Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr: ‘Voor elk team een werkdrukcoach’

Gepubliceerd: 17 February 2021 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Elk onderwijsteam of afdelingsteam op de Hogeschool Rotterdam moet een coach kunnen inschakelen die toeziet op de werkdruk. Dat voorstel deed de centrale medezeggenschapsraad (cmr). Het college van bestuur is enthousiast.

Zo’n coach begeleidt het team bij het benoemen van situaties die tot werkdruk leiden, maar ook van zaken die voor werkgeluk zorgen. De coach speelt een belangrijke rol in het samen met het team bedenken van oplossingen. De coach is aanwezig bij teambijeenkomsten maar kan ook door teamleden worden benaderd voor individueel contact.

‘Coach moet onafhankelijke positie innemen’

Om de werkdruk aan te pakken bedenkt de coach oplossingen, jaagt het team aan om tot actie over te gaan en ondersteunt het team bij het schrijven van een teamplan. De coach moet deskundig zijn op het gebied van werkgeluk en werkdruk en een onafhankelijke positie innemen ‘ten opzichte van de lijns-verantwoordelijkheid’, stelt de cmr.

In het ideale geval zal het team zelf een keuze mogen maken uit voorgestelde coaches. De cmr pleit voor het inhuren van een externe coach als er in een team sprake is van veel werkdruk en/of van een onveilige werksfeer. De benoeming van een coach is met opzet niet permanent maar wel voor meerdere jaren.

Uit het professionaliseringsbudget

Enkele teams hebben al zo’n coach, vertelde Wijnand van den Brink, lid van het college van bestuur, vorige week. Het is aan de (onderwijs)manager waaronder het team valt om een (parttime) coach aan te stellen; het professionaliseringsbudget kan daarvoor worden aangewend.

Het pleidooi voor ‘werkdrukcoaches’ maakt deel uit van het initiatiefvoorstel van de cmr over werkdruk. ‘Door ons voorstel wordt erop toegezien dat er per instituut en op teamniveau aandacht is voor het onderwerp werkdruk’, vertelt Ans Pellikaan van de cmr. ‘Aan de werkdrukcyclus wordt een planning gehangen en deze wordt besproken met de decentrale raden (instituutsmedezeggenschapsraden, red.).’

Daarbij worden ook de uitkomsten van het jaarlijkse werkbelevingsonderzoek betrokken. Afgesproken is ook dat het onderwerp werkdruk bij elk directeurenoverleg met het college op de agenda staat.

Tekst: Jos van Nierop

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top