Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wordt een HR’er meest innovatieve student van Nederland?

Gepubliceerd: 1 July 2021 • Leestijd: 4 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vier studenten van de Hogeschool Rotterdam dingen mee naar de titel ‘Innovatiefste student van Nederland’, een initiatief van innovatieplatform Innovate en de magazines Quest en Quote. Tot en met komend weekend kan iedereen stemmen op de innovatieve ideeën van de 109 studenten uit heel Nederland.

UPDATE 1-7-2021, 16.25 uur: Tekst aangepast omdat een van de HR-genomineerden zich heeft teruggetrokken.

De drie initiatieven met de meeste stemmen gaan naar de finale, net als zeven initiatieven waarvan de organisatie de meeste ‘potentiele impact’ verwacht. Binnen twee weken worden de finalisten bekend gemaakt. De ideeën mogen al ver uitgewerkt zijn of zelfs gerealiseerd maar dat hoeft niet. Kandidaten zijn opgegeven door bijvoorbeeld stagebegeleiders maar ze konden zich ook zelf aanmelden.

Tweede leven voor overtollig fruit

Het idee van de vorige week afgestuurde Mohammed Ali, hij deed biologie en medisch laboratoriumonderzoek, is al behoorlijk ver uitgewerkt met en bij zijn afstudeerbedrijf Consistence. Ali bedacht een manier om overtollig vers fruit dat bij de groothandel op de nominatie staat te worden weggegooid ‘een tweede leven te geven’.

‘Mijn stagebegeleider bij Consistence (een onderzoekslaboratorium) was al van plan er iets mee te doen, ik ben er tijdens mijn afstudeerstage mee aan de slag gegaan.’ Het idee is vrij simpel: pureer bijvoorbeeld een lading appels, maak er dunne plakken van en laat die drogen. ‘Ik heb onder andere onderzocht hoe en hoe lang je ze het beste kunt laten drogen. Dat is ook afhankelijk van welk eindproduct je wilt, en of dat zacht moet zijn of een krokante cracker.’

‘Als toppings op een taart’

Afhankelijk van de vrucht moet soms de schil er af en de pit(ten) er uit. En anders dan nu al verkrijgbare producten gaat het om een ‘one ingrediënt only’ product, honderd procent banaan, of honderd procent ananas. ‘En het is erg lekker, en bijvoorbeeld ook te gebruiken als topping op een taart.

Voordelen: zowel de puree als de crackers zijn goed en lang houdbaar en nemen veel minder ruimte in dan het verse fruit. Mohammed: ‘Een extra voordeel bij transport, bijvoorbeeld naar ontwikkelingslanden waar hongersnood heerst.’

Leuker een taal leren

Marleen van Lubeek (creative media & game technologies) studeert af bij haar eigen startup, de taalapp Maloha die zich nu nog ‘slechts’ richt op de Chinese taal. ‘Ik ben al heel lang geïnteresseerd in talen en leer ook Chinees. Daarbij kreeg ik het idee dat het leren sneller zou kunnen dan via de bestaande taalapps. En ook dat het leuker kan dan met de standaard overhoor-apps.’

Marleen miste in de apps vooral het oefenen met spreken en luisteren. ‘De focus is vaak op lezen en de karakters in de juiste volgorde zetten. Er zijn wel taalapps waarmee je in contact kunt komen met een taalbuddy maar dat zijn dan native speakers, dat niveau is te hoog.’

Chinese getallen in een liedje

De app van Marleen (nu overigens alleen nog een site) werkt met verschillende niveaus en met veel beeld en muziekjes waardoor je het geleerde beter zou moeten onthouden. ‘In niveau 1 leer je bijvoorbeeld de getallen en de dagen van de week; die getallen zitten dan ook in een liedje dat afgespeeld wordt.’

In de app zitten ook veel losse spelletjes, vertelt de student die zich in haar studie veel leerde over serious gaming. ‘Zoals het spel Memory met digitale flashcards met geluid en beeld. Dan hoor je bijvoorbeeld een uitspraak en moet je er het Chinese karakter bij zoeken of de uitgeschreven ‘Europese’ uitspraak. Met die spelletjes kun je dan weer punten scoren en vrijstellingen kopen.’
Marleen heeft zich inmiddels bij de Kamer van Koophandel ingeschreven om haar idee ‘echt’ te gaan maken en te verkopen.

 

Een spiegel met applicaties

Bouwkundestudent Lester Wilson is een ‘ingeving’ van een paar jaar geleden aan het realiseren: Purpose, een smart mirror, waarvan het prototype er inmiddels is. ‘Het is een spiegel met applicaties erin, voor thuisgebruik. Zo kun je op een deel van de spiegel bijvoorbeeld een video zien van workouts waar je dan aan mee kunt doen’, vertelt Lester over zijn product met ook een weegschaal die je voortgang meet, en verder enkele essentiële functies die ook op een laptop zitten. ‘Je agenda, het weer, muziek et cetera.’

Lester kwam op zijn idee toen hij zag dat wat mensen in zijn omgeving niet zo lekker in hun vel zaten. ‘Hun zelfbeeld was niet heel hoog. Met Purpose richten we ons op gezondheid en lifestyle’, vertelt de student die dat in zijn nominatie als volgt verwoordt: ‘It’s a mirror that people stand in front of every day and which reminds them of the reason why they woke up that day, to face their daily challenges with confidence and believing in themselves as they see themselves in the mirror.

Fundraising en product verder ontwikkelen

De Purpose is nog niet op de markt maar gaat iets minder dan 2000 euro kosten; meer eenvoudige versies komen op een lager bedrag. Lester: ‘We (onlangs is een compagnon in het project ingestapt, red.) zijn nog bezig met fundraising en kijken hoe we het product verder kunnen ontwikkelen.

Pravin Kowlesar, student aan de AD management is de vierde HR-genomineerde, is bezig met het ontwikkelen van een digitaal visitekaartje. ‘Uiteindelijk is het doel om ook een fysieke kaart aan de applicatie te koppelen’, schrijft hij in de nominatie.

Al anderhalf jaar geen student meer…

Tot slot pleitte Stef de Graaf met zijn ‘Politiek, bedrijven, burgers’ voor een politieke hervorming waarbij besluiten niet alleen door de politiek worden genomen. ‘De burgers kiezen nog steeds de vertegenwoordigers in de politiek. De politiek krijgt dan bijvoorbeeld 50 van de 100 punten in een stem, bedrijven 25 en burgers ook 25.

De Graaf had zich opgegeven als student van de HR (commerciële economie) maar student dat is hij al anderhalf jaar niet meer, geeft hij lachend toe. ‘Ik zag dat ik me anders niet kon inschrijven, en ik wilde wel graag met dit idee mee doen om te kijken wat mensen er van vonden.’ Inmiddels heeft hij besloten toch niet mee te doen aan de verkiezing.

Tekst: Jos van Nierop
Foto’s: via geïnterviewden

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top