‘Blijft de naam WdKA na fusie? Dat is een hele moeilijke’
Gepubliceerd: 16 March 2022 • Leestijd: 2 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De ‘Willem de Kooning Academie’ is een begrip, ook als merknaam. Maar of die blijft als de WdKA fuseert met hogeschool Codarts en er een nieuwe kunsthogeschool komt is zeer onzeker, vertelde collegevoorzitter Ron Bormans gisteren in de vergadering van de centrale medezeggenschapsraad (cmr).
‘Dat is een hele moeilijke en het is ook een vraag die onze raad van toezicht stelt’, reageerde Bormans op de vraag van cmr-lid Kai Gerum over de naamsbekendheid van zowel de WdKA als Codarts. Bormans: ‘Realiseren dat we verdergaan zonder de naam van de gerenommeerde kunstenaar doet pijn. Aan de andere kant: een mevrouw sprak mij onlangs aan dat we misschien wel juist op zoek moeten naar een andere naam, niet die van een mannelijke kunstenaar.’
‘Er gaan nog pittige vraagstukken ontstaan’
‘Bij fusies’, ging de collegevoorzitter verder, ‘moet je altijd een deel van je identiteit opgeven. Alle twee de namen gaan gebruiken zie ik niet gebeuren. Er gaan nog pittige vraagstukken ontstaan.’
De cmr sprak voor het eerste over de voorgenomen fusie tussen de twee Rotterdamse kunsthogescholen, die als het aan de HR ligt onder een vereniging gaan vallen waarvan de HR en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) de leden zijn.
De kunstsamenwerking met de EUR en Codarts ligt in het verlengde van de bestaande samenwerking van deze onderwijsinstellingen in het Rotterdam Arts & Sciences Lab (RASL). Daarbij kunnen studenten een universitaire opleiding combineren met een opleiding aan de WdKA of Codarts. Uit deze samenwerking is nieuw onderwijs en een onderzoeksprogramma ontstaan, en daar willen de samenwerkingspartners mee verder.
‘Als fusie lukt gaat de rem eraf’
Bormans: ‘Maar als we het groter willen maken lopen we tegen bepaalde grenzen aan van procedures en systemen. Als de fusie lukt gaat de rem eraf en kan er fantastisch nieuw onderwijs ontstaan.’
Dat wil niet zeggen dat dan zomaar alles kan, maakte de collegevoorzitter duidelijk. Daarbij gaat het onder andere over toekomstige masteropleidingen die volgens de huidige regelgeving het predicaat wo óf hbo moeten krijgen. ‘Geef ons daarin wat experimenteerruimte zodat we geen last hebben van die categorieën en niet hoeven te kiezen, help ons’, vertelde Bormans over zijn pleidooi aan het ministerie van onderwijs.
Cmr-lid Kai Glerum vroeg zich af hoe de WdKA in de toekomst bij een mogelijke fusie niet meer van de Hogeschool Rotterdam zal zijn. Omdat de nieuwe kunsthogeschool ook onder de EUR zal vallen, was de uitleg van Bormans. ‘Met onder andere het promotieonderwijs. Het zal geen normale sectorale hogeschool zijn en daarbij wil de WdKA ook de synergie met de HR behouden.’
‘Samenwerking nu door persoonlijke contacten’
De WdKA en Codarts zullen grotendeels blijven doen wat ze nu doen, maar er zullen meer ‘cross-overs’ zijn dan nu het geval is. Die samenwerking is er nu vooral door persoonlijke contacten tussen docenten van de twee instellingen, vertelde WdKA-directeur Jeroen Chabot.
De mogelijke fusie moet gepaard gaan met een nieuw gebouw, de Cultuurcampus op Zuid bij de Maastunnel.
In het bespreekdocument dat tijdens de cmr-vergadering op de agenda stond maar niet letter voor letter werd besproken, wordt de voorgenomen fusie door de cmr in principe toegejuicht. De cmr vraagt zich onder andere af ‘of de nieuwe rechtspersoon financieel onafhankelijk wordt van de HR’. Ook vraagt de raad aandacht voor de arbeidsrechtelijke positie van de WdKA-medewerkers, want ‘de cao’s voor wo en hbo zijn niet gelijk’.
Tekst: Jos van Nierop
Foto: Profielen
Suggestie voor een passende naam: Dolf Henkes School