Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 mei 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe regel ik als verlegen pro-feministische heteroman een date of relatie? 

Lieve Tosca,

Ik ben een zeer verlegen heteroman met sterke pro-feministische idealen. Lang voor #MeToo was ik me al pijnlijk bewust van het feit dat romantische of seksuele avances door vrouwen als ongewenst kunnen worden ervaren. Dit maakt mij heel erg bang om mijn interesse in een potentiële vriendin te tonen, want ik wil niet over haar grenzen heengaan. Eigenlijk wacht ik altijd op haar initiatief – en een moderne, geëmancipeerde vrouw durft dat wel te nemen, denk ik dan – maar de praktijk is weerbarstiger. Mijn liefdesleven is dus nooit echt van de grond gekomen. Daar kan ik wel mee leven, maar ooit wil ik toch ook wel een lieve vriendin en seks en al die dingen. Dus, hoe kan ik politiek correct en niet-bedreigend met vrouwen omgaan, én mezelf aanprijzen als een leuke jongen om eens koffie mee te gaan drinken?

Lfs,
MrSoftie

Lieve MrSoftie,

Op ieder potje past een dekseltje, zelfs op zeer verlegen heteromannen met sterke pro-feministische idealen. Trust me. Ik denk dat de meeste vrouwen een (pro-)feministische man enorm kunnen waarderen. Ik bedoel: wie houdt er nou niet van een man die voor gelijke rechten is en bereid is zijn aandeel daar in te erkennen? Ik zou geen relatie kunnen hebben met een man die oprecht vindt dat vrouwen minderwaardig zijn.

Het lastige onderdeel is die verlegenheid. Die dekseltjes moeten natuurlijk wel weten dat jij interesse hebt. En dan niet in een vriendschap, maar in een mogelijke relatie. Want voor je het weet zit je na een ontmoeting in de friend zone en het is best ingewikkeld om daar weer uit te komen.

Het is belangrijk dat je doordrongen bent van het feit dat vrouwen ook mensen zijn en (uitzonderingen daargelaten) ook behoefte hebben aan relaties en seks. En of ze nou feministisch zijn of niet: iemand moet de eerste stap nemen. Als je iemand leert kennen moet een van de twee de ander laten weten dat-ie hem/haar/hen leuker vindt dan gemiddeld. Als jullie dat allebei niet doen, gebeurt er niets.

Dus: zorg dat mensen weten dat je beschikbaar bent. Ga op een datingsite of app, spreek mensen die je leuk vindt aan (mag ook online) en ga op dates. Tijdens die dates ga je oefenen met consent/toestemming. Je kan namelijk prima flirten zonder dat het uitmondt in een #MeToo-achtige situatie. Het is belangrijk om de grens te leren herkennen, en die niet te overschrijden.

Wanneer je iemand tegenkomt die je leuk vindt, kun je vragen of zij (maar hier kan natuurlijk ook hij/hen staan) het leuk vindt om contact te houden. Wanneer dat zo is, kun je telefoonnummers of e-mailadressen uitwisselen of elkaar volgen op social media. Wanneer de ander met enthousiasme haar gegevens deelt of jou rap terug volgt, is dat een duidelijke uitnodiging: ze wil je beter leren kennen. Stuur vooral snel een bericht met een vraag, zodat er gemakkelijk een gesprek kan ontstaan.

Als je belt en de ander neemt nooit op of als je een bericht stuurt en de ander reageert niet, is dat een reactie: ze heeft toch geen interesse. Er zijn maar weinig mensen die de liefde van hun leven hebben laten lopen omdat ze ‘vergeten zijn op een bericht te antwoorden’. Geen reactie is ook een reactie. Laat het contact voor wat het is en leg contact met iemand anders. Als je contact blijft zoeken, beland je in stalker-/#MeToo-territorium.

Probeer niet te lang digitaal te communiceren en zo snel mogelijk een ‘date’ te plannen. Tijdens een fysieke date heb je de mogelijkheid om te ontdekken of je elkaar aantrekkelijk vindt. Dit doe je door toenadering te zoeken. Probeer bijvoorbeeld wanneer jullie tegenover elkaar zitten, je voet/been tegen dat van haar te laten rusten. Als ze haar been wegtrekt, is ze niet van het contact gediend. Wanneer ze haar been uit een reflex terugtrok, maar weer terugzet of zelfs een beetje druk tegen jouw been zet, was de aanraking gewenst.

Dit spelletje kun je ook spelen met het aanraken van schouders, onderarmen enzovoort. Wanneer je merkt dat ze jouw aanrakingen fijn vindt en zich niet terugtrekt of verstijft, mag je dat interpreteren als consent. Als ze zich wel terugtrekt of verstijft, is dit je teken om afstand te nemen. Doe je dat niet, dan kom je op #MeToo-terrein.

Als je twijfelt over haar reactie, kun je ernaar vragen. ‘Vind je het vervelend als ik dit doe?’, kan altijd, bijvoorbeeld als je haar hand pakt tijdens een wandeling. Of wanneer je haar in haar jas helpt en toch al dichtbij bent, kun je in haar oor fluisteren ‘ik wil je graag zoenen’ of ‘mag ik je zoenen?’ Je hebt je antwoord dan vaak al vrij snel.

Consent is sexy. Ik schrijf dit niet omdat het zo’n lekkere slogan is, maar omdat het waar is: wanneer je weet dat wat je doet gewaardeerd wordt, geeft dat je vrijheid om elkaar zonder terughoudendheid verder te ontdekken. Durf een risico te nemen en tijdens een eerste date al (erotische) spanning op te bouwen. Op die manier weet iedereen waar-ie aan toe is zonder het gedoe van een aantal dates waarna zij toch besluit ‘vrienden te blijven’. Dat kun je beter direct ontdekken.

En als de eerste date leuk genoeg was voor een tweede date, komt die er vast. En als de tweede date leuk genoeg was voor de derde, komt die er vast ook. En dat gaat zo door tot het niet meer leuk is of tot je een relatie hebt.

Dit liedje hielp mij om de mannen aan te spreken die ik eigenlijk een beetje spannend vond, misschien helpt het jou ook.

Veel succes en vooral veel dateplezier!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 14 April 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, hoe regel ik als verlegen pro-feministische heteroman een date of relatie? 

 1. @Tosca, goed advies!

  @MrSofty, over deze vraag zijn inmiddels boeken vol geschreven (probeer bijvoorbeeld: “The Mating Game: Why men want sex and women need love.” De problemen beginnen volgens mij omdat sociale/mentale ontwikkeling relatief snel is gegaan ten opzichte van onze biologie. Ondanks #metoo (en je zegt terecht: “pijnlijk bewust van het feit dat romantische of seksuele avances door vrouwen als ongewenst kunnen worden ervaren”) blijft een dominante man biologisch aantrekkelijk; de truuk voor jou en mij is dus om de balans te vinden tussen het dierlijke en de moderne moraal. Voel je vooral ook niet schuldig als je een vrouw aantrekkelijk vind, dat is niet hetzelfde als objectificeren, het zit in onze natuur en daar kan/wil je niet tegenop boksen. Al is die dominantie in deze tijden niet meer synoniem met grote spierballen en borstkas, en kan ook prima sapiosexueel van aard zijn. Wat dat betreft werkt jouw terughoudendheid averechts, initiatief tonen op de juiste manier, met zelfvertrouwen, dat is sexy. Wat Tosca zei is heel belangrijk, vanaf het begin interesse tonen en de spanning vasthouden is essentieel om niet steeds in de friend-zone te eindigen, maar je moet er ook niet gelijk bovenop springen anders schrik je weer af – een beetje duwen en trekken – that’s the game – veel succes 😉 !

 2. ‘Als je iemand leert kennen moet een van de twee de ander laten weten dat-ie hem/haar/hen leuker vindt dan gemiddeld’

  Hen? Sex met dieren is verboden in Nederland :P.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top