Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Werkbelevingsonderzoek: Minder werkplezier, werkdruk ongeveer terug naar oude niveau

Gepubliceerd: 9 April 2021 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De coronacrisis en de nieuwe manier van werken, hebben een duidelijke weerslag op de werkbeleving van de HR-medewerkers, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek. Hun cijfer voor werkplezier ging bijna 1 punt omlaag.

Nog steeds kent de Hogeschool Rotterdam voornamelijk tevreden medewerkers: 80 procent van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan (zeer) tevreden te zijn. Vorig jaar was dat HR-breed 85 procent. Vooral onder docenten ging de algemene tevredenheid flink achteruit (van 84 naar 76 procent). Het jaarlijkse onderzoek vond ook dit jaar weer plaats in de maanden januari en februari en ruim twee derde van de medewerkers deed eraan mee.

Het meeste effect van corona is terug te zien in ‘werkplezier’. Het cijfer dat de HR-werknemers daar gemiddeld voor gaven is een 6,8; nog wel een voldoende, maar niet meer de 7,5 die het was. Een docent vat het kort samen als: ‘de reden waarom ik ooit voor het onderwijs gekozen heb lijkt niet meer te bestaan’.

Werkdrukpiek ‘afgevlakt’

Vooral docenten – in het huidige onderzoek meer dan de helft – vinden de werkdruk (veel) te hoog. Bij die groep is het cijfer iets gestegen ten opzichte van vorig jaar. Bij de diensten wordt de werkdruk juist lager ervaren dan in 2020 (van 25 naar 19 procent). HR-breed bleef het percentage van medewerkers dat te veel werkdruk ervaart gelijk ten opzichte van 2020, 40 procent. Daarmee is de piek van 54 procent, die werd geconstateerd in een tussentijds werkbelevingsonderzoek in juni 2020, weer afgevlakt.

Positief over onderwijsprogramma en samenwerking

De medewerkers zijn wel positief over de kwaliteit van het onderwijsprogramma. Daarbij wordt door sommige respondenten opgemerkt dat het gezien de omstandigheden het hoogst haalbare is.

In het kader van ‘corona’ werden dit jaar extra vragen toegevoegd over samenwerken op afstand en blended onderwijs. Ook daaraan geven de medewerkers over het algemeen een goede voldoende.

De samenwerking binnen de organisatie en in het team wordt ook hoog gewaardeerd: 81 procent heeft vertrouwen in zijn of haar team en 91 procent geeft aan dat zij hulp kunnen krijgen van collega’s als ze daarom vragen. 80 procent van de respondenten lukt het om op afstand samen te werken met collega’s.

Tekst: Edith van Gameren
Illustraties: Hogeschool Rotterdam

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top