Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 oktober 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe voldoe ik aan al die (sociale) verplichtingen? Ik ben nu al bekaf!

Lieve Tosca,

De eerste week zit er op en ik ben alweer aan vakantie toe. Ik weet niet of ik de enige ben, maar na een jaar weinig prikkels en weinig tijd op school moet ik wennen aan alle prikkels. Ik ben KAPOT. M’n agenda stroomt vol met afspraken en ik denk bij elke vriend die iets voorstelt ‘neeeee’. Hoe manage ik dit?

Lfs,
Laatmealleen

Lieve Laatmealleen,

Wat fijn dat je deze vraag stelt want ik worstel hier zelf dus ook aardig mee. Profielen is nu net anderhalve week terug van vakantie en ik heb in die eerste dagen meer mensen gesproken dan in de volledige zes weken daarvoor. Afgelopen weekend had ik het liefst Netflixend in bed doorgebracht, maar vrienden hadden wat te vieren en we mochten weer repeteren met de band dus ik begon maandag allesbehalve uitgerust aan de nieuwe werkweek.

Hoe voorkomen we dat we oververmoeidheid de herfstvakantie ingaan? Ik vroeg onze Instagram-volgers maandagavond om advies en zag vooral bijval. Meer dan tachtig procent van hen is nu ook al bekaf. Gelukkig waren er ook mensen met tips, dank daarvoor! Alle tips vind je in de Lieve Tosca-highlight op onze Instagram.

De meest praktische tip die in vele vormen langskwam: maak tijd voor jezelf. Bedenk wat jij nodig hebt om op te laden – sommige mensen laden op van sporten, anderen van een sociale activiteit en weer anderen van knutselen, lezen, Netflixen, badderen of slapen – en plan het in.

Of het dagelijks, wekelijks of maandelijks is, maakt niet uit: blokkeer tijd voor jezelf in je agenda zodat je bij het plannen van een afspraak daadwerkelijk alleen de momenten ziet waarop je ruimte hebt voor andere afspraken. En als je in de verleiding komt om de afspraak met jezelf af te zeggen bedenk dan: als je vandaag geen rust neemt, heb je morgen waarschijnlijk minder energie voor de dingen die je ook moet doen. Beter hou je je aan de afspraken met jezelf en spreid je je afspraken met anderen uit over een langere tijd.

Dat je een date met jezelf hebt, hoef je trouwens niet te delen. Maar het is ook niets om je voor te schamen. Tijdens de lockdowns hebben veel mensen geleerd dat het leven in een lagere versnelling ook heel fijn kan zijn.

En nog een opsteker: dat je nu bekaf bent van je volle agenda, betekent niet dat dat zo blijft. Het begin van dit collegejaar gaat gepaard met heel veel nieuwe prikkels: je moet inventariseren hoe je jaar eruit gaat zien, een beetje gezellig doen tegen je klasgenoten, op sommige dagen naar school reizen en ook nog proberen te leven binnen de corona-pandemie. Ik word al moe als ik alle facetten van de corona-resocialisatie opschrijf.

Geef jezelf de rust en de ruimte om te herkalibreren, dan komt het vast helemaal goed. Blijft de vermoeidheid, ga dan eens naar de huisarts om te checken of je fysiek helemaal oké bent. En ga naar je decaan wanneer je vermoeidheid je studievoortgang dreigt te beïnvloeden.

Heel veel (studie)succes en plezier gewenst dit collegejaar!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 8 September 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top