Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

#Nietmijnschuld: honderden studenten verwacht voor staking op Haagse Malieveld

Gepubliceerd: 31 May 2021 • Leestijd: 2 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wij willen schuldenvrij studeren. Dat is de boodschap van honderden studenten die donderdag in Den Haag gaan demonstreren met vakbonden LSVb en FNV Young & United. Niet alle studentenorganisaties steunen de staking.

Foto van Leeg Malieveld

Het gaat uitstekend met de voorbereidingen, zegt voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond. Er zijn nu al zo’n negenhonderd aanmeldingen voor de demonstratie in Den Haag ‘en het stroomt nog binnen’.

Er gaan bussen rijden uit Amsterdam en Groningen, en misschien uit nog een paar andere steden. Er komen ook Kamerleden, zegt Muns, al wil hij vandaag geen namen noemen. Enkele politieke jongerenorganisaties haken aan. Bovendien kunnen studenten ook zonder aanmelding komen.

Campagne #nietmijnschuld

De actie hoort bij de campagne #nietmijnschuld van LSVb en FNV Young & United. De inzet: een goede basisbeurs en compensatie voor de studenten van het huidige leenstelsel. Met een kleine bijbaan ernaast moet het in de toekomst mogelijk zijn om ‘schuldenvrij’ te studeren, menen ze.

Opvallende afwezige bij de ‘studentenstaking’ van donderdag is het Interstedelijk Studenten Overleg. ‘Ik had ze dolgraag erbij gehad’, zegt Muns. Hij wil de verschillen niet uitvergroten. ‘Echt waar, er zijn veel meer overeenkomsten dan verschillen. We willen allebei een basisbeurs en compensatie voor de studenten van het leenstelsel, en we willen allebei dat dat geld niet uit onderwijsbegroting komt.’

Waarom het ISO er niet bij is? ‘Wij hebben een ander idee over wat er moet gebeuren’, zegt voorzitter Dahran Çoban. ‘De staking is los van ons georganiseerd. Wij hebben onze eigen ideeën, waar we binnenkort mee naar buiten komen.’

Verschillende ideeën over de studiefinanciering

Het verschil? De twee studentenorganisaties hebben andere ideeën over de studiefinanciering. Het ISO werkt momenteel aan een alternatief op basis van Nibud-onderzoek. Het belangrijkste verschil is de rol van de aanvullende beurs, zegt Çoban.

Ook zij wil oppassen dat ISO en LSVb niet uit elkaar gespeeld worden. ‘We willen allebei een betere situatie voor studenten, we zitten niet ver van elkaar af. Maar het ISO is niet verbonden aan de #nietmijnschuld-campagne. Wij hebben onze eigen ideeën.’

Die ideeën komen volgende maand naar buiten, zegt ze. Tot die tijd wil ze nog geen details geven. De beurs moet in elk geval de studiekosten, het collegegeld en een deel van de huur dekken.

Het huidige kabinet is demissionair. Momenteel onderzoekt informateur Mariëtte Hamer de mogelijkheden voor een nieuw kabinet. Haar eindrapport wordt binnenkort verwacht.

Hogeschool Rotterdam-student Marijn staakt mee

Marijn Prins, student aan de Hogeschool Rotterdam, is donderdag een van de stakers. Hij noemt het ‘bizar’ dat studenten op dit moment worden opgezadeld met ‘enorme schulden’. ‘Iedereen moet een eerlijke kans hebben om iets van zichzelf te maken, en onderwijs is daarbij cruciaal.’

Of demonstreren helpt weet je nooit, zegt Marijn. ‘Maar er wordt een kabinet geformeerd en dan is het belangrijk aandacht te vragen voor belangrijke zaken.’ De kans dat het leenstelsel wordt afgeschaft is volgens Marijn al groot, toch vindt hij de staking belangrijk. ‘De vraag is: wat krijgen we er voor terug: iets dat slechter of beter is dan de vroegere basisbeurs? Ik wil dat je kunt studeren zonder dat je een studieschuld opbouwt.’

Andere studenten meekrijgen naar de demonstratie is lastig, merkt Marijn. ‘Ik heb het geprobeerd maar het is niet echt meer van deze tijd, ze hebben het druk en sommigen vinden het vanwege corona een te groot risico.’ Op het Malieveld gaat Marijn wel collega-leden van Dwars (Jongerenorganisatie van GroenLinks) treffen, weet hij.

Tekst: Hop, Bas Belleman/Profielen, Jos van Nierop
Foto: Shutterstock/Mats Hordijk

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top