie? Volgens mij noem jij iemand met een andere mening op dit onderwerp dus bij voorbaat homofoob(?).

    En wat ga je zeggen tegen een homoseksueel persoon als deze persoon dezelfde mening heeft als ik? Is dat dan ook Homofoob?

    Superioriteitsdenken? waar haal jij al die zooi vandaan joh? dat zit in jou hoofd..

    Je conclusies en beredenatie is juist extremistisch en absurt.
    Ik ben trouwens niet rechts, en ben ik atheist, FYI.

    Wordt beetje misselijk van figuren zoals jij..

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top