Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Terug op de HR: ‘Gewoon even, in het echt, met elkaar praten heb ik gemist’

Gepubliceerd: 26 April 2021 • Leestijd: 4 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Maandenlang was de looproute vanaf metrostation Kralingse Zoom richting de HR-locatie bij de universiteit uitgestorven. Maandagochtend lopen er, voor het eerst in lange tijd, weer kluitjes studenten. Vanaf vandaag is er – gedeeltelijk – weer fysiek onderwijs mogelijk, waar studenten dankbaar gebruik van maken.

Bijna als vanouds trekken tegen negen uur de laatste studenten een sprintje om op tijd te komen. ‘Vertraagde metro’s, moeten rennen om op tijd te zijn, zelfs dát heb ik gemist!’ roept een vrolijke student in het voorbijgaan. Rondom de ingang klonteren verschillende groepjes studenten samen voor een kop koffie, een sigaret of gewoon ouderwets samenzijn, het zonnetje draagt daar nog meer aan bij. Voorzichtig delen ze onderling elleboogjes uit. ‘Hoe gaat het met jou?’ begroeten twee studenten elkaar. ‘Nu echt fantastisch!’ zegt Max.

‘Eindelijk weer fysieke lessen’

Max studeert sportmarketing en management en kletst met zijn medestudenten voor zijn college. ‘Voor het eerst sinds januari heb ik eindelijk weer fysieke lessen. We hebben verschillende lesvakken, theorielessen en met de klas samenzitten, da’s heel fijn en belangrijk’, zegt hij. Vooral de sociale interactie van studenten onderling heeft hij gemist. ‘Het werkt motiverend, maar het geeft mij ook een stuk meer overzicht om goed lessen te kunnen volgen, als je het digitaal doet ben je erg op jezelf aangewezen. Je krijgt een snelle instructie en daarna moet je het zelf maar invullen. Nu ben je fysiek aanwezig, dat werkt motiverend omdat je in een werkomgeving zit.’ ‘Nooit gedacht dat ik jullie nog zou missen!’, lacht een van zijn medestudenten.

Patrick, student business it & management is op school voor een toets: ‘Ik ben eerstejaarsstudent en heb nog nooit fysiek les gehad. Ik ben hier alleen destijds met de open dag geweest en heb drie toetsen gemaakt. Ik vind het beter om weer naar school te gaan, het is veel beter dan thuis’, zegt hij.

‘Sinds januari niet meer geweest’

Ook worden er vandaag fysieke presentaties gehouden, zoals die van Rutger, student sportmarketing & management. ‘Natúúrlijk is het goed gegaan!’, lacht hij zelfverzekerd achteraf. ‘Het was mijn eerste, fysieke, presentatie. Afgezien van wat toetsen ben ik hier sinds januari niet meer geweest. Het voelt heel lekker om de docent weer in de ogen te kunnen kijken’, vertelt hij. In levenden lijve presenteren heeft zijn voorkeur: ‘Je ziet veel meer emoties en reacties bij de mensen voor wie je presenteert terwijl je je verhaal doet’, legt hij uit.

Lieve, student international business, is sinds december niet meer op school geweest. ‘Vandaag volg ik twee vakken, personal development en Engels. Het is fijn om al mijn medestudenten weer te zien. Gewoon even, in het echt, met elkaar praten heb ik gemist. Voor mijn studie is het honderd procent een meerwaarde om elkaar weer te zien. Zeker met onderhandelen en zo, dan is het heel belangrijk. Ik heb in de lockdown geen van mijn medestudenten gezien, het is raar om zo een studie te volgen.’

Lieve heeft geen coronasneltest gedaan voor haar bezoek aan de HR vandaag. ‘Maar dat komt geloof ik binnenkort, ik vind het heel goed dat ze die sneltesten gaan aanbieden.’ Ze heeft vandaag in totaal vier uur les. ‘Heel fijn! Het is mijn laatste blok, over zes á zeven weken zit het erop, maar toch lekker dat ik mijn medestudenten op de valreep nog even gezien heb’, zegt ze voordat ze het pand betreedt en haar mondkapje opzet.

‘Sinds de tweede lockdown heb ik alleen digitaal onderwijs gehad’

Alin studeert sportmarketing en management komt naar de locatie om een presentatie te geven voor het marketingteam: ‘We moeten uitleggen wat we hebben gedaan en welke oplossingen we hebben bedacht.’

Sinds de tweede lockdown heeft hij alleen digitaal onderwijs gehad. ‘Thuis je studie volgen is een heel andere omgeving dan dat je op school gewend bent. Het is moeilijk om daar motivatie te vinden om te gaan werken, het moet echt uit jezelf komen. Door de mensen om je heen op school motiveer je elkaar ook om te gaan studeren.’

‘Dit is mijn eerste studiejaar, ik heb mijn medestudenten alleen aan het begin van het studiejaar even gezien, daarna ging alles online. We hebben soms samen gesport, maar het is een rare manier van studeren die ik niet voor ogen had toen ik begon’, kijkt hij terug. ‘Je hebt ook niet echt een “studentenleven”, al heeft online les ook wel z’n voordelen. Als je klaar bent met studeren, ben je gelijk thuis. Ik kom uit de Hoeksche Waard, dus heb flink wat reistijd, maar dat heb ik er zeker voor over vandaag!’

‘We volgen onze online lessen hier’

Studente Omema komt samen met een vriendin het pand uit. Ze hoefden vandaag niet op school te zijn, ‘de colleges zijn voorlopig nog online’, zegt ze terwijl ze glimlachend wijst naar de oordopjes in haar oor en fluistert: ‘Ik volg nu ook college.’ Ze zijn beide op school om te studeren. ‘We volgen onze lessen online hier, ik kan mij hier veel beter concentreren dan thuis. Ik heb thuis amper de ruimte om geconcentreerd te kunnen werken’, zegt ze. ‘Ik kan hier heerlijk in stilte werken en colleges volgen.’  Daarna moet ze snel weer verder, want het college gaat onverminderd door in haar oor.

Noah, student commerciële economie, is een kwartier te vroeg voor zijn college en geniet nog even van de alom aanwezige zon. ‘Ik heb alleen wat toetsen hier gemaakt’ vertelt hij. ‘Thuis studeren vond ik eigenlijk wel relaxed, alleen qua motiveren gaat het een stuk lastiger. Als je hier bent, dan móet je wel aan school. Je krijgt beter mee wat er in de lessen gezegd wordt, dat blijft voor mij beter hangen dan als ik het digitaal volg. Maar verder is het wel fijn om thuis te zijn, de medestudenten heb ik niet heel erg gemist.’ Hij voelt zich veilig op school: ‘Ik heb nog helemaal niets gehoord over sneltesten vóór je colleges. Maar ik ben niet bang en ga hier met een goed gevoel naar toe, dat goede gevoel heb ik altijd’, zegt hij vrolijk.

Een conciërge slaat een aantal foutgeparkeerde scooters en motoren gade. ‘Ach ja, liever foutgeparkeerde scooters dan helemaal géén scooters!’, zegt hij met pretogen boven het mondkapje.

Tekst & foto: Rutger de Quay

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top