Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tweeduizend studenten schreeuwen zich schor voor schuldenvrij studeren

Gepubliceerd: 3 June 2021 • Leestijd: 2 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zo’n tweeduizend studenten demonstreerden vandaag op het Malieveld in Den Haag. Ze eisen afschaffing van het leenstelsel en compensatie voor pechstudenten. Het ging er gemoedelijk en coronaproof aan toe, maar de VVD moest het zwaar ontgelden.

‘Schulden zo hoog als een toren? Studenten laat je horen!’ Het gejuich van honderden stakende studenten is zelfs diep in de parkeergarage onder het Malieveld al luid en duidelijk te horen. En er zijn ook andere leuzen, zoals: ‘Wat willen wij? Schuldenvrij!’. Of het iets minder ritmische: ‘Schuldengeneratie? Wij eisen compensatie!’

Onder het motto #nietmijnschuld voeren de Landelijke Studentenvakbond en vakbond FNV Young & United al bijna twee jaar campagne tegen het leenstelsel. Vanmiddag kwamen ze met honderden medestanders samen op het Malieveld in Den Haag voor een grote landelijke ‘studentenstaking’.

Festivalsfeer

De sfeer doet aanvankelijk denken aan een festival. De zon schijnt, mensen smeren zich in met zonnebrand, er is een groot podium en er zijn dranghekken. Studenten met felgekleurde hesjes aan delen lunchpakketjes uit en zorgen dat iedereen netjes afstand houdt.

Maar de boodschap is serieus: de studentstakers eisen de mogelijkheid om schuldenvrij te studeren en volledige compensatie voor de ‘pechstudenten’ die de basisbeurs zijn misgelopen. ‘Vandaag laten we niets aan het toeval over’, roept LSVb-voorzitter Lyle Muns vanaf het podium. ‘Niet mijn schuld’, juichen de studenten terug.

Aan het begin van de bijeenkomst hebben zo’n 1.200 studenten zich verzameld. Maar er is een grote treinstoring, laat de organisatie vanaf het podium weten, dus er komen nog meer mensen bij. Later op de dag telt de politie 2.000 aanwezigen. De studenten wapperen met vlaggen en houden borden omhoog met teksten als ‘Ik wil later een hypotheek’. En natuurlijk schreeuwen ze zich schor: ‘Niet mijn schuld’, klinkt er telkens weer.

Luid boegeroep

Meerdere Tweede Kamerleden hebben een paar minuten vrijgemaakt in hun agenda om – kort – de menigte toe te spreken. De nieuwe PvdA-onderwijswoordvoerder Habtamu de Hoop – 23 jaar oud, en zelf student – trekt veel applaus. ‘Ik luister niet alleen naar jullie, ik bén een van jullie’, roept hij. Ook Lilian Marijnissen (SP) doet het goed, vooral wanneer ze zegt dat haar partij de generatie pechstudenten volledig wil compenseren.

Wie het zwaarder heeft op het podium, is de (eveneens nieuwe) onderwijswoordvoerder van de VVD, Hatte van der Woude, die met luid boegeroep onthaald wordt. Haar partij is de enige die nog achter het leenstelsel staat.

Het wordt er niet beter op wanneer Van der Woude wordt gevraagd of ze schrikt van de gemiddelde studieschuld en reageert met: ‘Ik schrik ervan dat studenten zoveel zijn gaan lenen…’ Verder komt ze niet met haar antwoord. Het gejoel vanuit het publiek is te luid. SP-Kamerlid Marijnissen ruikt bloed. ‘Zie je wel jongens’, roept ze naar de menigte, ‘jullie hadden gewoon niet zoveel moeten lénen, het is wel jullie schuld.’

Verloren liefde

Muisstil was het dan weer op het Malieveld tijdens het spoken-word optreden van de 19-jarige Amara van der Elst, die dit jaar ook optrad bij de nationale Dodenherdenking op de Dam. Wanneer er later op het podium een lied over de basisbeurs wordt gezongen (‘een ode aan een verloren liefde’) wordt er op het hele veld gedanst. Het is erg warm, dus her en der gaan de mondkapjes af, maar mensen houden in elk geval afstand.

LSVb-voorzitter Muns is ontzettend blij met de opkomst. ‘We hadden een treinstoring én het is coronatijd’, zegt hij. ‘Toch staan hier duizenden mensen: dat laat zien hoe belangrijk goede studiefinanciering en goed onderwijs zijn.’

Maar hij moet zich haasten, want er staat een OV-fiets voor hem klaar. De organisatoren sluiten de staking namelijk af met een hoopvolle mededeling: ze hebben een eigen formatiebrief opgesteld. Terwijl er op twee enorme Japanse trommels wordt geslagen, fietst Muns samen met een collega weg over het veld. De brief zit in hun tas en hun bestemming is het kantoor van informateur Mariëtte Hamer.

Hogeschool Rotterdam-student staakt en ergert zich aan leider Volt
Een van de demonstranten op het Malieveld was Marijn Prins, Profielen-blogger en HR-student. Hij vindt het ‘bizar’ dat studenten worden opgezadeld met enorme schulden. Marijn luisterde naar de speeches en deed mee aan het boegeroep. Op Twitter ergerde hij zich aan Laurens Dassen, de fractievoorzitter van Volt die zich niet aan de coronaregels hield; het dragen van mondkapjes was niet verplicht maar de organisatoren van de staking verzochten de deelnemers om er eentje te dragen.

Tekst: HOP, Evelien Flink/Profielen
Foto: HOP

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Tweeduizend studenten schreeuwen zich schor voor schuldenvrij studeren

  1. Hartstikke leuk en goed en al,.. Maar doe dan wel een stok achter de deur dat je het geld niet mag gebruiken voor levensonderhoud en/of Bier, uitgaan en feesten.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top