Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ongelijke kansen? Honoursprogramma’s zijn goed bezig, meent minister

Gepubliceerd: 27 January 2021 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten maken minder kans op selectie voor honoursprogramma’s in hbo en wo als hun ouders lager opgeleid zijn. Dat vindt minister Van Engelshoven jammer, maar ze kan er weinig aan doen.

Voor honoursprogramma’s worden studenten met hogere cijfers en een kritisch denkvermogen geselecteerd, blijkt uit Nijmeegs onderzoek onder duizend studenten van drie universiteiten (Nijmegen, Maastricht en Twente) en twee hogescholen (HAN en Hanzehogeschool). En dat is ook de bedoeling.

Maar de onderzoekers zagen nog iets: studenten met lager opgeleide ouders worden minder vaak toegelaten tot die programma’s. Ook een lager gezinsinkomen verlaagt de kans op selectie.

Bijbaantjes

Er is dus geen sprake van gelijke kansen. Zelfs als ze eenmaal zijn toegelaten tot de excellentieprogramma’s, speelt de portemonnee van de student een rol: bijbaantjes maken het moeilijker om de programma’s te doorlopen. De PvdA stelde schriftelijke vragen aan minister Van Engelshoven: wat vindt zij hiervan?

De antwoorden volgen drie sporen: de minister vindt het ‘geen goede zaak’, maar er wordt aan gewerkt en uiteindelijk mogen de onderwijsinstellingen zelf bepalen hoe ze hun studenten selecteren.

Dus de minister vindt net als de PvdA – en vermoedelijk alle andere politieke partijen – dat studenten met laagopgeleide ouders ‘de kans moeten krijgen hun talenten verder te ontwikkelen’.

Motivatie

Maar de bevindingen van de onderzoekers bevestigen volgens haar de koers van het kabinet. Vanaf 2015 is er ‘meer aandacht voor diversiteit en een bredere toegankelijkheid’ bij deze programma’s. Tegenwoordig moeten niet alleen hoge cijfers, maar ook motivatie en de achtergrond van de student meewegen bij de toelating.

Men is dus al goed bezig, is haar conclusie. Er komt bovendien een speciale expertgroep voor toegankelijkheid van het hoger onderwijs en onderwijsinstellingen blijven intussen bezig met het verbeteren van hun selectiemethodes.

Dus hoeft de minister uiteindelijk geen actie te ondernemen, vindt ze zelf. Ze hoopt op verstandig beleid van de universiteiten en hogescholen. ‘Welke selectiefactoren en -methoden door instellingen worden gebruikt is de verantwoordelijkheid van de instellingen.’

Tekst: HOP, Bas Belleman

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Ongelijke kansen? Honoursprogramma’s zijn goed bezig, meent minister

  1. “Voor honoursprogramma’s worden studenten met hogere cijfers en een kritisch denkvermogen geselecteerd, blijkt uit Nijmeegs onderzoek onder duizend studenten van drie universiteiten (Nijmegen, Maastricht en Twente) en twee hogescholen (HAN en Hanzehogeschool). En dat is ook de bedoeling.”

    Nee, dat is niet de bedoeling. Het Honoursprogramma is voor studenten die, buiten hun standaard curriculum, eigen ideeën hebben over hun professionele ontwikkeling. Die in hun vrijwilligerswerk, bijbaan, sportleven en studentenleven laten zien dat ze verder kijken dan alleen het volgende tentamen halen. En dit zijn echt niet altijd de studenten die de hoge cijfers halen. Want een cijfer zegt niet bij iedere student iets over zijn/haar capaciteiten. Daarom moeten studenten geselecteerd worden op hun motivatie, hun plannen en hun inzet, zoals nu bij veel studies op de HR al gebeurd. Ik hoop dat hierdoor (in de toekomst) alle studenten die dat graag willen, toegelaten worden tot een Excellentie/Honours programma.

  2. @ Klinkt erg Vrijeschool-achtig en zo werkt het natuurlijk niet in de realiteit. Of we het nu leuk vinden of niet, mensen worden afgerekend op prestaties en over intelligentie is wetenschappelijk al lang geleden aangetoond dat dit een genetisch verhaal is. Klinkt natuurlijk niet leuk, minder intelligente ouders geven ook hun herseninhoud door aan hun nageslacht. Zeker in een land als Nederland krijgt de zwakke leerling al enorm veel kansen en begeleiding en zijn er, nog, geen noemenswaardige financiele barrieres die een studie onmogelijk maken. Laten we hier dankbaar voor zijn en het oog eens richten op landen waar dit niet zo is. Vanuit een bevoorrechte positie mekkeren over de imperfectie van al je eigen privileges, terwijl het grootste deel van de wereldbevolking deze kansen niet heeft omdat hun wieg ergens anders stond, is nl. niet alleen erg narcistisch maar zouden we ook als een vorm van economisch kolonialisme kunnen bestempelen. Voor alle vrijeschool types die hier huilerig op gaan reageren: De ideologie van Rudolf Steiner gaat uit van ongelijkheid tussen rassen en dat verklaart wellicht waarom dit soort instituten zo paternalistisch links en blank zijn.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top