Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studio Swap wil met ‘designuitleen’ inspelen op de deeleconomie

Gepubliceerd: 1 June 2021 • Leestijd: 2 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Drie studenten van de associate degree arts & crafts lanceren deze maand hun bedrijf Studio Swap. Weliswaar ontstaan als schoolproject, maar volgens de oprichters zit er toekomst in: ‘We hebben alle drie de ambitie om hiermee door te gaan.’

Foto van Naomi, Ramon en Mara met het logo van Studio Swap
De studenten achter Studio Swap, vlnr. Naomi, Ramon en Mara

‘We willen producten van startende ontwerpers verhuren’, vat student Mara Over het samen. ‘Kleinere meubels, maximale grootte stoel of bijzettafel, en accessoires zoals aardewerk of schilderijen.’

De drie studenten – naast Mara zijn dat Naomi Baltus en Ramon Nelissen – bedachten hun concept in het kader van het excellentieprogramma van de RAC. Nou ja, eigenlijk buiten dat kader. ‘Het excellentieprogramma ging dit jaar in verband met gebrek aan belangstelling niet door’, vertelt Mara. ‘Maar het programma wordt altijd uitgevoerd samen met Jong Ondernemen. Van daaruit worden wij nu begeleid en school faciliteert het, al krijgen we er geen studiepunten voor.’

‘Zonde dat dingen in de kast blijven staan’

Via Jong Ondernemen hebben de drie studenten contact met verschillende mensen die elk hun specifieke deskundigheid hebben om ze te adviseren.

Zo zijn ze stap voor stap bezig hun gezamenlijke idee werkelijkheid te maken. ‘We zijn alle drie zelf makers en vinden het zonde dat dingen in de kast blijven staan’, vertelt ze. ‘Met ons idee spelen we in op de deeleconomie.’ Daarmee bedoelt ze dat je de spullen bij Studio Swap in huis kunt halen, zonder ze te bezitten. Je kunt ze een tijdje huren, wat je de mogelijkheid geeft echt design van een hoge kwaliteit in huis te halen ook als je geen groot budget hebt. En wil je eens wat anders, dan ruil je het om. Nog duurzaam dus ook.

Ophaalpunt in Katendrecht

Die duurzaamheid – spullen moeten lang meegaan – is ook een criterium bij het zoeken naar geschikte spullen. ‘We zijn druk bezig ontwerpers aan te trekken; we hebben er nu zes en zijn met meerdere ontwerpers in gesprek over de mogelijkheid hun spullen te verhuren’, zegt Mara. ‘Vooraf hebben we onderling duidelijk afgesproken wat we willen.’

Via stichting Wij zijn Rotterdam hebben ze een ophaalpunt kunnen regelen; de producten worden via de website uitgeleend maar moeten natuurlijk wel ergens kunnen staan tot die tijd. ‘Van de stichting Wij zijn Rotterdam mogen we een ruimte gebruiken’, vertelt Mara. ‘Zij zijn onder andere gevestigd in Katendrecht met een bakkerswerkplaats en daar kunnen we terecht’.

In de race voor ‘Student company van het jaar’

Ze verzamelen foto’s van spullen en hebben via crowdfunding inmiddels hun benodigde startkapitaaltje van 1500 euro bij elkaar. Studio Swap kan een succes worden, denkt ze, ook als de studie voorbij is. ‘We vinden het alle drie heel leuk en werken ook heel goed samen. En we hebben allemaal echt de ambitie om hiermee door te gaan.’

Daarbij is het een mooie aanmoediging dat Studio Swap is doorgedrongen tot de laatste ronde van de verkiezing ‘Student company van het jaar’ die Jong Ondernemen elk jaar organiseert. Op 15 juni is de online finale. Je kunt hier stemmen voor publieksprijs.

Heb jij zin om mee te swappen? Voor 9 euro per maand heb je een designitem in huis. Ben je ontwerper en zie je deze designuitleen wel zitten? Ook dan kun je contact opnemen met Studio Swap.

Tekst: Edith van Gameren
Foto: Studio Swap

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top