Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 september 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe hou ik mezelf gemotiveerd om m’n scriptie af te schrijven – tijdens het EK?

Lieve Tosca,

Hoe schrijven andere mensen hun scriptie af terwijl buiten de zon schijnt, het EK aan de gang is en het Nederlands Elftal ook nog eens goed speelt? Ik heb de grootste moeite mezelf gemotiveerd te houden. Hoe pakken anderen dat aan?

Lfs,
HupHolland!

Lieve HupHolland,

Soms vind je motivatie in jezelf, soms moet je jezelf simpelweg dwingen te werken om je einddoel te halen. Om HR-studiesuccesgoeroe Jean-Marie Molina te quoten: ‘Motivatie overkomt je niet, je moet ervoor werken.’

Ik denk ook niet dat de voetballers waar jij nu naar kijkt iedere dag juichend naar de training gaan. Voor hun is voetbal een baan en er zijn vast dagen (of weken, misschien wel maanden) dat ze er geen klap zin in hebben, maar gewoon gaan. Omdat het moet. Omdat ze anders niet fit en ingespeeld zijn voor een belangrijke wedstrijd of een kampioenschap. En dat zou zonde zijn.

Hetzelfde geldt nu voor jou en je afstuderen: als je nu doorpakt heb je straks pas echt vakantie. Een vakantie waarin je je niet meer met school bezig hoeft te houden. Dat lijkt mij de ultieme vrijheid, dus ik zou zin maken en de boel zo snel mogelijk afronden. Hoewel zo snel mogelijk ook na de zomer kan zijn.

Alles begint in ieder geval met een realistische planning. Wat moet je nog doen en hoeveel tijd kost dat nog? Verdeel de taken over de dagen die je nog hebt, bouw speling in voor tegenslag en kijk of het haalbaar is om voor de zomervakantie je scriptie af te krijgen.

Als je vanaf nu bijvoorbeeld zeven dagen per week tien uur per dag moet werken om je deadline te halen, moet je goed bij jezelf nagaan of je dat in je hebt. Ben je bereid om je bijbaan, de EK-wedstrijden, sociale bijeenkomsten en zonnige dagen tot de deadline te laten liggen? Als het antwoord volmondig ‘ja!’ is, zou ik daar zeker voor gaan.

Als je te veel moet inleveren om je deadline te halen, is het denk ik slim om contact op te nemen met je slc’er om te bespreken welke opties je hebt als je vertraagt. Jezelf opzadelen met een onmogelijke planning terwijl je eigenlijk nu al weet dat je het niet gaat halen, zorgt voor frustratie en falen.

Als je lekker op schema bent en een makkelijke planning hebt waarmee je je deadline kan halen door vijf dagen per week vijf uur per dag te studeren, dan heb je de luxe om je uren te gaan indelen op een manier die voor jou werkt.

Ik ben in de ochtend het scherpst en schrijf dan graag. In de middag ben ik sneller afgeleid en doe ik liever onderzoek of lees ik wat. Ik pas mijn werkdagen daar ook op aan. Van 8.00 tot 10.00 uur in de ochtend blokkeer ik mijn agenda om geconcentreerd te kunnen werken. Daarna vergader ik met de redactie van Profielen en vink ik andere taakjes af. Ik ga lunchen en een rondje lopen en daarna heb ik nog een aantal goede werkuren. Dit is voor iedereen anders, dus ga bij jezelf na wat voor jou werkt.

Zorg dat je de uren die je geconcentreerd moet werken ook echt in de concentratiemodus kan komen. Leg je telefoon weg, zet zoveel mogelijk meldingen uit op je laptop/computer en laat de tv uit. Maak een lijstje met taakjes die gedaan moeten worden en plan om de twintig minuten werk steeds een korte pauze, drink dan een kop thee of koffie of loop een klein rondje. Meer nodig? Download de ‘Toolbox studentsucces’ van de Hogeschool Rotterdam, daar zitten bewezen effectieve studietips in.

Toolkit studentsucces: ‘De volgende toets maak je beter!’ 

En lees ook dit interview met decaan Lianne Keemink die een boek schreef over het aanleren van nieuwe gewoontes. In een interview met Profielen legt ze uit hoe dat het beste werkt.

Decaan Lianne Keemink schrijft gids voor gewoonteverandering: ‘Niet alles in een keer!’ 

Succes met studeren en check vooral de Lieve Tosca Instagram-highlight voor tips van medestudenten en docenten.

Succes met de laatste loodjes. Ennuh: Hup Holland!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 16 June 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top