Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studentenbond ISO wil snelle herkansing voor studenten in quarantaine

Gepubliceerd: 9 December 2021 • Leestijd: 1 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Geef studenten een snelle herkansing voor hun tentamen als ze in quarantaine moeten vanwege de coronaregels. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) pleit voor een ‘corona-afmeldprotocol’ in het hoger onderwijs. Op de Hogeschool Rotterdam krijgen studenten na de reguliere herkansing en onder voorwaarden een extra kans.

Met de tentamenweken voor de deur is het ISO er niet gerust op dat studenten met coronaklachten thuisblijven. Ze worden volgens het ISO niet gestimuleerd zich aan de coronaregels te houden. Er zou sprake zijn van ‘perverse prikkels’.

‘Voorkom dat studenten met snotneus naar instelling komen’

‘Het is belangrijk dat je niet minder kansen hebt dan een andere student als je in quarantaine gaat’, legt ISO-voorzitter Lisanne de Roos uit. Ze wil daarom dat studenten hun tentamen kunnen afzeggen én verplaatsen als ze thuis moeten blijven omdat ze verkouden zijn of al een positieve test op zak hebben. ‘We moeten voorkomen dat studenten met een snotneus naar de instelling komen’, zegt ze.

Is het niet ook een makkelijk smoesje om onder een tentamen uit te komen? ‘Ik sluit niet uit dat studenten er misbruik van kunnen maken, maar we vinden het belangrijker dat studenten niet naar de campus komen met klachten. Dat risico moeten we voor lief nemen’, aldus De Roos.

Sommige instellingen hebben al aangekondigd een extra tentamenkans aan te bieden als studenten in quarantaine moeten. Dat bewijst volgens De Roos dat het best mogelijk is om rekening te houden met de pandemie tijdens tentamens zonder studenten te benadelen.

‘Reguliere herkansing en extra toets onder voorwaarden’

‘We willen de studenten niet in de kou laten staan of dat zij druk voelen om ondanks coronaklachten, een positieve test of quarantaine toch naar een toets te komen’, zegt woordvoerder Carmen Mo Ajok van de HR. ‘Studenten kunnen als zij door ziekte een toets missen, gebruikmaken van de reguliere herkansing. Deze mogelijkheid geldt ook voor coronagerelateerde klachten. We dringen er bij studenten op aan om daar goed gebruik van te maken, want daar is die herkansing voor.’

Als je die herkansing niet haalt kun je ‘onder voorwaarden’ gebruik maken van een extra toetskans. Mo Ajok: ‘De huidige regels voorzien in zo’n extra kans. We hebben opleidingen en examencommissies gevraagd die mogelijkheid ruimhartig toe te passen.’

‘Dat hebben we vorig jaar ook gedaan, waarbij de ervaring leert dat we dit op maat moeten blijven doen omdat er ook sprake was van een behoorlijk no show bij additionele toetsen bij behoorlijk wat opleidingen.’

Tentamens online en proctoring

Studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Maastricht ondertekenden al een petitie om hun tentamen online te kunnen maken. Maar daar voelt het ISO weinig voor. Dat gaat vaak hand in hand met ‘proctoring’, het monitoren van de online toets, en dat vindt het ISO ‘een flinke inbreuk op de privacy van studenten’.

De angst voor coronabesmettingen in het hoger onderwijs speelt overigens niet alleen rond de tentamens. Bij veel instellingen geldt een aanwezigheidsplicht, waardoor studenten met klachten ook naar college komen om studievertraging te voorkomen. De Landelijke Studentenvakbond opende vorige week een meldpunt voor studenten die zich gedwongen voelen fysiek aanwezig te zijn tijdens de pandemie.

HOP, Josefine van Enk & Profielen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top