Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Wat neem je mee, laat je achter en wat ga je anders doen?

Gepubliceerd: 29 August 2022 • Leestijd: 1 minuten en 44 seconden • Serge

De vakanties zitten er voor de meesten van ons weer even op, en meer nog dan bij de jaarwisseling vind ik dat altijd een moment om stil te staan bij de vragen uit de titel van deze blog. Dus voordat je jezelf weer in de zesde versnelling zet: denk hier even over na.

Wat neem je mee?

Als je terugkijkt op je afgelopen school- of werkjaar, welk gedrag, welke keuze of gewoonte van jou neem je dan zeker weer mee naar het komende jaar? Wat maakte jou succesvol, gelukkig, blij, gezond?
In mijn geval is het de modus die ik vond om bezig te zijn met sporten en trainen. Ik had concrete trainingsdoelen en dat motiveerde mij enorm om daar naar toe te werken. Het sporten brengt me daarnaast precies wat ik nodig heb om mijn hoofd leeg te maken, te ontspannen en op te laden. Kortom: er komen weer een paar bergen op het programma die ik het komende jaar ga beklimmen met de racefiets. Wat werkt, doe daar meer van!

Wat laat je achter?

Er zijn ook patronen, gedragingen, neigingen en situaties waarvan je kunt zeggen: die brachten mij niets of hadden een negatieve invloed op mij en wellicht ook mijn omgeving.
In mijn geval is dat ongeduld waardoor ik soms te snel ga en mensen niet uit laat praten omdat ik in mijn turbo+ modus zit en/of rete-geïnspireerd ben en overloop van de ideeën, drive en creativiteit. Dan wil ik gáááán. Dat resulteert er dan wel soms in dat ik de ander kwijtraak. Wat ik achterlaat is de impuls om direct te reageren.

Wat ga je anders doen?

Misschien formuleer je hier een gevolg van de vorige vraag. Wat wil je het komende jaar anders gaan doen? Uiteraard met het doel om zodoende effectiever, positiever en/of gezonder bezig te zijn. En is dat een concrete en vooral ook haalbare stap? Liever een (paar) kleine dan direct een hele grote. Wat ik anders ga doen is mijn werk beter afbakenen door duidelijke keuzes te maken en zodoende vaker ‘nee’ te zeggen of eerst wat langer na te denken voordat ik ergens ‘ja’ op zeg.

En probeer je dan eens voor te stellen – en wellicht ook voor je te zien – hoe gaan die drie dingen een verschil maken? En is dat een aantrekkelijk beeld? Voor mij maakt het een verschil in de mate van druk en stress die ik ervaar en draagt het in positieve zin bij aan de kwaliteit van wat en hoe ik doe wat ik doe. Klaar voor? Go!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Blog Serge: Wat neem je mee, laat je achter en wat ga je anders doen?

  1. Dank Serge, voor je openheid! Ik herken jou én mezelf hierin dus deze tips neem ik zeker mee nu ik start bij EMI op Zuid (spannend!!!)

    lieve groet & take it easy
    Simone

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top