Weer pro-Palestina protest op Piet Zwart Instituut, deze keer mag het wél
Gepubliceerd: 4 June 2021 • Leestijd: 3 minuten en 25 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Het pro-Palestijns spandoek is terug aan de gevel van het Piet Zwart Instituut. Nu hangt het doek niet aan de gevel van de kunstacademie, maar houden studenten het spandoek voor de tweede dag op rij zelf vast. En zo mag het wél.
Twee weken geleden was er controverse over het pro-Palestina spandoek dat aan de gevel van het Piet Zwart Instituut (onderdeel van de Willem de Kooning Academie) hing. Een groep studenten had het spandoek uit solidariteit opgehangen en de directie verwijderde het ‘omdat wij als HR niet betrokken willen raken bij geopolitieke zaken, en onze gebouwen niet gebruikt moeten worden voor deze doeleinden. We willen graag bemiddelen in een dialoog tussen studenten onderling, maar ook tussen studenten en docenten en de opleiding.’
Vastgehouden
De groep studenten die het spandoek in de eerste instantie aan de gevel hadden gehangen was niet tevreden met het handelen van de directie en is opnieuw in actie gekomen. Vrijdag rond het middaguur treft Profielen twee studenten bovenaan het trapportaal aan de zijkant van het pand in het Rotterdamse centrum. Opnieuw hangt er hetzelfde spandoek. Het doek is niet aan het trapportaal bevestigd, maar wordt door de twee studenten vastgehouden. Ieder aan een uiteinde van het spandoek.
‘Zo hangt de poster niet vast’, zegt studente Diana al Halabi (30), met een tevreden glimlach. En, zegt Al Halabi, zo mag het spandoek er dus wél hangen. Al eerder zinspeelde zij samen met haar medestudenten op ‘vervolgstappen’ die zij niet wilde toelichten.
Samen met medestudente Andrea (26) van de master Fine Art van het Piet Zwart Instituut houdt ze het spandoek één uurtje vast. Daarna worden zij afgewisseld door andere vrijwilligers, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, in overeenstemming met de openingstijden van de school.
Volgens Al Halabi zijn er ‘meer dan voldoende vrijwilligers’ die zich melden om mee te doen en zou het donderdag ‘vol hebben gestaan’ met enthousiaste studenten. ‘Zelfs studenten van buiten onze opleiding en buiten de stad hebben zich bij mij gemeld’ zegt ze. Zo zouden ze al aanmeldingen van vrijwilligers hebben ontvangen vanuit Utrecht.
‘Kunstproject’
Volgens de twee studenten is het vasthouden van het spandoek wél toegestaan, omdat het om ‘een vorm van expressie in de kunst’ zou gaan. Het duo zegt daarbij dat het gaat om een ‘kunstproject’. In verschillende berichten op Instagram spreken Al Halabi en medestudenten van een ‘performance’.
Bovenop het trapportaal hebben ze zich, in de warmte van de volle zon die boven hen schijnt, het comfortabel gemaakt. Twee onderdelen van een bankstel zorgen ervoor dat de vrijwilligers lekker kunnen zitten, in plaats van op het ijzeren portaal. Tussen hen in – er zit anderhalve meter tussen – liggen versnaperingen.
Via een deur naar binnen wordt er met een verlengkabel voor stroom gezorgd. Een paar dagen eerder, op woensdag, hingen de studenten aan dezelfde portaal een poster met een getekende watermeloen en de Franse tekst ‘ceci n’est pas une watermelon’, verwijzend naar het beroemde schilderij van de Belgische kunstschilder René Magritte, ‘La trashion des images’. Volgens de studenten werd ook dat spandoek kort na plaatsing weer verwijderd, waarop zij besloten om het spandoek dan maar zelf vast te houden. ‘Dat mag dus wél, ook omdat dit een onderdeel is van ons kunstproject’ zeggen ze.
Beveiligers grijpen niet in
Gisteren, donderdag, zo verklaren de twee studenten, reed er meerdere keren (‘ieder uur’) een busje van een particulier beveiligingsbedrijf een rondje over de binnenplaats bij het Piet Zwart Instituuut, gelegen aan het Karel Doormanhof op koprolafstand van de Rotterdamse binnenstad.
De beveiligers in kwestie zouden ‘niet hebben ingegrepen’ en ‘alles hebben toegestaan’, zo zeggen ze. Meerdere studenten en bewoners die vrijdagmiddag aanwezig zijn in en rondom het pand, lijken in ieder geval geen aanstoot te nemen aan het ‘kunstproject’ en laten de gang van zaken ongemoeid.
Directie heeft ‘geen bezwaar’
De directeur van de Willem de Kooning Academie – inclusief Piet Zwart -, Jeroen Chabot, zegt vrijdagmiddag dat hij ‘inderdaad op de hoogte’ is van de nieuwe actie van de studenten én dat hij daar ‘geen bezwaar’ tegen maakt. Volgens Chabot is het ‘niet de bedoeling dat de muren van het gebouw gebruikt worden voor politieke uitingen’, maar volgens hem is het nu wél duidelijk dat het gaat om een individuele uiting, en niet om ‘een mening van de school’. Het spandoek, legt hij uit, ‘zit niet aan het gebouw en wordt vastgehouden door studenten’.
Het gaat ‘om een studentenactie, de student staat er zelf bij dus hij of zij kan zich er ook over verantwoorden als er vragen worden gesteld’, zegt Chabot. ‘Dan is het een ander verhaal. Voor de goede orde: we hebben nooit aan censorship gedaan en ze niet verboden om iets te vinden, in tegendeel zelfs, het enige wat we verboden hebben is om dingen aan de muren van het gebouw te hangen.’ Daar valt deze actie dus buiten, zegt hij.
‘We zitten hier tot de school dichtgaat’ zegt Andrea. In het weekend is de school gesloten, ‘maar zolang we vrijwilligers hebben blijven we het doen, en anders doe ik het zelf wel’ zegt Al Halabi. ‘Ik zie het als een kunstproject waaraan kunstenaars vrijwillig meewerken’ zegt zij.
Tekst en foto’s: Rutger de Quay
En stel; volgende week hangen een groep studenten de vlag van Israël op, is dat dan ook toegestaan?
Tja, dat is de vraag. Ik denk dat dat wel meevalt, als het maar geen Nederlandse vlag is ;P
Tja. Creatief hoor. Maar het gaat er niet om wie het vasthoudt, maar at er op staat. Israël wordt beschuldigd van ‘ethnic cleansing’. Kletskoek. Tijdens het jongste conflict werden helaas burgers geraakt in panden waar Hamas nu zelf van toegeeft dat het militaire doelen waren en dat zeker een kwart omkwam door hun eigen falende raketten. Het is volstrekt mallotig dan van ‘etnische zuivering’ door Israël te spreken. Helemaal in een regio waar Joden (zoals op de ‘West Bank’) strafbaar zijn als ze er komen, of worden doodgeschoten zoals in Gaza). En waar zowel Hamas als de clubs waar deze dames nu de strijdkreet van vasthouden, alle Joden weg willen jagen – ‘from the river to the sea’ – over etnische zuivering gesproken. In Israël daarentegen mogen Arabieren, ruim een kwart van de bevolking, gaan en staan waar ze willen – ze zitten zelfs sinds een week in de regering. Wellicht kan mevrouw Al Halabi dat gaan uitleggen in haar thuisland Libanon, waar Palestijnse vluchtelingen nu al decennia vervolgd of (Sabra, Shatila) gewoon vermoord werden. En even langsgaan in buurland Syrië waar recent zo’n 4000 Palestijnen werden afgemaakt zonder dat er ook maar één spandoek daartegen op een kunstacademie werd opgehangen. Of vastgehouden.
@Paul Damen
“gaan en staan waar ze willen”
Dat is echter niet waar. Misschien moet je je even verdiepen in wat voor apartheidsstaat Israel is geworden.
Ik gok zo, mevrouw Spanjola, dat u daar nooit geweest bent. Ik wél, talrijke keren. U weet niet waar u het over heeft. Binnen de bestandslijnen van 1948 mogen Arabieren daar inderdaad gaan en staan wat ze willen. Op de West Bank geldt geen ander militair recht dan wat de geallieerden na 1945 een tijdje op Duitsland hebben toegepast, in afwachting van een definitieve vredesregeling. En die apartheid: die beschuldiging is zelfs door VN-chef Gutteres al teruggetrokken, gebaseerd als die was op een ‘rapport’ van een commissie waar, het zal ook es niet, achttien Arabische landen in zaten. Beterschap! https://www.timesofisrael.com/un-chief-requests-report-accusing-israel-of-apartheid-be-pulled-from-web/
@Spanjola, werkelijk? In Israël hebben Arabieren dezelfde rechten als Joden of andere etnische groepen. U roept maar wat na. Rechters, Knesset-leden, chirurgen, officieren, professoren, Arabieren in Israël kunnen alles worden. Apartheid is wel een realiteit in de Palestijnse gebieden. Een Jood die daar verzeild raakt heeft geluk als ie er levend uit komt.
En wie het heeft over etnische zuivering, die mag mij uitleggen waar die bevolkingsexplosie in Gaza vandaan komt???
Ik ben het eens dat er veel ellende is in die gebieden, maar waarom hijst dan ook zulke wrede en corrupte leiders op het schild? Die niets geven om de eigen bevolking, die raketten afvuren vanuit appartementencomplexen, kleuterscholen (laatst filmpje van gezien).
Al gelezen dat UNRWA laatst een terreurtunnel ingang ontdekte onder een kinderdagverblijf?
Nee, deze vlaggen dragen teksten die oproepen tot etnische zuivering: een Judenrein Israël. Ik zit zelf in de kunst, maar ik schaam me de ogen uit de kop voor deze opzettelijke domheid.
@Spanjola wat jammer weer iemand die iets napraat in plaats van zich eerst te informeren. Ik heb tien jaar in Israel gewoond en werkte daar, ging daar uit met Islamistische Arabieren uit Judea en Samaria. Mijn familie woont er nog en als ik van hun kibboets terug t rij doe ik dat altijd met een Moslim chauffeur die ze al jaren kennen en die de enige is waar ze mij veilig bij weten. Ik was daar tandheelkundig operatie-assistente en werkte daar met Moslims, Christenen en Joden. In het restaurant waar ik vaak at werkten twee Arabieren waar ik tot jaren na mijn vertrek nog contact mee had en eeen van hen werkte nog toen ik een aantal jaren geleden daar bezoek bracht en het was alsof ik gisteren vertrokken was. U heeft dus werkelijk geen idee.
@Diana , @Esther Chayes , @Paul Damen
Dialoog is belangrijk en ik begrijp dat jullie een andere ervaring hebben. Echter vind ik beweren dat ik maar iets na roep totaal verkeerd, want jullie weten ook niet wat mijn ervaringen zijn.
Verwar niet Arabieren/Moslims met Palestijnen, een oos Israeliers niet met Joden. Dat zijn namelijk niet in alle situaties en richtingen sinoniemen.
Ik zal nooit acties van Hamas goedpraten. Nooit.
@Spanjola, Fijn dat u de acties van Hamas niet wil goedpraten, dat is en blijft een terroristische organisatie. Maar uw bewering van ‘apartheidsstaat’ snijdt echt geen hout, zie de feiten die hierboven al naar voren gebracht zijn. Dat is gewoon Hamas-propaganda. Kritisch blijven en niet meegaan in verhaaltjes die de ronde doen, zou ik zeggen.