Online symposium over geweld tegen hulpverleners: ‘Het is een gegeven dat geweld bij ons vak hoort’
Gepubliceerd: 18 January 2021 • Leestijd: 2 minuten en 41 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Het is alweer het zesde jaar op rij dat de minor ‘Geweld tegen hulpverleners’ wordt georganiseerd door de HR. De afsluiting van de minor met het traditionele symposium vindt dit jaar digitaal plaats, op donderdag 21 januari. Drie hulpverleners in opleiding vertellen over hun eigen ervaringen met geweld in hun stage.
Het symposium geldt als afsluiting van de minor van het Kenniscentrum Zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam. De studenten hebben gedurende de minor verschillende lessen en trainingen gevolgd over het omgaan met geweld tegen hulpverleners. Makieke Lathouwers, Gina de Jong en Chelsea Kreunen, alle drie hulpverleners in opleiding, kozen bewust voor deze minor, omdat ze tijdens hun stages getuige of slachtoffer zijn geweest van geweld.
Waar komt deze agressie vandaan?
Social-workstudent Makieke is vooral benieuwd naar het begrip agressie binnen de kaders van geweld tegen hulpverleners. ‘Tijdens mijn stage in een gevangenis heb ik vaak te maken gehad met verbaal geweld. Het is in dit soort situaties juist belangrijk om antwoord te vinden op de vraag waar deze agressie vandaan komt. In welke fase zit iemand in zijn agressie? Want dit “lees” je aan iemand af, en de handvatten die je in dit soort situaties kan gebruiken hebben wij geleerd tijdens de minor. Om uiteindelijk de cliënten beter te begrijpen en erop te reageren. Dit helpt in die zin ook om beter om te gaan met de situatie en natuurlijk de rust te bewaren’, legt ze uit.
Chelsea is net als Gina laatstejaars aan de opleiding verpleegkunde. Ze had tijdens haar stage op een screening-afdeling veel te maken met agressieve cliënten en hun familieleden. Ze merkt op dat geweld tegen hulpverleners ieder jaar toeneemt. ‘Ik ben tijdens mijn stage zo vaak in situaties terechtgekomen waarbij ik dacht: wat moet ik nu? Door er veel over te praten leer je er uiteindelijk mee omgaan.’
Niet altijd te vermijden
Vooral het verbale geweld is een dagelijkse ervaring voor Chelsea. ‘Je neemt het niet zo persoonlijk op, maar uiteindelijk is het wel een stukje agressie dat je ervaart.’
Ze wijst in het kader van haar eigen ervaringen naar één van de eerste lessen van de minor, over de vraag ‘hoort agressie bij je beroep?’ ‘Dat bijvoorbeeld ambulancemedewerkers worden aangevallen slaat totaal nergens op. Maar ik merk ook dat agressie of geweld bij bijvoorbeeld dementerende ouderen of mensen met psychotische aandoeningen niet vermeden kan worden. Omdat zij niet altijd begrijpen of beseffen dat ze geweld of agressie vertonen. Het is dus een gegeven dat geweld bij ons vak hoort, maar niet in alle situaties als normaal gezien hoeft te worden.’
Volgens Gina is het belangrijk dat dit onderwerp voldoende aandacht krijgt en er veel over wordt gepraat. Ze is laatstejaars aan de opleiding verpleegkunde en heeft een baan in een verzorgingstehuis, waar ze van dichtbij agressie van cliënten heeft meegemaakt. ‘Er moet meer bewustzijn worden gecreëerd over dit thema en de mogelijke gevolgen. Dit geldt voor de werkgevers, voor organisaties maar ook voor de samenleving. Anders los je het probleem maar aan één kant op. Het is daarnaast belangrijk dat je bij een mogelijk gewelddelict altijd napraat met collega’s en blijft reflecteren op je gedrag, zodat je weet wat er de volgende keer beter kan of wat je juist goed hebt gedaan.’
Lezingen en workshops
Tijdens het online symposium komen verschillende sprekers aan het woord die aandacht besteden aan het thema geweld tegen hulpverleners. Voor deze editie van het symposium zijn dat ambulanceverpleegkundige Thijs Gras, brandweercommandant Martin Evers, teamleider politie Rob den Besten, Mirjam Pels van de Leugenacademie en Piet Stuive, schrijver van het boek Spoed en tegenspoed.
Daarnaast worden er ook workshops georganiseerd door hulpverleners uit verschillende vakgebieden. Zo is er aandacht voor weerbaarheid en zelfverdediging en is er de workshop ‘agressie in het werk; hoe los je conflicten op?’ De sprekers en de workshops hebben als doel om de deelnemers de juiste handvatten aan te reiken om geweld te voorkomen en hier op een goede manier mee om te gaan.
De studenten van de minor maakten een promotiefilmpje voor het symposium. In de video vertellen verschillende ervaringsdeskundigen over het thema geweld tegen hulpverleners.
Tekst: Asli Kösker
Beeld: Symposium GTH
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top