Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 juni 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe lang blijft je propedeuse geldig?

Lieve Tosca,

Na bijna anderhalf jaar ploeteren haal ik binnenkort ik m’n propedeuse. Ik ben er retetrots op, maar ik ben ook even helemaal klaar met school. Het liefst wil ik er even helemaal tussenuit en helemaal niet meer achter m’n laptop zitten. Een jaar reizen en dan opgeladen aan de rest van m’n opleiding beginnen. Kan dat of raak ik dan m’n P kwijt?

Lfs,
Wanderlust

Lieve Wanderlust,

Je propedeuse is een diploma en als je het hebt gehaald, is het van jou. Je krijgt er zelfs een uitdraai van op chic papier (met handtekeningen en alles er op!). Zo’n diploma is altijd leuk voor boven je bed, maar hoe lang je ermee terug naar school mag komen weet ik ook niet uit m’n hoofd.

Eefje van Herwijnen, de voorzitter van het platform van examencommissie-voorzitters van de Hogeschool Rotterdam, weet dit soort dingen wel. Zij legt uit: ‘Je propedeuse blijft altijd geldig. Wat je ermee kúnt, kan ik de loop van de jaren veranderen. En dat is, denk ik, logisch, gelet op de veranderende maatschappij en de daarmee samenhangende  onderwijsvernieuwing. Wat kun je bijvoorbeeld nu met een ICT-propedeuse uit het jaar 2005?’

Een jaar ertussenuit is volgens de expert geen probleem, tenzij er bij je opleiding sprake is van een ingrijpende curriculumwijziging die invloed kan hebben op de studievoortgang. Maar dat zou dan nu al bekend moeten zijn. Van Herwijnen: ‘Een gesprek vóóraf met Bureau Studentzaken is hier altijd mijn dringende advies.’

Neem dus vooral de tijd die je nodig hebt, maar blijf niet te lang weg. Daar doe je jezelf (en je portemonnee) een plezier mee.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 6 October 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top