Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Jennifer Schoolenberg is vierdejaarsstudent aan de opleiding social work. Ze schrijft het liefst over de belevenissen die het hbo met zich meebrengt, geeft ‘tips and tricks’, maar durft ook haar mening te geven wanneer daar het moment voor is.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

De donkere dagen voor kerst

Gepubliceerd: 15 December 2022 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Jennifer

Vergeten bij de juiste metrohalte uit te stappen, per ongeluk veel te vroeg op school staan, een uur slapen per nacht. De afgelopen week was voor mij (en veel andere studenten) erg zwaar. Er gebeurde niks anders dan anders, maar de batterij is echt wel een beetje leeg.

Maar daar heeft het dagelijks leven natuurlijk niks mee te maken. School, werk, alles gaat gewoon door. Steeds meer mensen hangen over hun tafels heen in de les. De donkere dagen voor kerst zijn aangebroken. Voor veel mensen ook de dagen dat ze liefst in bed zouden blijven. Wat kun je daar nou aan doen?

De eerste tip die ik heb is: ken en respecteer je eigen grenzen. Zo heb ik mijn docent deze week een berichtje gestuurd dat de grens even bereikt is en ik het niet kan opbrengen bij de les aanwezig te zijn. Hier kreeg ik een begripvolle reactie op terug.

Bovenstaande geldt uiteraard ook voor sociale activiteiten. Je kan best eens tegen je vrienden zeggen dat het even niet lukt. Tenzij het je energie oplevert natuurlijk: soms kan uit de dagelijkse sleur zijn juist nieuwe kracht doen opleven.

Een andere veel gemaakte ‘fout’ is het stellen van onrealistische doelen. Je voelt je nu eenmaal niet zo fit, lekker en opgeladen als normaal. Verwacht dan ook niet van jezelf dat je wel even zestig uur kan werken in je bijbaan, in deze drukke periode. Ook al vraagt je manager dat misschien wel: nee is ook een antwoord. Kies wat echt belangrijk is en geef daar je energie aan uit.

Het verkrijgen van die energie kun je op meerdere manieren een handje helpen. We krijgen in deze periode bijvoorbeeld veel minder daglicht en vitamine binnen dan in andere seizoenen. Het is dus erg goed voor je lichaam om je regelmatig dik in te pakken en even naar buiten te gaan. Tijdens de lunch een ommetje maken of na school een rondje lopen door het bos. Ook is het zo gek nog niet om vitaminetabletjes aan te schaffen die jou die extra boost kunnen geven. Energie door gezond eten is ook een belangrijke bron. Dat wil niet zeggen dat je niet los mag gaan met de feestdagen. Kies niet alleen voor vet en zout, maar ook voor kleurrijke verse groenten. Die zijn natuurlijk altijd goed!

En: aan alles komt een einde, zo ook aan de donkere dagen voor kerst.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top