Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Moedeloos of niet, in coronacrisis sprokkelen studenten hun punten bijeen

Gepubliceerd: 11 February 2021 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten lopen over het algemeen geen studievertraging op door de coronacrisis. Maar dat zegt niet alles. Duizenden studenten ervaren veel problemen en ze vinden het onderwijs van mindere kwaliteit, bevestigt nieuw onderzoek.

Ruim 11.500 studenten van universiteiten en hogescholen vulden een vragenlijst van onderzoeksbureau ResearchNed en studentenorganisatie ISO in. Ze beantwoordden vragen over hun studie en welzijn. Zulk onderzoek is eerder gedaan, maar het ISO wil de vinger aan de pols houden.

‘Online heeft ook goede kanten’

Je kunt niet iedereen over een kam scheren, blijkt uit de antwoorden. Sommige studenten vinden het afstandsonderwijs wel fijn. Ze rollen uit hun bed en kunnen meteen de les gaan volgen: ze hoeven niet per se naar de onderwijsinstelling toe.

Al met al geeft 8 procent zelfs de voorkeur aan afstandsonderwijs boven de gewone situatie en 24 procent vindt een mengvorm (50/50) een goed idee. Dat is samen een derde van de studenten.

Want ‘online’ heeft ook goede kanten: over vooraf opgenomen kennisclips zijn studenten tamelijk enthousiast. Twee derde van hen wil die na de crisis behouden. Dat is veel, vergeleken met online werkcolleges (slechts 18 procent wil die behouden) en online presentaties van medestudenten (slechts 20 procent).

68 procent wil les op locatie

Maar dwars door alle nuances en verschillen heen blijft de conclusie overeind: de meerderheid (68 procent) wil liever les krijgen op de instelling zelf. Een op de twintig studenten ervaart ‘grote problemen’ en nog eens een op de tien ervaart ‘veel problemen’: van financiële tegenslag tot eenzaamheid en concentratieproblemen. Het gaat omgerekend om 30 à 35 duizend studenten, schatten de onderzoekers.

En krijgen ze nog les op de campus? Hbo’ers iets meer dan wo’ers, blijkt uit de antwoorden. Sterker nog, 35 procent van de universitaire studenten heeft al het onderwijs online gevolgd, tegen 17 procent van de hbo’ers.

En dat heeft zijn weerslag op de tevredenheid. Van deze studenten is meer dan 40 procent (zeer) ontevreden over het onderwijs. Veel milder oordeelt de groep die minstens 30 procent van het onderwijs op de campus volgde (denk aan praktijkonderwijs enzovoorts): van hen moppert slechts 22 procent.

Studievertraging valt mee

In juni, vlak na het uitbreken van de coronacrisis, hadden ResearchNed en ISO gewaarschuwd dat duizenden studenten achterop dreigden te raken. Maar die studievertraging blijkt dus mee te vallen. Ook op de Hogeschool Rotterdam, waar studenten gemiddeld iets meer punten haalden, berichtte Profielen eerder.

Op de HR studeerden ook meer studenten af en een gelijk percentage (35 procent) haalde in een jaar het nominale aantal van 60 studiepunten.

Tekst: HOP, Bas Belleman & Profielen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Moedeloos of niet, in coronacrisis sprokkelen studenten hun punten bijeen

  1. Interessant onderzoek. Het lijkt alsof het interview grotendeels onder voltijd studenten is afgenomen gezien de woordkeus van het artikel. Ik ben benieuwd of er gegevens beschikbaar zijn van de deeltijdstudenten van onze opleidingen? Voor hen is het in deze tijd ook jongleren met de driehoek baan, prive en opleiding.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top