Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vertrouwenspersonen moeten zichtbaarder worden

Gepubliceerd: 7 June 2021 • Leestijd: 1 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten en medewerkers weten niet altijd van het bestaan van vertrouwenspersonen, en soms voelen mensen zich niet vrij om een kritisch geluid met een vertrouwenspersoon te delen. Dit werd maandagmiddag duidelijk in de vergadering van de centrale medezeggenschapsraad (cmr).

Op de agenda stond een initiatiefvoorstel van de cmr die onder andere aandacht vroeg voor de zichtbaarheid van de vertrouwenspersonen, maar ook de beleidsnotitie Ongewenst Gedrag van de HR. Omdat die laatste notitie nog niet klaar was toen het cmr-voorstel er al lag, kon het cvb de vragen uit het voorstel meenemen.

Heeft de HR de sociale veiligheid wel op orde?

‘Wij ontvingen geluiden van mensen die zich helemaal niet vrij voelen om kritische geluiden te laten horen’, stelde cmr-lid Sjoerd van Vliet. ‘Daarom vroegen wij ons af of de HR de sociale veiligheid wel goed op orde heeft. Moet er naast vertrouwenspersonen misschien ook een ombudsman of -vrouw komen?’

Dat laatste is wellicht een volgende stap, reageerde Wijnand van den Brink namens het college van bestuur. De komst van een bezwaarcommissie Ongewenst Gedrag met daarin uitsluitend externe leden is de volgende stap. Nu telt die commissie nog alleen medewerkers van de HR.

‘Contact in dagelijkse werk onwenselijk’

De onafhankelijkheid van de vertrouwenspersonen was voor de cmr ook onderwerp van gesprek. Van Vliet: ‘Wij vinden het onwenselijk dat een vertrouwenspersoon in het dagelijks werk in contact komt met de “dader” en het “slachtoffer” van ongewenst gedrag.’

Dat hoeft niet zo te zijn, reageerde Van den Brink. ‘Je hebt de ruimte en vrijheid om een vertrouwenspersoon van een ander instituut te benaderen. Daar zetten de vertrouwenspersonen zelf ook op in, dat als ze iemand kennen, ze een collega inschakelen.’ Door de vertrouwenspersonen vanaf begin vorig jaar te laten bekostigen door de centrale dienst OeO, en niet meer door de instituten, heeft de HR ook hun onafhankelijke positie willen benadrukken.

‘Frequenter onder de aandacht brengen’

Het cvb merkte tijdens het racismedebat dat studenten en medewerkers die te maken kregen met ongewenst gedrag, de vertrouwenspersonen niet altijd weten te vinden. Van den Brink: ‘We zullen het veel frequenter onder de aandacht moeten brengen.’

De notitie van het college gaat niet slechts over onafhankelijkheid en zichtbaarheid maar ook over het professionaliseren van de vertrouwenspersonen en van leidinggevenden op de HR. Van hen wordt een voorbeeldfunctie verwacht in het realiseren van een veilige werkcultuur. Daarbij moeten ze alle meldingen serieus nemen.

‘Vertrouwenspersoon deed geen verslag van bevindingen’

Dat nog niet alles lijkt te lopen zoals het hoort, blijkt uit de constatering van cmr-lid Gusta Bouwman. Ze zegt te weten van een vertrouwenspersoon bij een instituut die (zonder vermelding van persoonlijke gegevens) geen verslag doet van zijn bevindingen. ‘Daarmee zorg je ervoor dat mensen zich niet meer tot die vertrouwenspersoon wenden.’

Geen goede zaak, vindt Van den Brink die van Bouwman graag wil horen om welk instituut het gaat. ‘Vertrouwenspersonen zijn geschoold en gecertificeerd en weten dat ze informatie moeten delen, dat verslag moeten uitbrengen over hun werkzaamheden.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Aileen Melief

 

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top