Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuwe harde lockdown: wat betekent dat op de Hogeschool Rotterdam?

Gepubliceerd: 20 December 2021 • Leestijd: 3 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het kabinet heeft zaterdagavond een lockdown afgekondigd. Ook universiteiten en hogescholen moeten de deuren sluiten. Dat duurt tot na de kerstvakantie en misschien nog langer. Op de HR gaat het meeste onderwijs de laatste week voor de vakantie weer online.

De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) hebben de strenge lockdown aan het kabinet geadviseerd om de opmars van de omikronvariant van het coronavirus te stuiten. Die grijpt razendsnel om zich heen.

Het kabinet neemt het advies over. Het is nog niet bekend hoe gevaarlijk de nieuwe variant is, maar het kabinet wil voorkomen dat er een enorme druk op de ziekenhuizen en de intensive care-afdelingen ontstaat.

Hele onderwijs op slot

Bij de start van het nieuwe studiejaar had demissionair minister Van Engelshoven gezegd dat het hoger onderwijs niet meer dicht zou gaan. Die belofte is nu gebroken; het kabinet trekt aan de noodrem. Het hele onderwijs, ook het hoger onderwijs, gaat ‘op slot’. Op 10 januari, na de kerstvakantie, kan het onderwijs misschien weer open. Op 3 januari neemt het kabinet daar een beslissing over. Andere delen van de samenleving gaan tot en met 14 januari dicht.

Studenten en medewerkers komen voorlopig dus niet naar campus. Uitzonderingen zijn er – net als in eerdere lockdowns – voor kwetsbare studenten en bepaalde praktijklessen. Ook gaan de tentamens en toetsen door. Verder blijven de bibliotheken van de onderwijsinstellingen open. ‘De overheid geeft ons de ruimte om naast online lessen essentiële onderdelen van ons onderwijs op locatie aan te bieden’, schrijft de HR, volgens de laatste corona-update.

Wat gaat er fysiek door op de HR?

Tentamens kunnen doorgaan. Als je gezondheidsklachten hebt, kom je niet naar school; bij je opleiding kun je navragen onder welke voorwaarden een extra herkansing mogelijk is.
– Vormen van praktijkonderwijs kunnen ook doorgaan. Denk bijvoorbeeld aan laboratoriumlessen. Studenten krijgen hierover bericht van hun opleiding.
Eén-op-één-gesprekken met bijvoorbeeld een decaan of slc’er zijn voor sommige studenten van groot belang en kunnen dus doorgaan.|
Zelfstudie op school blijft toegestaan, als je thuis geen goede of prettige plek hebt om te studeren; de mediatheken blijven geopend.

Wat is online of afgelast?

De andere lessen vinden voornamelijk weer online plaats. Vanuit je opleiding krijgen studenten verdere informatie over het onderwijs in de komende week.

Activiteiten zoals eindejaarsbijeenkomsten of kerstborrels kunnen niet doorgaan en iedereen werkt vanuit huis als dat kan. Als het voor je werk nodig is dat je naar de locatie moet komen, maar je je zorgen maakt over besmetting, kun je hierover met je leidinggevende afspraken maken, schrijft de HR.

De HR zegt er rekening mee te houden dat de maatregelen worden verlengd en zal in de week van 3 januari via de corona-update hierover communiceren.

Hopen op snelle boostercampagne

Het kabinet hoopt de komende weken zoveel mogelijk mensen aan een ‘booster’ te helpen, oftewel een derde vaccinatie. Daarmee zijn mensen beter beschermd tegen het coronavirus, zei Jaap van Dissel (directeur infectieziektenbestrijding RIVM) tijdens de persconferentie.

Eerdere maatregelen (zoals de avondlockdown) lieten het hoger onderwijs dit najaar goeddeels ongemoeid. Er klonk wel kritiek op het coronabeleid in het hoger onderwijs, dat te weinig rekening zou houden met de opmars van het virus. Sommige studenten voelden zich door de aanwezigheidsplicht gedwongen naar tentamens of lessen te komen, ook als ze corona-achtige klachten hadden.

Maar het kabinet wilde geen strenger beleid afkondigen. Zelfs de anderhalve meter afstand gold niet voor het hoger onderwijs. De enige echte beperking was dat er maar 75 studenten in collegezalen bijeen mochten komen.

Studentenorganisaties balen

Nu is er dus weer een lockdown. De twee landelijke studentenorganisaties LSVb en ISO snappen het wel, maar balen ervan. ‘De mentale gezondheid van jongeren staat door de coronacrisis onder enorme druk’, zegt voorzitter Ama Boahene van de Landelijke Studentenvakbond. ‘Door de sluiting van het onderwijs zullen nog meer jongeren te maken krijgen met eenzaamheid en psychische klachten.’

‘De sluiting van het hoger onderwijs valt rauw op ons dak; we hadden gehoopt dat we zo vlak voor de kersvakantie het jaar nog fysiek konden afmaken’, zegt voorzitter Lisanne de Roos van het Interstedelijk Studenten Overleg. ‘Maar we houden ons vast aan het idee dat als we nu door de zure appel heen bijten, we na de kerstvakantie weer verder kunnen gaan met fysiek onderwijs.’

‘Nieuws zal hard aankomen’

Zo reageren de universiteiten en hogescholen ook. ‘Dit nieuws zal toch hard aankomen bij onze studenten, docenten en medewerkers’, zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen. ‘We hebben de afgelopen tijd steeds het belang van fysiek onderwijs vooropgesteld omdat we weten hoe belangrijk dat is voor de mentale gezondheid van onze studenten. We hopen daarom van harte dat deze situatie van korte duur is.’

‘Net als voor de rest van Nederland is dit voor onze medewerkers en studenten een enorme tegenslag’, snapt voorzitter Pieter Duisenberg van de Universiteiten van Nederland, ‘maar we respecteren uiteraard het besluit van het kabinet. Gelukkig kunnen tentamens fysiek doorgaan en blijven de universiteitsbibliotheken open.’

Tekst: HOP, Bas Belleman/Profielen
Foto: Levien Willemse

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top