Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 juni 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, weet jij een (creatieve) manier om snel wat bij te verdienen?

Lieve Tosca,

Aan het einde van m’n geld hou ik altijd een stukje maand over. Dat stukje is nu. Weet jij een snelle en/of creatieve manier om wat bij te verdienen?

Lfs, Opperdepop

Lieve Opperdepop,

Ik ken deze situatie nog uit mijn studententijd (oké: ook nog wel van daarna) en ben blij dat deze periode voor mij voorbij is, want het leverde mij heel veel stress op. Als je iedere maand geld tekort komt, is het tijd om serieus naar je financiën te kijken. Want iedereen heeft weleens een tegenvaller waardoor je niet uitkomt, maar het zou niet de regel moeten zijn.

Ik kom straks met tips om snel geld te verdienen, want die heb ik via Instagram gekregen. Dank daarvoor volgers! Maar ik wil eerst even aandringen op het beter organiseren van je geldzaken. Het is misschien niet leuk om de administratie te doen, maar het creëren van overzicht kost je minder tijd en energie dan maandelijks terugkerende geldstress. Echt waar.

Aan de slag dus: Open je bank-app of log in via de site, pak pen en papier bekijk je inkomen. Wat komt er binnen? Tel alles (bijbaantje, DUO, etc) bij elkaar op. Als je wisselende inkomsten hebt, neem je het gemiddelde van de afgelopen drie maanden.

Ga daarna naar je uitgaven. Schrijf je vaste lasten (huur, verzekeringen, mobiel abonnement etc.) op en kijk gelijk even of je geen onnodige of dubbele afschrijvingen/abonnementen tegenkomt.

Als je je vaste lasten van je vaste inkomsten aftrekt, hou je – als het goed is – een bedrag over dat je iedere maand kan besteden aan boodschappen, hobby’s, onvoorziene kosten en andere zaken die jij belangrijk vindt. Wanneer je dit bedrag door 4,5 deelt, weet je wat je per week kan besteden.

Of dit genoeg is, hangt helemaal van jouw eigen situatie af. Als je bij je ouders woont en daar ook eet, heb je minder nodig dan wanneer je zelf boodschappen moet doen.

Als je geld tekort komt, kun je je (vaste) lasten terugbrengen of voor meer inkomsten zorgen. Je kan geld lenen bij DUO (wat je natuurlijk ook weer terug moet betalen) of extra werken. Voor extra inkomsten kreeg ik via Instagram wat tips. Bijna de helft van de Instagram-volgers komt regelmatig geld tekort aan het einde van de maand, vooral omdat door corona veel bijbaantjes zijn verdampt.

Een slimme tip was: geld verdienen met oppassen. Als je ervaring hebt als oppas, kun je via verschillende platformen aan de slag. Als je het slim plant, kan je ook nog mee-eten met je oppaskinderen. Win-win!

De meeste baantjes leveren je helaas niet direct geld op. Gelukkig heb ik ook veel tips gekregen om snel geld te verdienen: verkoop spullen die je niet nodig hebt via Instagram, Facebook of Marktplaats (denk hierbij ook aan je oude smartphone, daar is veel vraag naar), verkoop studieboeken via Studystore (ze betalen snel uit, volgens de tipgever), verkoop kleding die je niet meer draagt via Vinted (niet al je verdiende geld weer uitgeven aan nieuwe kleren) en statiegeldflessen ophalen bij vrienden.

De meest intrigerende tip was ‘voetenfoto’s verkopen’. Ik checkte even bij de tipgever wat ze daarmee bedoelde en het verhaal is fantastisch: een vriend van een vriend van haar koopt voetenfilmpjes en gedragen sokken van meisjes. Dat zou jij ook kunnen doen. Ik heb weleens schoenen proberen te verkopen op Marktplaats en toen kreeg ik ook een bericht van een man die vroeg hoe de schoenen roken. Ik had toen geen idee dat ik goud in handen had, jij nu wel. Doe er je voordeel mee.

Alle tips vind je in onze Instagram-highlight.

Nog niet genoeg gelezen? We publiceerden vorig jaar het artikel ‘Budgetteren als een baas’, daar lees je hoe andere studenten budgetteren en kun je zelf aan de slag met een handige Excel-tool. Ook schreven we het artikel ‘Gratis is het snelst verdiend’ met bespaartips uit Rotterdam en omstreken.

Succes met de rest van de maand, ik hoop dat je in geval van nood bij je ouders en/of vrienden mag eten.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 19 May 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, weet jij een (creatieve) manier om snel wat bij te verdienen?

 1. Denk er ook aan: maak je gebruik van je recht op aanvullende beurs en alle mogelijke toeslagen? Denk hierbij ook aan Tegemoetkoming Kamerhuurders via de gemeente. Op jaarbasis scheelt dat enorm!

 2. Ik kan via mijn bank al mijn transacties downloaden in Excel, dus grote kans dat dat bij andere banken ook kan. Dat puzzelt misschien wat makkelijker dan pen & papier.

 3. Of een geneesmiddelenonderzoek, kost wat tijd en er zitten natuurlijk risico’s aan verbonden, maar daardoor betaalt het ook heel goed :). Zelf nog nooit gedaan, ik heb genoeg geld.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top