Minister: remmen nog niet helemaal los in september
Gepubliceerd: 30 April 2021 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.In september krijgen studenten weer onderwijs op de campus, en ze hoeven geen anderhalve meter afstand meer te houden. Maar de mondkapjes zijn er nog en er zitten hooguit 75 studenten in de collegezaal.
Dat is het ‘basisscenario’ dat demissionair minister Van Engelshoven schetst in een brief aan bestuurders in het mbo en hoger onderwijs. Met dit scenario kunnen de onderwijsinstellingen zich voorbereiden op het nieuwe studiejaar.
‘Contacten moeten beperkt blijven’
In september draagt iedereen nog steeds een mondkapje in de hal en op de gang. Ook zullen de pijlen op de grond, die looproutes aangeven, niet verdwenen zijn. De onderwijsinstellingen moeten hun gebouwen zo inrichten ‘dat contacten beperkt blijven’.
Verder gebruiken studenten en niet-gevaccineerde medewerkers vrijwillig zelftests ‘om het epidemiologische beeld te verbeteren’, hoopt de minister. Zo wil ze superspread events voorkomen.
Voor tentamens mogen studenten overigens wel met meer dan 75 personen bijeenkomen. Ook in de bibliotheek en andere studieplaatsen gelden er geen beperkingen van het aantal aanwezigen meer.
Terugvalscenario’s met strengere regels
Tenminste, als alles loopt zoals de minister verwacht. Er zijn twee terugvalscenario’s met strengere regels. In het eerste terugvalscenario kunnen studenten bijvoorbeeld met een vaccinatie- of testbewijs toegang krijgen tot ‘bubbels’ die de anderhalve meter mogen loslaten. In een tweede, strenger terugvalscenario zijn zelfs die bubbels niet toegestaan en gaat het onderwijs weer zo veel mogelijk online.
Aan de andere kant is er ook een optimaal scenario, waarin corona zo goed als verdwenen is. Daarin moet je nog steeds thuisblijven als je klachten hebt, maar de andere maatregelen zijn dan geschrapt: geen zelftests, geen anderhalve meter, geen beperking van het aantal studenten in de zaal enzovoorts.
Wel moeten de instellingen slim blijven roosteren, zodat studenten niet allemaal tegelijk in de bus, trein of tram stappen. In overleg met de vervoersmaatschappijen gaan ze ‘piekdrukte’ voorkomen.
Nadenken over randvoorwaarden introductieweken
En de introductieweek? ‘Voor studenten die starten met een studie zijn deze activiteiten van groot belang’, vindt de minister. Hoe sneller de organisatoren weten wat straks wel en niet mag, hoe beter. In het zogeheten basisscenario kunnen de introductieweken gewoon doorgaan, maar over de ‘randvoorwaarden’ moeten de burgemeesters en veiligheidsregio’s nog nadenken.
Het kabinet vraagt de experts van het OMT (Outbreak Management Team) om uiterlijk in juli de knoop door te hakken en te zeggen welk scenario het wordt.
Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Asli Kösker
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top