Niemand leest de hele nieuwe ‘hogeschoolwet’ – maar lees in elk geval dit artikel
Gepubliceerd: 8 September 2021 • Leestijd: 3 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De nieuwe hogeschoolgids, de bijbel voor bijvoorbeeld examencommissies, is speciaal voor studenten drastisch ingekort en herschreven. Maar zoals dat gaat met wetten en regels: pas als we ermee botsen, gaan we ze nalezen.
Per 1 september is de compleet vernieuwde Hogeschoolgids 2021-2022 van kracht. Inhoudelijk zijn de veranderingen minimaal. Er staan vrijwel dezelfde regels in over je studie, je gedrag op school, tentamens, cursussen, noem maar op. Het is vooral veel duidelijker opgeschreven, overzichtelijker en logischer geordend en er is minder tekst. Veel minder tekst.
Het gedeelte met regels die de Hogeschool Rotterdam centraal vastlegt – regels die voor alle opleidingen gelden – is zeker de helft korter. En dan is er daarbinnen nog ruimte gevonden om af en toe iets toe te lichten voor studenten.
De gids werd een dumpplaats
Als je erkent dat studenten de regels niet lezen, kan er ook een heleboel uit de hogeschoolgids, constateerde een team herschrijvers. Door de jaren heen, met ieder jaar weer een nieuwe versie, is er een hoop informatie in de gids geslopen die er helemaal niet in hoeft te staan. Deels met de bedoeling om studenten een dienst te bewijzen, of met het doel compleet en zorgvuldig te zijn, maar als je maar genoeg informatie in de gids dumpt, bevordert dat het leesgemak niet.
Vandaar dat de herziene gids zoveel korter is geworden. Complete reglementen zwierven er in rond, soms zelfs verouderde versies, en die zijn er allemaal uitgehaald. Kijk liever online naar die ene, altijd actuele versie.
De laatste ingewikkelde uitzondering
Veel artikelen zijn serieus ingekort zonder inhoudelijk veel te veranderen. Een simpele basisregel uit het recht, een soort algemene uitzonderingsregel (de hardheidsclausule) is van meerdere halve pagina’s (want de informatie was ook nog eens op verschillende plekken verstopt) naar één korte alinea teruggesnoeid.
Dit is trouwens ook gelijk de enige alinea die nog enigszins ingewikkeld is opgeschreven, omdat de standaard juridische interpretatie ervan zo belangrijk is. Om dat goed te maken, hebben de schrijvers in de nieuwe versie op dit punt een paar regels uitleg toegevoegd.
Kort gezegd: uitzonderingen zijn mogelijk. Als een goeie interpretatie van de regels toch leidt tot ‘onbillijkheden van overwegende aard’, oftewel, echt heel onredelijke gevolgen, dan kan het college van bestuur of de examencommissie anders beslissen dan de regels voorschrijven.
Moeite voor niets?
Toch zeggen ook de juristen en anderen die hard aan deze nieuwe hogeschoolgids hebben gewerkt: studenten lezen de hogeschoolgids waarschijnlijk nauwelijks of nooit. Waarom dan die intensieve operatie om de gids, vooral voor studenten, drastisch te herzien?
Omdat het soms wel moet, dat lezen, vertelt Ronald Goijen, een van de meest ervaren beleidsadviseurs van de Hogeschool Rotterdam, die in zijn carrière op allerlei plekken aan de rechtsbescherming van studenten heeft gewerkt en afgelopen anderhalf jaar samen met juristen de nieuwe gids maakte. ‘Als je nooit in de problemen komt, heb je de gids misschien nooit nodig. Maar als je als student van fraude wordt beschuldigd, is het wel verstandig om even te kijken wat de definitie van fraude is, wat de gevolgen zijn en wat je rechten en plichten zijn.’
Drie hogeschoolgids-hacks
Zijn er nou regels die niet voor de hand liggen, die ik hier als een soort lifehacks voor studenten kan samenvatten? Natuurlijk is wat ‘voor de hand ligt’ afhankelijk van je eigen denkraam, maar de onderstaande drie regels zijn extra aandacht waard.
1: Bewijs niet per ongeluk dat je géén vrijstelling waard bent
Je kunt alleen een vrijstelling aanvragen als je nog géén tentamen hebt gedaan in de cursus waarvan je vrijgesteld wilt worden. Daar zit een idee achter, legt Ronald Goijen uit. Want stel dat je denkt, goh, dit vak is een makkie want ik heb het al in een eerdere studie gedaan, dus laat het gedoe van een vrijstellingsaanvraag bij de examencommissie maar zitten. Vervolgens haal je, helaas, nogal nonchalant, een onvoldoende en denk je, toch maar die vrijstelling aanvragen. Ja. Maar helaas heb je net met die onvoldoende bewezen dat je het vak toch niet goed beheerst en dus de vrijstelling niet waard bent. Die had je vóór het tentamen moeten aanvragen.
2: Docenten mogen de regels gedurende het spel niet veranderen
Docenten willen nog wel eens de regels veranderen gedurende een cursus. Dat kan niet zomaar. In de nieuwe hogeschoolgids is nog duidelijker gemaakt dat de cursusomschrijvingen onderdeel zijn van de geldende hogeschoolregels. En die mogen gedurende het jaar niet zomaar veranderd worden. Studenten moeten op de gids en op de cursusomschrijving kunnen rekenen en kunnen docenten daaraan houden.
3: Meld studieproblemen voordat ze zich manifesteren
Een klassieker, die veel studenten opbreekt: pas in actie komen als het al te laat is. Als je goudvis sterft (ik noem maar wat hè!) en je vanwege emotioneel trauma moeilijk kunt leren, dan moet je je melden bij je slc’er of decaan. Als je dat niet doet, geef je de hogeschool niet de kans om je te helpen serieuze studieproblemen te voorkomen. Kom je dus pas ná die onvoldoende voor de allerlaatste tentamenkans alsnog met je goudvis op de proppen, in de hoop op een extra kans, dan is dat vaak te laat. Meld studieproblemen op tijd, als een soort verzekering tegen problemen achteraf.
Eindelijk afstuderen met superlof
We kunnen hier ook nog een nieuwtje over een van de weinige inhoudelijke veranderingen aan de gids: Studenten kunnen vanaf nu summa cum laude afstuderen op de HR. Profielen publiceerde eerder een vraag hierover aan Lieve Tosca en een artikel over een student biologie die wel aan de voorwaarden voldeed, maar het bijpassende label niet kreeg. Het label bestond in de regels simpelweg niet.
Dat verhaal beloofde Ron Bormans van het college van bestuur destijds op te pakken en zie, het is geregeld. Wie nu met een negen gemiddeld afstudeert krijgt niet hoge lof (cum laude), maar de hoogste lof: summa cum laude. Officieel, op je diploma. Er zijn nog een paar extra voorwaarden aan verbonden, maar die lees je zelf maar lekker na in de nieuwe hogeschoolgids.
Tekst: Olmo Linthorst
Beeld: Demian Janssen
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top