Studieschuld verzwijgen bij hypotheekaanvraag weer iets moeilijker
Gepubliceerd: 12 October 2021 • Leestijd: 1 minuten en 55 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De tijd dat je studieschuld een hypotheekaanvraag niet in de weg zat, lijkt voorbij. Hypotheekaanbieders kunnen – met toestemming van de aanvrager – inzicht krijgen in de gegevens van DUO.
Een groep van 54 hypotheekverstrekkers heeft de krachten gebundeld om het ‘aanvragen van hypotheek makkelijker te maken’. Hypotheken Data Netwerk (HND) schrijft op haar site dat ze de gegevens van uitkeringsinstantie UWV, Mijnpensioenoverzicht, MijnOverheid en DUO digitaal beschikbaar stellen aan de hypotheekaanbieders.
In een persbericht dat de Telegraaf oppikte schrijven ze: ‘Voor de klant betekent dit minder gedoe om bewijsstukken aan te leveren en ook de adviseur hoeft minder administratieve handelingen te verrichten.’
Waarom studieschuld verzwijgen?
Goed nieuws voor de hypotheekverstrekkers, minder goed nieuws voor (oud-)studenten die hun schuld liever voor de hypotheekverstrekker verborgen willen houden zodat ze genoeg geld kunnen lenen om een huis te kopen. Banken houden bij de aanvraag van een hypotheek rekening met schulden. Hoe hoger je schulden, hoe lager de hypotheek die je kunt krijgen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om leningen voor een auto of een telefoon, maar studieschulden wegen ook mee.
Mensen met een studieschuld hebben de ruimte om hun studieschuld te verzwijgen bij de aanvraag van een hypotheek. Dat kan nog steeds: ook nu moet de aanvrager de hypotheekaanbieder toestemming geven om hun DUO-gegevens op te vragen.
Zonder toestemming gaat dat niet. De schuld staat ondanks waarschuwingen van toezichthouder AFM en het Nibud, niet geregistreerd bij bureau krediet registratie (bkr).
Kamerleden in opstand
Tot twee jaar geleden wilde DUO meewerken aan een systeem zoals de hypotheekverstrekkers nu zelf hebben opgezet en ook minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zag er wel iets in, maar de Tweede Kamer was furieus. Vrijwel alle partijen steunden een motie van D66, CDA, VVD en SP die daar een stokje voor stak. Ze waren bang dat studenten dan, met een omweg, alsnog gedwongen zouden worden inzicht te geven in hun studieschuld, wat de aanvraag van een hypotheek moeilijker maakt.
Alleen de SGP nam een ander standpunt in. Wie zijn studieschuld verzwijgt, kan een hogere hypotheek krijgen en dus iemand aftroeven die wél eerlijk opbiecht hoe hoog zijn studieschuld is. Waarom zou je leugenaars belonen, was de redenering van de SGP.
De VVD is niet te spreken over het nieuwe consumentendatapakket van HDN en gaat vragen stellen aan het kabinet. ‘Wij willen juist zorgen dat starters makkelijker een huis kunnen kopen, niet moeilijker’, twitterde Kamerlid Daniel Koerhuis. Hij zal vermoedelijk niet de enige zijn.
Overigens is de kans klein dat het kabinet er iets aan gaat doen. In november 2019 liet minister Van Engelshoven weten dat hypotheekverstrekkers zulke apps best mogen bouwen. Het gaat buiten de overheid om en oud-studenten kunnen nog altijd zelf beslissen of ze toestemming geven.
AFM wil studieschulden registreren bij BKR, Van Engelshoven is tegen
‘Klant moet zelf toestemming geven’
Zo denkt de vereniging Hypotheken Data Netwerk er ook over. ‘Ik weet niet op welke politieke discussie u doelt’, zegt een woordvoerder, ‘maar zolang de klant toestemming geeft en regie houdt over zijn gegevens, is dit allemaal volgens de wet.’
Tekst: Profielen/HOP, Bas Belleman
Beste studenten,
Hier een disclaimer over het verzwijgen van je studieschuld bij het kopen van een huis. Het verzwijgen van je studieschuld is strafbaar, omdat het officieel wordt gezien als fraude. In de praktijk lopen mensen het risico dat ze hun hypotheek in 1x moeten terugbetalen en hun recht op de Nationale Hypotheek Garantie verliezen. Dus niet handig om dat te doen ondanks dat het wel kan.