Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten werken aan groenere en efficiëntere distributie in de stad

Gepubliceerd: 27 January 2021 • Leestijd: 2 minuten en 11 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het transporteren van goederen en het leveren van diensten kan volgens vijf derdejaars studenten van de opleiding logistics management slimmer, groener en duurzamer. Als onderdeel van het project ‘sharing logistics’ onderzochten zij stadslogistieke deelconcepten in de praktijk.

Studenten Project Sharing Logistics RDM

‘Met het sharing logistics stadsdistributie-project, onderdeel van het sharing logistics-onderzoek, wordt onderzoek gedaan naar samenwerkingen tussen meerdere logistieke bedrijven’, legt Nick van den Band uit. Hij is projectleider en docent logistics management op de RDM-campus, de locatie van de Hogeschool Rotterdam in de haven van Rotterdam.

Het project richt zich volgens Van den Band op het opkomende fenomeen van de deeleconomie, waarin het beschikbaar stellen van overcapaciteit en het delen van mensen en middelen centraal staat. ‘Binnen dit project hebben we gekeken naar de mogelijkheden om een logistiek concept te ontwikkelen dat kan bijdragen aan uitstootvrij en efficiënt distribueren binnen de grenzen van een stad. In de afgelopen vijf maanden heeft het projectteam onderzoek gedaan naar duurzame stadslogistiek, waarin ze in samenwerking met verschillende partners afspraken hebben gemaakt over het bezorgen van goederen en leveren van diensten.’

Minder uitstoot, meer efficiency

Daniël Goud, Nadine Nieuwdorp, Joris van Rijswoud, Bodey Siegelaar en Yorick Smit vormden samen het projectteam. ‘We hebben samen onderzocht wat wel of niet werkt op het gebied van sharing logistcs in de stad’, vat Daniël samen.

De studenten hebben met twee lichte elektrische vrachtvoertuigen goederen bezorgd en opgehaald. ‘Het concept zit zo in elkaar dat we alle goederen van verschillende bedrijven hebben gebundeld, opgehaald en rondgebracht in de stad. Zo worden verkeersbewegingen verminderd waardoor je minder uitstoot en efficiënter bezig bent’, legt de student uit.

Nadine noemt als voorbeeld de horecabedrijven aan de Witte de Withstraat in Rotterdam: ‘Een zeer drukke straat waar continu verkeer is. Het is veel handiger om de goederen te bundelen en te vervoeren in één elektrische auto, dan dat er telkens verschillende busjes van meerdere bedrijven staan.’

Partners zijn tevreden

De projectresultaten bieden volgens Nadine hoop voor grote bedrijven, maar ook mkb’ers in de toekomst. ‘Het concept is voordelig voor kleine bedrijven die niet beschikken over een eigen vervoersmiddel of onvoldoende capaciteit hebben.’

De studenten hielden onder hun partners een klanttevredenheidonderzoek. Bedrijven als GroenCollect, RoutiGo, DOCKR, Kappa Koerier, Goederenhubs Nederland, Lokale Markten en Giraffe Coffee, waarderen het project volgens dat onderzoek als zeer positief. ‘Ze waren erg tevreden over de dienstverlening en de manier waarop het zero-emission-vervoer is ervaren. De ervaring was over het algemeen beter dan die met de wat bekendere transportbedrijven’, aldus Nadine.

Veel interesse

Van den Band merkt als projectleider dat het project veel heeft losgemaakt. ‘Ik heb al een aantal gesprekken lopen met bedrijven die geïnteresseerd zijn in ons concept. Dus ik sluit niet uit dat er volgend studiejaar nog een pilot wordt gedraaid met dezelfde kernprincipes, zodat het concept verder wordt doorontwikkeld.’

Het uiteindelijke doel is om kennis en inzicht te bieden hoe een stedelijk sharing logistics-concept in de markt kan worden gezet. De eerste stap is nu gezet met een onderzoeksrapport van het studententeam, dat dient als hoofdbron voor een wetenschappelijke publicatie die in samenwerking met het lectoraat stad- en havenlogistiek geschreven zal worden. ‘Op basis van dit onderzoek willen we een rapport uitbrengen waarin het businessmodel staat beschreven om dit concept op de markt te zetten. Want ook gezien de milieu- en klimaatdoelen zijn dit onderzoek, het concept en het project uitermate belangrijk’, zegt Van den Band.

Tekst: Asli Kosker
Beeld: RDM CoE

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top