Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Waarom OCW het aantal studenten steeds te laag schatte

Gepubliceerd: 11 June 2021 • Leestijd: 1 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een vergissing heeft ertoe geleid dat het ministerie van Onderwijs jarenlang het aantal studenten in het hoger onderwijs verkeerd heeft voorspeld, met alle gevolgen van dien.

Jaar in, jaar uit onderschatte het ministerie hoeveel studenten het hoger onderwijs zou gaan tellen. Dat leidde telkens weer tot een gat op de begroting, en dat gat werd niet altijd gedicht. Dan moesten universiteiten en hogescholen bezuinigen.

Het kwam door een fout in de rekenmodellen, blijkt uit een toelichting waar de Algemene Onderwijsbond deze week de schijnwerper op heeft gezet. AOb-bestuurder Douwe van der Zweep vindt het pijnlijk: ‘Te lage ramingen zorgen ervoor dat je elk jaar achter de feiten aanloopt en dan is het maar afwachten of het kabinet achteraf wil bijpassen.’

Fout zit er sinds 1995 in

De vergissing is nu rechtgezet, met een ‘trendbreuk’ tot gevolg. Voor het jaar 2026 voorspellen de rekenmeesters van het ministerie nu 27.500 extra hbo-studenten en 25.700 extra universitaire studenten. Het scheelt enkele honderden miljoenen euro’s.

De fout had te maken met emigratie en sterfte. Wie naar het buitenland verhuist of overlijdt, volgt hier geen onderwijs meer. Daar moeten de modellen rekening mee houden, maar dat gebeurde eigenlijk twee keer: bij het aantal ‘onderwijsverlaters’ en bij de krimp of groei van de bevolking.

Zo kwam de schatting steeds te laag uit. De fout zit er al sinds 1995 in, heeft het ministerie aan de AOb laten weten.

Corona maakt voorspellen lastig

Er zijn altijd onzekerheden bij het voorspellen van studentenaantallen, en al helemaal in tijden van crisis. Het is afwachten wat de invloed van de coronacrisis precies zal zijn, staat in hun ‘referentieraming’. De komst van buitenlandse studenten is ook niet altijd makkelijk te voorspellen.

Tekst: HOP, Bas Belleman

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top