Principiële en praktische bezwaren tegen coronapas in hoger onderwijs
Gepubliceerd: 2 November 2021 • Leestijd: 2 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De geruchtenmachine draait overuren over de nieuwe maatregelen die het kabinet vanavond gaat aankondigen. Een coronapas in het hoger onderwijs is in ieder geval geen goed idee, vinden de hogescholen en universiteiten.
Met een coronapas – meestal in de vorm van een QR-code – kunnen mensen laten zien dat ze zijn gevaccineerd, onlangs negatief zijn getest of hersteld zijn van corona. Tot nu toe wordt zo’n coronatoegangsbewijs alleen gevraagd bij uitjes, zoals een bioscoop- of festivalbezoek.
Maar daar kan vanavond verandering in komen tijdens de persconferentie van het kabinet. Zorgminister Hugo de Jonge zei gisteren dat er nieuwe maatregelen aankomen. ‘Als je ziet hoe sterk de ziekenhuisopnames oplopen, kan je daar niet aan ontkomen’, zei hij tegen de NOS. Volgens bronnen wordt er overwogen om in het hoger onderwijs een coronapas in te voeren.
Recht op onderwijs te belangrijk
Maar als het aan de koepelorganisaties van hogescholen en universiteiten ligt, gaat dat niet gebeuren. De Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) hebben principiële bezwaren. Het onderwijs zou volgens de organisaties toegankelijk moeten blijven voor studenten met én zonder QR-code, omdat het recht op onderwijs daar te belangrijk voor is.
‘Je zal altijd studenten hebben die de coronapas niet kunnen of willen laten zien. Die moet je een volwaardig alternatief bieden omdat zij ook recht hebben op onderwijs’, legt woordvoerder van de Vereniging Hogescholen Eva Kloosterman uit. Vooral bij praktijklessen is dat lastig.
Bovendien wordt het ze te veel. ‘Dat extra werk kunnen we bijna niet van medewerkers vragen’, zegt VSNU-woordvoerder Ruben Puylaert.
Praktisch probleem
De coronapas als toegangsbewijs handhaven, is volgens de organisaties ook onbegonnen werk. ‘Universiteitsgebouwen zijn niet hetzelfde als een festivalterrein. Het zijn oude gebouwen met veel ingangen en dat maakt het lastig om iedereen op een QR-code te controleren’, zegt Puylaert. Bij hogescholen wordt dat volgens Kloosterman eveneens een ‘logistieke puzzel van jewelste’.
Ook collegevoorzitter Ron Bormans van de HR heeft bedenkingen. ‘De coronapas of een testverplichting is echt de laatste verdedigingslinie die we hebben om de school open te houden. Ik sta er dus niet om te springen omdat het allerlei principiële, maar ook logistieke kwesties zal oproepen.’
Weinig besmettingen, hoge vaccinatiegraad
De koepelorganisaties zijn daarbij best te spreken over hoe het nu gaat. Het lage aantal besmettingen in het hoger onderwijs en de hoge vaccinatiegraad onder studenten stemt ze tevreden.
Of het kabinet er evenveel vertrouwen in heeft, moet tijdens de persconferentie van vanavond nog blijken. De QR-codes zijn hoe dan ook niet zomaar ingevoerd: zowel de Tweede Kamer als de medezeggenschap moet erover meepraten.
Kloosterman wacht het in spanning af. ‘We zijn benieuwd welke afwegingen er worden gemaakt, want dat is voor ons nu nog niet duidelijk.’
Jammer dat de discussie nu wordt gevoerd
Bormans schetst dat we wellicht zullen moeten kiezen voor enerzijds óf de hogeschool (deels) sluiten óf een toegangsbeleid voeren. ‘In dat geval kies ik blijvend voor het laatste.’
Hij vindt het jammer dat de discussie hierover niet op een minder ‘hijgerig’ moment is gevoerd. ‘Laten we dat dan nu gaan doen: nadenken over wat het principieel betekent als iemand die pas niet kan overleggen, ook omdat we weten dat het recht op onderwijs (bijna) net zo grondwettelijk is als het recht om je niet te laten vaccineren.’
Hij merkt daarbij op dat veel alternatieven onmiddellijk een effect zullen hebben op de toegankelijkheid van de hogeschool. ‘Als de anderhalve meter terugkomt, bijvoorbeeld, dan zullen we onze capaciteit weer fors moeten afschalen. Kortom: liever niet, maar als het moet, dan moet het maar.’
Tekst: HOP, Josefine van Enk/Profielen
Foto: Shutterstock
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top