Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zo kom je als HR-student of medewerker aan de beloofde gratis corona thuistest

Gepubliceerd: 15 April 2021 • Leestijd: 1 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het kabinet hoopt dat alle studenten en medewerkers zichzelf straks preventief testen voordat ze weer naar school gaan. In een brief aan de Tweede Kamer legt de minister uit hoe dat in zijn werk zal gaan.

Als de coronabesmettingen niet te ver oplopen, mogen alle studenten vanaf 26 april weer één dag per week naar school. Het kabinet denkt dat zelftests daarbij kunnen helpen.

Maar hoe krijg je die tests bij al die honderdduizenden studenten en medewerkers? Daarover waren de afgelopen weken nog veel vragen, ook in de Tweede Kamer. In een brief legt minister Van Engelshoven alvast het een en ander uit.

Bestellen gaat buiten de Hogeschool Rotterdam om

Zo gaat SURF, de ict-organisatie voor het onderwijs, een handje helpen. Er komt een digitaal portal waar studenten en medewerkers gratis zelftesten kunnen bestellen. Daar kunnen ze inloggen met de gegevens van hun bestaande instellingsaccount. De zelftesten worden vervolgens op het door henzelf opgegeven adres afgeleverd.

Aan iedereen die geen SURF-account heeft, bijvoorbeeld omdat ze niet-bekostigd onderwijs volgen, worden zelftests uitgedeeld via de instelling. Daar kiezen sommige hogescholen bewust voor, schrijft de minister, en dat mag van haar ook.

De voorraad wordt nu opgebouwd

Naar verwachting is het nieuwe portal begin mei klaar en komt de distributie van de tests in de dagen daarna op gang. Dat is dus nádat de instellingen weer gedeeltelijk open zouden kunnen, maar ook dat is volgens de minister geen probleem. ‘Zelftesten zijn ondersteunend bij deze openstelling en niet randvoorwaardelijk.’

Niet alle tests worden door de postbode bezorgd. Het ministerie en SURF sluiten ‘contracten met derde partijen die de distributie van de tests kunnen organiseren’. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid – waar momenteel een flinke voorraad wordt opgebouwd – worden de tests vervoerd naar distributiepunten.

Testen vervangen de basisregels niet

Met de hele operatie is bijna een half miljard euro gemoeid. Dat geld komt uit de ‘grote coronapot’ van het ministerie van Financiën. De zelftests zijn vrijwillig en beslist geen vervanging van de basisregels, zoals het houden van anderhalve meter afstand, het thuisblijven bij klachten en het regelmatig handen wassen.

De minister sluit haar brief optimistisch af. ‘Ik heb er vertrouwen in dat dit op een veilige manier kan en doe een beroep op instellingen, studenten en medewerkers, om middels zelftesten zelf een bijdrage te leveren aan de verbetering van het epidemiologische beeld.’

Tien vragen over zelftests en hoe ze helpen om terug naar de Hogeschool Rotterdam te gaan

Niet al te enthousiast

De voortekenen zijn niet erg gunstig. Uit een pilot bij Avans Hogeschool bleek deze maand nog dat studenten weinig zin hadden om zelftests tegen het coronavirus te gebruiken. Van de gevraagde studenten deed uiteindelijke slechts 30 procent aan de proef mee.

De leden van ons ‘Panel’ waren ook niet unaniem enthousiast toen het nieuws over het thuistesten naar buiten kwam.

Dus hoe moet dat dan als instellingen straks weer volledig open willen, zonder anderhalve meter afstand? Avans-bestuursvoorzitter Paul Rüpp noemde het eerder ‘een reële mogelijkheid’ om studenten om een test- of vaccinatiebewijs te vragen. Volgens de Tilburgse hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens is dat zelfs ‘min of meer onvermijdelijk’.

De Hogeschool Rotterdam staat hier anders in:

Bormans: ‘Studenten worden niet verplicht te vaccineren of testen om onderwijs te volgen’

Tekst: HOP, Evelien Flink
Beeld: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top