Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bijbaantjes óp de hogeschool

Gepubliceerd: 12 October 2022 • Leestijd: 3 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Je kunt natuurlijk in de horeca werken of in een callcenter. Maar wist je dat er op je eigen Hogeschool Rotterdam ook geld te verdienen valt? En soms meer dan elders? Wat voor baantjes er zoal zijn en hoeveel die betalen lees je in dit artikel.

Een goed betaalde bijbaan voor Dulce Pronk, inmiddels vierdejaars commerciële economie (global marketing & sales), was vorig jaar de functie van onderzoeksassistent bij het kenniscentrum business innovation (KCBI) van de HR. ‘Ik hielp de onderzoekers door notulen van hun meetings te maken en ik nam ook interviews af en werkte die uit. Ook schreef ik nieuwsbrieven. Bovendien leerde ik meer over vakgebieden waar ik nog helemaal niet mee in aanraking was gekomen’, vertelt ze, ‘en ik verdiende er erg goed’.

Dulce Pronk

In haar tweede jaar was Dulce peercoach van eerstejaars studenten. ‘Voor mijn opleiding moest ik veel presenteren en als je les moet geven doe je dat ook veel. Daarbij vond ik het leuk om leeftijdsgenoten te kunnen helpen met alles wat ik ook had doorgemaakt. Ik vond het erg tof en heb door mijn ervaring als peercoach ook heel veel geleerd over mezelf. Hoe stuur je een grote groep mensen aan? Hoe zorg je dat je de aandacht van mensen houdt? Hoe motiveer je mensen?’ Peercoach zijn verdiende ‘redelijk goed’, vertelt de student. ‘Niet per se beter dan andere bijbaantjes maar het was ook nog eens erg leerzaam.’ Dulce noemt het daarbij ‘tof’ dat ze door school voor klussen is gevraagd. ‘En staat het ook nog eens mooi op mijn cv!’

Gebonden aan de cao van het hbo

De HR is gebonden aan de cao van het hbo waarin er geen sprake is van een minimum jeugdloon. Vooral als je jonger bent dan 21 is dat, vergeleken met baantjes bij veel bedrijven, financieel aantrekkelijk. Op de hogeschool krijg je meestal een contract voor een heel of een half jaar, en dat kan dan verlengd worden. Na twee jaarcontracten kan de werkgever je niet nog een keer een tijdelijk contract aanbieden.

Danielle Muusers van de afdeling hrm van de HR: ‘Studentassistent is voor ons een verzamelnaam voor allerlei klussen die studenten kunnen doen binnen hun contract van een aantal uur per maand.’ De HR volgt bij dat contract de cao van het hbo en het salaris is afhankelijk van je studiejaar.

Tussen de 15,35 en 16,55 euro per uur

In sommige gevallen wordt ervan afgeweken maar eerstejaars (die door de opleidingen niet of nauwelijks worden ingezet) verdienen net als tweedejaars als ze op fulltime basis zouden worden ingezet bruto 2122,92 per maand. Derde- en vierdejaars hebben recht op een maandbedrag van respectievelijk 2205,84 en 2288,76 euro. Dit zijn de bedragen van juli 2022; je salaris is vanzelfsprekend afhankelijk van het aantal uren van je aanstelling.  

In de praktijk ligt het uurtarief tussen 15,35 en 16,55 euro bruto als je vakantiegeld, eindejaarsuitkering en eventueel uit te betalen vakantiedagen erin meerekent.

Baantjes via uitzendbureau Tempo-Team

Als student kun je ook via uitzendbureau Tempo-Team aan de slag op de hogeschool. Dat doet bijvoorbeeld social work-student Anthony Kujundžic die onder andere receptionist is bij de ingangen  van hogeschoollocaties. ‘Een leuke functie en het betaalt 14,96 euro per uur. Ik vind de HR een goede werkgever en dit werk staat ook goed op je cv, het helpt ook om weer
nieuwe baantjes te vinden.’

portret van Anthony
Anthony Kujundžic



Karianne van Putten van Tempo Team Rotterdam vertelt dat het uitzendbureau inderdaad onder meer receptionisten en huismeesters zoekt maar dat hoeven niet per se studenten van de HR te zijn. Het helpt wel, zeker als een student op de eigen locatie gaat werken.

Open dagen

Dat gaat ook op voor de studenten die worden ingehuurd om te helpen op open dagen. Van Putten: ‘Dan moeten ze de aangemelde bezoekers die binnenkomen scannen, helpen met opruimen en de bezoekers de weg wijzen. Het verdient 14 euro per uur.’

Voor het uitzendwerk geldt: hoe langer je voor Tempo Team werkt én hoe ingewikkelder de klus, hoe meer je verdient.

In de regel worden vacatures zoals die voor receptionist of opleidingsassistent eerst intern bekendgemaakt. Daarna wordt er buiten de HR gezocht, zoals bij Tempo-Team. Daar kunnen mensen van buiten de HR op reageren maar uiteraard ook studenten die aan de voorwaarden voldoen.

Betaald lid in de medezeggenschapsraad

Zitting nemen in de medezeggenschapsraad kun je ook zien als – betaald – anderen helpen. Studenten kunnen zich beschikbaar stellen voor hun opleidingscommissie (oc), de instituutsmedezeggenschapsraad (imr) of de centrale medezeggenschapsraad (cmr). Als lid van die laatste raad kijk je kritisch mee met het beleid van de hogeschool; in de oc doe je dat voor je opleiding en in de imr voor het instituut waartoe je opleiding behoort.

‘Ik zit voor het tweede jaar in de imr van het Instituut voor Gezondheidszorg’, vertelt verpleegkundestudent Ayse Muratdagi. ‘De eerste keer werd ik makkelijk verkozen: mijn hele klas had op mij gestemd.’ Er wordt tweewekelijks vergaderd en er wordt verwacht dat je de stukken over beleidsonderwerpen die op de agenda staan vooraf doorneemt.

‘Zie ‘t niet als bijbaan maar dat geld is natuurlijk wel lekker’

Ayse verdient daar 200 euro per maand mee, het vaste bedrag voor student imr-leden (student oc-leden ontvangen hetzelfde bedrag, cmr-leden krijgen 500 euro). ‘Ik zie het niet echt als bijbaan maar dat geld is natuurlijk wel lekker; als student ben je niet zo rijk’, vertelt Ayse.

‘Als imr kijken we kritisch naar wat er binnen het instituut gebeurt. Dat is veel werk maar ook leuk werk, en ik vind het mooi dat je echt inbreng hebt. We hebben er als imr bijvoorbeeld voor gezorgd dat er watertappunten zijn gekomen op onze locatie.’

Voor alle raden (oc, imr, cmr) kun je binnenkort kandidaat stellen. Op 31 oktober ontvang je daarover een e-mail. Je kunt ook stembureau@hr.nl mailen voor meer informatie. Op 29 en 30 november en 1 december zijn de verkiezingen.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top