Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR-studenten op TikTok vooral lollig over school: ‘Hogeschool Rotterdam can kiss my ass

Gepubliceerd: 10 September 2021 • Leestijd: 2 minuten en 50 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ook de Hogeschool Rotterdam-gemeenschap raakt in de ban van de TikTok-hype, al posten studenten geen massale odes aan de hogeschool.

Een jonge vrouw – veel ouder dan vijfentwintig jaar oud zal ze niet zijn – met blond, lang haar, kijkt spottend de camera in. In beeld staat de tekst ‘Je kan geen scriptie schrijven in 4 dagen…’. Ze lip-synct op een van de vele populaire sounds: ‘Everybody wanted to know, what I would do, if I didn’t win’, klinkt er. Ze zoomt in op haar gezicht, de wenkbrauwen gaan omhoog. ‘I guess we’ll never know’. Ze klapt haar laptop zelfvoldaan dicht, in beeld verschijnt de tekst: ‘Communicatie bachelor afgerond met een 7.5’, met de achtergrond het geluid van een juichende menigte. Op haar gezicht verschijnt een brede glimlach. ‘Hogeschool Rotterdam can kiss my ass’, staat er in de tekst bij de video.

@danijojo3Hogeschool Rotterdam can kiss my ass 😘😌😎 ##manifestation ##foryou ##fyp ##bachelor♬ Everybody want to know – viral

De video telt ruim 3.400 likes en is voorzien van commentaar door andere TikTok-gebruikers, zoals: ‘Laat je wel denken hoe serieus de communicatieopleiding is?’, waarop de maker reageert: ‘Heeeeel serieus is deze opleiding’. Andere reacties hebben dezelfde toon: ‘Haha gurl same, 2 uur voor de deadline had ik nog eens een adviesrapport. Beter doen ze niet gierig met de presentatie donderdag’, ‘Geweldig! Ik had m’n propedeusescriptie voor dezelfde opleiding in 2 dagen geschreven’, ‘Zegt wel iets over de kwaliteit van je opleiding helaas…’ en ‘Zo’n doelloze opleiding ook’.

Lekker de draak steken met de HR

TikTok maakt de laatste jaren een snelle opmars in Nederland: waar het bedrijf – waar je via de app korte video’s kunt plaatsen – in 2020 nog 281 duizend gebruikers in Nederland telde, waren er begin dit jaar al ruim 830 duizend. Een toename van maar liefst 149 procent. Het merendeel van de gebruikers zijn tieners en twintigers, derhalve is het ook niet vreemd dat de hype ook niet voorbijgaat aan de HR en haar studenten.

Alle video’s onder de hashtag #hogeschoolrotterdam tellen gezamenlijk een slordige 647.200 views. En, zo concludeerde Profielen na een rondgang langs een flinke reeks video’s, de TikTokkende studenten van de HR gebruiken het medium vooral om eens flink de draak te steken met de HR, hun opleiding en het dagelijks reilen en zeilen op en rondom de campus. De video’s dateren van begin 2020 tot en met de tweede week van september 2021.

Vrienden en scriptietips

Maar het genre is divers. Een eerstejaarsstudente schrijft in de tekst in haar video, begeleid door een audiofragment waarin de tekst ‘Aren’t you worried … about what?’, klinkt: ‘Een hbo opleiding na 3 jaar doen doen op het mbo waar ik niemand ken’, dat ze op zoek is naar mede eerstejaarsstudenten om vrienden te worden. Ze ontvangt ruim vijftig reacties.

Een andere TikTokker legt het proces van het schrijven van een afstudeerscriptie vast. ‘Drie dingen die ik doe tijdens het schrijven van mijn scriptie that just makes sense’, en zo volgt een opsomming. ‘Tijdens een mental break down gewoon doorgaan met het schrijven, want ja, je zit in tijdsnood. In random Facebookgroepen vragen of mensen je enquête willen invullen. En nummer drie op TikTok vragen of ze alsjeblieft je enquête willen invullen…’

Spijt van studiekeuze

Een andere student filmt zichzelf met de tekst ‘groepsopdrachten’ in beeld, terwijl er op de achtergrond een quote van Forum van Democratie-politicus Thierry Baudet klinkt: ‘Ik heb de verkeerde mensen vertrouwd … ik heb de verkeerde mensen om mij heen verzameld … ze hebben een dolk in mijn rug gestoken.’

Een ander populair ‘genre’ is het vastleggen van de dag: wakker worden, ontbijt, OV-reis, college, pauze, lunch, terugreis enzovoort. Al zit niet iedereen daarop te wachten. Een ander ‘genre’ dat het goed doet, zijn studenten die vaak kort na het begin van het studiejaar direct spijt hebben van hun studiekeuze. ‘Ik had beter in bed kunnen blijven liggen’, schrijft een van hen.

Een jonge vrouw legt zichzelf vast met het volgende audiofragment. ‘Aren’t you worried? About what? About going back to school. Oh my God, yeah’, en ze trekt een angstig gezicht. In de reacties: instemmend commentaar.

Tekst: Rutger de Quay
Beeld: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

8 Responses to HR-studenten op TikTok vooral lollig over school: ‘Hogeschool Rotterdam can kiss my ass

  1. Ik vind deze trend (reactie op de eigen studie online en door middel van bv. memes of Tik-Toks) enerzijds helemaal natuurlijk, anderzijds ook een zorgwekkend signaal. In andere woorden: dat jongeren over hun opleiding zeuren hoort tot op zekere hoogte gewoon bij, maar bij die memes en reacties wordt een bepaald motief duidelijk.
    Chaotische opleidingen, gebreken, deficiënties binnen vakgroepen…

    De Hogeschool mag dit gerust als een denkaanstoot beschouwen. Ik persoonlijk zie bijvoorbeeld veel ruimte voor verbetering in online-omgevingen zoals Natschool of Moodle. De online-omgeving moet completer worden, documenten en handleidingen zorgvuldiger opgeslagen worden. Ook zou het goed zijn als colleges/lessen gefilmd zouden kunnen worden (net zoals aan de EUR). Dat scheelt al heel veel stress.

  2. TikTok en Instagram,.. de bron van een soort collectief narcisme..

  3. @Senad, je hebt een paar heel goede suggesties waar de HR ook al (ten dele) aan werkt, maar laten we niet pretenderen dat iedere social media uitlating een terechte en genuanceerde kritiek is met nuttige verbeterpunten, in plaats van gewoon gezeik om af te kunnen reageren. Jouw reactie hier is mogelijk nuttiger dan al die TikTok meuk bij elkaar.

  4. Misschien moeten we gewoon ophouden met (ver)oordelen. Het is een platform waarop mensen, dus ook studenten, met elkaar communiceren. Waar ze grappen maken, klagen, “zeiken” zoals sommige mensen dat noemen, ervaringen delen en ja, memes plaatsen, soms met zichzelf in de hoofdrol. So what? Grappen, klagen etc. is van alle tijden en waar ze dat vroeger in de kroeg, de sociëteit of in het studentenhuis met elkaar deden, doen ze dat nu op o.a. TikTok. Gingen we vroeger ook dichtbij zitten in de kroeg om hun gesprekken op te vangen? Noemden we dat toen ook kroegenmeuk?

    Als een student ontevreden is over de opleiding, of serieuze klachten heeft over de school, dan zijn er genoeg wegen om dit om te zetten in actie.

    Tijden zijn niet veranderd, alleen de middelen. Laat ze lekker.

  5. @madeleine, “kroegenpraat” is een gebruikelijke term die aangeeft dat je de dingen die in de kroeg geroepen worden niet al te serieus moet nemen. Dus ja, dat noemden we “vroeger” ook al zo.

    Waar je notie van “dichtbij zitten” vandaan komt begrijp ik niet, TikTok is niet te vergelijken met een kroeg qua communicatiebreedte. TikTok is GEMAAKT om media massaal te verspreiden, het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de app te installeren en te starten.

    Je gaat niet op TikTok om privacy, integendeel; een totaal gebrek aan privacy is waar de applicatie berucht van is, en even vreemd is het om een uitlating in de digitale openbaarheid van het Internet te deponeren en te suggereren dat je niet “opgevangen” wilt worden. Als je niet wilt dat iets gelezen, gehoord of gezien wordt, en dat mensen er niet op reageren, plaats je het niet op het Internet.

    Gezien je woordkeuze mag duidelijk zijn dat je reactie op de mijne gericht is dus: Geenszins in mijn reactie staat verder dat ze dit niet zouden mogen doen. Ik stel alleen maar dat zulke lichtvoetige opmerkingen een slechte maatstaf zijn voor kwaliteitsverbetering en we er ons niet te veel van aan hoeven te trekken. Lijkt precies te zijn wat je wilt, dus ik zie het probleem even niet.

    Puntje van ironie: je velt een oordeel over mijn zogenaamde oordeel, en klaagt in dezelfde ‘adem’ dat mensen misschien niet moeten doen.

  6. Mijn reactie is op het artikel, niet op jou. En ik haal alleen ‘zeiken’ en meuk aan omdat het mij opvalt, maar dat is een kanttekening, meer niet. Ik heb op geen enkele andere manier gerefereerd aan jouw reactie dan met die twee woorden. Het artikel geeft een verslag van postings en comments op een platform, dat voor mij iets voyeuristisch heeft. Observeren en oordelen. Alsof we er iets mee moeten ofzo. Dat is waar ik op reageerde.

    En dan nu wel een reactie op jouw reactie 😐 de verantwoordelijkheid voor het gebrek aan privacy ligt niet bij de gebruikers maar bij de makers van het platform. Mensen gebruiken het doorgaans niet vanwege de openheid maar vanwege het gemak en het bereik. Soms willen jongeren zoveel mogelijk andere jongeren bereiken en soms ook niet, hangt af van de intentie van de posting. Niet nadenken over consequenties van grappen, filmpjes en uitingen is ook van alle tijden. Maar de intentie van de makers van het platform op één lijn zetten met de gebruikers is unfair en ook onrealistisch. ‘Het Internet…’ als vergaarbak van meuk zit in het hoofd van (sommige) mensen, maar wordt heel anders ervaren door de generatie die ermee is opgegroeid.

  7. @madeleine, wanneer mensen mijn woorden letterlijk overnemen kan ik het niet helpen om me een beetje aangesproken te voelen ;-). Ik zie ook niets specifieks (ver)oordelends in het artikel. Speel de tekst maar eens op twee manieren in je hoofd af (of lees het hardop voor), eerst in een oordelende toon, daarna in een vrolijke/casual toon. Als je dat tweede doet zit er nergens oordeel in, als je dat eerste doet, uiteraard wel.

    Je hebt gelijk dat de verantwoordelijkheid voor de privacy bij het platform ligt en die opmerking niet heel relevant was, maar er zijn twee aspecten van privacy relevant voor social media. Social media is een openbaar platform, je kan niet iets op social media zetten (buiten een besloten groep, wat TikTok volgens mij totaal niet heeft) en vervolgens beweren dat het een privé uiting is.

    Als het platform bepaalt hoe jouw media wordt gedeeld (waar de omgang van TikTok met je data wel enige relevantie heeft), is je intentie irrelevant. Je hebt het de openbaarheid in geslingerd, en als dat consequenties heeft zoals oordelen, zal je daarmee om moeten kunnen gaan. Social media is niet als een conversatie in de kroeg waar opeens iemand aanschuift, social media is in de kroeg op het podium gaan staan, de microfoon pakken en je verhaal schreeuwen. Je moet dan niet verrast zijn als iedereen in de buurt je hoort.

    Je laatste opmerking vind ik interessant. Wil je daarmee stellen dat de “generatie die ermee is opgegroeid” (kunnen we die eerst even defineren? 20 en jonger? 25 en jonger? 30 en jonger?) dit soort uitingen WEL serieus neemt als legitieme kritiek? Als dat namelijk zo is, is dat een heel sterk argument om er ook serieus op te reageren en het niet af te doen als “kroegpraat”. Het lijkt haaks te staan op de rest van je boodschap, kan je dit verder uitleggen?

  8. Nee, dat bedoel ik niet. Wat ik bedoel is dat jonge mensen doorgaans niet zo stilstaan bij de consequenties van hun uitingen. En dat het uiten van wat dan ook (of dat nou lollig bedoeld is of serieus) op een platform in de perceptie niet zo veel verschilt van het uiten van je mening in de kroeg, op straat of in de sociëteit. En ook een soort vertrouwen, denk ik (al dan niet misplaatst) dat uitingen, ook al zijn ze openbaar, gezien dienen te worden als uitingen van een privépersoon en dus als privé-uiting moeten worden beschouwd. Omdat ze zijn opgegroeid in een tijd waarin online communicatie met de paplepel is ingegoten (geldt niet voor allemaal, hangt natuurlijk samen met de manier waarop ze worden grootgebracht, maar voor een groot deel geldt dat wel) speelt die scheidslijn tussen offline en online voor hen, denk ik, veel minder een rol.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top