Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Aantal studentkandidaten medezeggenschap verder in de min

Gepubliceerd: 22 November 2022 • Leestijd: 1 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het aantal studentkandidaten voor de verschillende medezeggenschapsorganen op de HR is ten opzichte van vorig jaar verder gedaald. Voor de 10 zetels in de centrale raad (cmr) stellen zich bij de aankomende verkiezingen in totaal 33 studenten kandidaat. In 2021 waren dat er 82, het jaar ervoor 112.


Ook het aantal studentkandidaten voor de instituutsraden (imr) en voor de opleidingscommissies (oc) is flink gedaald. Voor de zeven imr’en waar verkiezingen worden gehouden zijn er in totaal 55 verkiesbare studenten. Een jaar geleden waren dat er in totaal 99. Bij vier instituten (IGO, IvL, RMI en ISO) kunnen er geen verkiezingen worden gehouden vanwege te weinig kandidaten.

De HR telt in principe 65 oc’s, maar bij slechts negentien opleidingen valt er bij de verkiezingen van 29 en 30 november en 1 december wat te kiezen. Op de andere plekken zijn er geen kandidaten of te weinig om verkiezingen te houden. 

‘Studenten hebben het druk’

Ans Pellikaan, de huidig voorzitter van de cmr, noemt de afname van het aantal studentkandidaten ‘zorgelijk’. ‘Temeer omdat ze in de medezeggenschap mee kunnen praten en denken over zaken die invloed hebben op alle studenten. Denk hierbij onder andere aan het bindend studieadvies, studentvoorzieningen en de kwaliteit van het onderwijs.’

Pellikaan denkt dat de afname te maken kan hebben met volle leven van studenten. ‘Ze hebben het druk met studie, een baantje en sociale activiteiten.’

Tijdens meet&greet-bijeenkomsten zijn de afgelopen tijd potentiële kandidaten uitgenodigd door cmr-leden. Pellikaan: ‘Op deze manier hebben we geprobeerd een reëel beeld te geven van wat het cmr-werk inhoudt. Dit hebben we gecommuniceerd met een nieuwsbrief op Hint (intranet van de HR, red.) en op onze vernieuwde Instagrampagina.’

‘Democratischer maken van medezeggenschap’

De cmr werkt achter de schermen daarnaast aan het democratischer maken van de medezeggenschap. Dat was al eerder onderwerp van gesprek en er worden ook plannen over gemaakt, vertelt cmr-voorzitter. ‘Meer duidelijkheid daarover verwachten we in 2023.’

Zelf zal Pellikaan dan niet meer in de raad zitten. Bij de aankomende verkiezingen heeft ze zich niet meer beschikbaar gesteld, net als onder andere de Sjoerd van Vliet die onlangs stopte als voorzitter. Ook Jill Oosterink, de huidige voorzitter van de studentengeleding van de raad, heeft zich niet opnieuw verkiesbaar gesteld.

Aantal kandidaten bij medewerkers stabiel

Van de huidige medewerkers stellen Eric Nuijten, Maram Sharout, Peter Dijkstra, Lidewij ten Kate en Eugenia Codina Miro zich wel weer kandidaat. In totaal stellen zich in de vijf kiesdistricten voor tien zetels 22 medewerkers kandidaat. Dat aantal is de laatste jaren vrij stabiel. De verkiezingen voor medewerkers zijn niet jaarlijks maar eens in de twee jaar.

Van de huidige studentleden komen Yoeri Meulemans, Joep van Opstal en Oleksandra Davydenko mogelijk terug. De andere studentleden die afgelopen jaar in de cmr zaten stellen zich niet meer beschikbaar.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Aantal studentkandidaten medezeggenschap verder in de min

  1. Misschien helpt het ook niet dat in de eerste mailing geen uiterste inschrijfdatum stond …. Tenminste, bij de medewerkers niet.

  2. Ik denk dat studenten zich vooral niet betrokken voelen. Het is het zelfde probleem als in de gemeentepolitiek, onbetrokkenheid door te weinig blootstelling. Als je een student een vraagstuk voorlegt zal die vast wel een mening hebben en geïnteresseerd zijn. Maar daarvoor moet de vraag wel voor de leerling komen. Als je gewoon naar school gaat, je vakken volgt en weer naar huis, krijg je niks mee van wat politiek gebeurd op school. De onderwerpen, agenda en uitslagen moeten bekend zijn bij de studenten.
    Je krijgt als student alleen een email die aanvoelt als: “je kunt weer stemmen op mensen die je niet kent, voor een orgaan dat je niet kent, dat besluiten maakt die je niet kent, over onderwerpen die je niet kent.”

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top