Wetsvoorstel demissionair kabinet: 3G coronapas invoeren om onderwijs open te houden
Gepubliceerd: 22 November 2021 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • NieuwsHet demissionaire kabinet heeft een voorstel naar de kamer gestuurd waarmee ze het fysieke onderwijs open willen houden door studenten een coronapas te laten tonen. De studenten krijgen toegang tot de instellingen als ze gevaccineerd, genezen of getest zijn. 3G dus.
Dat blijkt uit het ontwerpbesluit dat het demissionaire kabinet maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De medezeggenschap staat hierbij buitenspel en mag niet meepraten over de invoering.
De komst van dit ontwerpbesluit (en een bijbehorende wetsvoorstel) was al aangekondigd in een brief van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. De coronabesmettingen lopen zo snel op dat het kabinet drastische maatregelen overweegt om fysiek onderwijs door te kunnen laten gaan in deze nieuwe besmettingsgolf.
Geen lockdown meer
Het is nog niet zeker dat de coronapas daadwerkelijk wordt ingevoerd, maar demissionair minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil in geen geval een een nieuwe lockdown in het hoger onderwijs. Dan liever een coronapas, zegt ze keer op keer.
Die mogelijkheid van een coronapas in het hoger onderwijs staat sinds afgelopen voorjaar al in een tijdelijke wet. In die wet staat ook dat de medezeggenschap een veto heeft. In het nieuwe besluit wordt dat veto omzeild.
Het is nog niet zeker wat de politieke partijen in de Tweede Kamer van het plan vinden. Ze hebben zich er tijdens het coronadebat vorige week nog niet over uitgesproken.
Hogescholen en universiteiten moeten zorgen voor ‘een toegankelijke voorziening waar de student zich kan laten testen op infectie met het virus SARS-CoV-2’, staat in het ontwerpbesluit. Ook moet de informatievoorziening daarover op orde zijn.
Tentamens en praktijkonderwijs blijven toegankelijk zonder coronapas
Verder moeten de instellingen de toegankelijkheid van het onderwijs borgen voor de student die niet over een coronatoegangsbewijs beschikt. Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt wanneer die borging niet lukt.
Het kabinet wil dezelfde uitzonderlingen laten gelden als tijdens de lockdowns. Voor een tentamen hoeven studenten dus geen coronapas te tonen. Hetzelfde geldt voor ‘kwetsbare studenten’ die voor begeleiding naar de campus mogen komen. Ook het praktijkonderwijs wordt uitgezonderd.
Die uitzonderingen gelden ‘onder de voorwaarde dat dan op andere wijze een passend beschermingsniveau kan worden bereikt’. Te denken valt aan de anderhalve meter afstand, mondkapjes, beperkte groepsgrootte enzovoorts.
Het kabinet zou graag willen dat de Tweede Kamer dit besluit zo spoedig mogelijk aanneemt om vaart te kunnen maken. Het is nog niet bekend of een meerderheid daaraan mee wil werken.
Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Shutterstock
Stukje bij beetje wordt de dubbele agenda van de regering steeds verder uitgerold, en de studenten worden er de dupe van. Gelukkig krijgen steeds meer mensen door wat hier écht speelt. Wat mij betreft wordt heel die coronapas afgeschaft. Het zaait tweedeling in de maatschappij, is DE aanleiding dat de Coolsingel in puin lag, en het is een vrijbrief voor gevaccineerden om zich niet meer aan de maatregelen te hoeven houden.
Het meest trieste is nog dat ze het veto van de medezeggenschap willen omzeilen. Als zo’n coronaps toch al in de huidige wetgeving mag, mits de CMR instemt, waarom dan niet alsnog proberen zonder wetswijziging? Bang voor kritiek? Bang voor democratie?
Ik vind het bizar dat de medezeggenschap hier volledig buitenspel wordt gezet. Er zijn echter ook nog andere punten om op af te dingen:
1. De wet wordt in het voorstel ‘Tijdelijk besluit coronatoegangsbewijzen beroepsonderwijs en hoger onderwijs’ genoemd. Dat is leuk, maar, zoals we deze hele crisis al gewend zijn, blijkt die tijdelijkheid nergens uit. Er wordt geen woord gerept over een einddatum, en het enige wat dit voorstel doet, is verantwoordelijkheden verplaatsen van het parlement naar de regering.
2. Het voorstel beschrijft dat het instellingsbestuur verantwoordelijk is voor een toegankelijke voorziening waar studenten zich kunnen laten testen. De manier waarop dit moet worden vormgegeven, wordt, uiteraard, achteraf pas bepaald. Mag de onderwijsinstelling dit dan zelf gaan betalen? Dat wordt met 40.000 studenten nogal een kostenpost.
Daarnaast moeten er echt nog wel wat details worden uitgewerkt. Andere onderwijsinstellingen hebben al aangegeven niet mee te zullen werken aan dit plan, omdat de uitvoering onhaalbaar blijkt te zijn. Voor grote onderwijsinstellingen met veel gebouwen is er namelijk heel veel te controleren. Ook dat wordt nogal een kostenpost.
Beste Yoeri Meulemans,
wat speelt er echt, volgens jou??
Ik vind het best schokkend en zelfs een beetje angstaanjagend hoe democratische principes worden aangetast onder het mom van “Je doet het voor de ander” en een beroep op veiligheid. Een hogeschool waar mensen wellicht monddood worden gemaakt voelt voor mij helemaal niet als veilig.
Wat wanneer er nu 3G wordt ingevoerd? Zoals Robin Martijn terecht aanstipt, brengt dit nieuwe problemen met zich mee. Dat zou dan weer een mooi argument zijn om 2G in te voeren en zo gaan we stap voor stap steeds verder met het inleveren van vrijheden waarvan onduidelijk is of en wanneer we ze weer terugkrijgen. Als wetten bovendien op zo’n manier worden aangepast dat inspraak steeds moeilijker wordt, dan kan het zo zijn dat er ineens geen weg terug meer is. Naar mijn idee is het echt heel belangrijk om alert te zijn op dit mechanisme. Het is nu de vrijheid van de ander, maar het kan morgen die van jou zijn (en nee, ik ben geen complotdenker ;))
@Robin Martijn,
De “tijdelijkheid” van maatregelen tegen de crisis heeft een directe relatie met de tijdelijkheid van de crisis. Er kan geen einddatum voor staan omdat niet te voorspellen is wanneer deze crisis over is en er beslissingen worden gemaakt aan de hand van recente trends. Hoe die zich ontwikkelen is van verschillende factoren afhankelijk waarvan sommigen (zoals in hoeverre maatregelen worden opgevolgd) lastig te voorspellen zijn.
Wat we wel hebben gezien is dat wanneer de problematiek vermindert, maatregelen ook weer worden afgeschaft, maar ook dat dit weer consequenties heeft voor de besmettingen. De tijdelijkheid van maatregelen is in de praktijk wel degelijk gebleken. De tijdelijkheid van de pandemie echter niet. De wereld van voor corona komt niet meer terug, die bestaat niet meer.
Dit virus gaat niet verdwijnen, we kunnen het slechts beheersbaar maken. Dat betekent dat methoden die er voor zorgen dat de situatie beheersbaar blijft, in bepaalde mate altijd zullen blijven. Idealiter gezien is dat een langdurige vaccinatie, soortgelijk waarmee we andere infectieziekten hebben verdrongen, m.u.v. van in ongevaccineerde gemeenschappen.
Er zijn stappen gemaakt met vaccinatie maar er zijn betere vaccins nodig en betere dekking, zolang we dit niet hebben zijn andere maatregelen nodig. Gezien de mondiale aard van de problematiek en de snelheid waarmee varianten ontstaan is “tijdelijk” langdurig en zullen soms maatregelen terugkomen wanneer de situatie naar onbeheersbaar neigt.
Ik ben gelukkig een 4e jaar student en bijna klaar met mijn opleiding maar als dit de norm gaat worden heb ik medelijden met toekomstige studenten.