Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, moet ik meer werken nu het weer kan of juist stug doorstuderen? 

Lieve Tosca, 

Na anderhalf jaar corona is mijn spaarrekening geminimaliseerd. De diensten die ik in een koffietentje draaide droogden op en ik besloot me vol te focussen op de studie. Nu het koffietentje volgende week weer met volle bezetting open mag, wordt er hard aan me getrokken. M’n baas zou me het liefst iedere dag inroosteren. Goed voor m’n portemonnee, slecht voor m’n studie. Wat zou jij doen? Nu even hard werken zodat ik straks lekker op vakantie kan of schraal leven en stug doorstuderen zodat ik straks klaar ben?

Lfs,
Twijfelbarista

Lieve Twijfelbarista,

Ik snap dat het heel aantrekkelijk is om extra hard te werken de komende tijd. Na anderhalf jaar van lockdowns en sociale beperkingen lonken de feestjes en de reizen weer. Bij mij wel in ieder geval. En om alles te kunnen doen, is geld nodig. En je maakt je baas er ook nog eens blij mee. Iedereen wint dus. Behalve je studietempo.

Je stelt je vraag heel zwart-wit: kan je lekker op vakantie of moet je schraal doorstuderen?
Ik denk dat het juist aan jou is om de balans te vinden in de dingen die je wil doen. Een goede planning om het maximale uit je tijd te halen (en tijd inplannen om af en toe even te ontspannen zodat je daarna weer opgeladen verder kan) is belangrijk.

Een bijbaan van een tot twee dagen per week is voor de meeste studenten te doen en genoeg om niet volledig bij DUO aan het infuus te moeten. Sommige periodes is het druk op school of moet je stage lopen, dan lukt het (waarschijnlijk) niet. Andere periodes kan je makkelijk drie tot vier dagen werken en in de vakantie zelfs hele weken. Als je op die momenten extra werkt en dat geld spaart, maak je in andere periodes tijd vrij om meer te studeren of te reizen. Geld = tijd.

Ik zou proberen de studievertraging tot een minimum te beperken omdat de inkomsten die je misloopt door extra lang studeren je op de langere termijn opbreken. Je betaalt niet alleen een jaar (of meerdere jaren) extra collegegeld, maar je loopt ook de inkomsten van een baan op hbo-niveau mis.

Tempo Team heeft onderzocht dat een net afgestudeerde hbo’er tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand verdient. Daar moet je heel veel cappuccinoschuim voor opfluffen. En ieder jaar dat je werkt, krijg je een paar procent extra loon en ontwikkel je je verder in je werkveld waardoor je weer door kan stromen naar nog beter betaalde banen.

Studeren kost je dus echt meer dan collegegeld. Een paar procent loonsverhoging lijkt weinig, maar het telt op de lange termijn stevig op. Stel dat je dit jaar van 2000 euro per maand naar 2040 euro gaat (+2%) en volgend jaar 2080 euro per maand. Het jaar erop wordt je salaris dan 2122 euro, het jaar daarop 2164 euro enzovoort. En je vakantiegeld en eventuele dertiende maand zijn percentages van je inkomen en groeien dus ook mee.

Focus op je studie en beperk je werk, dat is dus wat ik je aanraad. Tachtig procent van onze Instagram-volgers is het daar helemaal mee eens.

Als je geld over hebt kun je op vakantie. Geld bijlenen zou ik – als je situatie het toelaat – ook tot een minimum beperken. Het is nu fijn, maar terugbetalen is langdurig een flinke hap uit je toekomstige budget.

Als je straks een gemiddeld startsalaris van 2150 euro per maand bruto hebt, krijg je ongeveer 1900 euro overgemaakt. Als je van je salaris woonruimte moet huren, je gas/water/licht, gemeentebelastingen, verzekeringen, abonnementen, boodschappen, kleding, je auto/ov en misschien nog wat hobby’s moet betalen, hou je niet al te veel geld over. Leen dus wijs. Want ondanks dat je straks meer gaat verdienen dan je deed als barista, stijgen je lasten natuurlijk ook.

Ik hoop dat je tijd maakt om snel je diploma te halen!

Lfs,
Tosca

Lees hier meer Lieve Tosca’s over plannen, budgetteren en motivatie:

 

Lieve Tosca, hoe hou ik mezelf gemotiveerd om m’n scriptie af te schrijven – tijdens het EK?

Lieve Tosca, weet jij een (creatieve) manier om snel wat bij te verdienen?

Lieve Tosca, hoe zorg ik voor een goede studie-werk-privébalans?

 

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 22 September 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top