Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Check: gaan er daadwerkelijk minder vwo’ers naar het hbo?

Gepubliceerd: 15 June 2022 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Steeds minder vwo’ers kiezen voor een hbo-opleiding, zegt de Vereniging Hogescholen. Ze gaan liever naar de universiteit. Klopt dat, en zo ja: hoe groot is de daling dan?

Vroeger wisten vwo’ers de hogescholen goed te vinden, stelde Ron Bormans  in een interview met het HOP, maar de toestroom is afgenomen. Heeft de voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool Rotterdam daar gelijk in?

Hoeveel vwo’ers gaan naar het hbo?

In 2020 ging tien procent van de geslaagde vwo’ers direct naar het hbo. De meesten (75 procent) gingen naar de universiteit en 14 procent ging nog niet studeren. Dat was het eerste coronajaar.

Is dat minder dan voorheen?

Ligt eraan hoever je terugkijkt. Sinds 2016 gaat steevast 9 procent van de geslaagde vwo’ers naar het hbo. Achter de komma klimt het percentage zelfs een beetje, tot 10,2 procent in dat afwijkende coronajaar.

Gaan er dus steeds méér vwo’ers naar het hbo?

Het ligt aan het gekozen startjaar. Van 2011 tot 2014 koos 11 à 12 procent van de vwo’ers direct na het eindexamen voor het hbo. Toen de basisbeurs werd afgeschaft, dook dit percentage opeens onder de tien, om daarna vanaf 8,6 procent weer te gaan klimmen.

En als je nóg verder terugkijkt?

Daarvoor moeten we andere tabellen gebruiken, want die gaan verder terug in de tijd. We nemen het jaar 2000 en kijken naar alle eerstejaars aan de universiteiten en hogescholen (ook als ze niet meteen na hun eindexamen gingen studeren). Van de vwo’ers ging toen 67 procent naar een universiteit en 33 procent naar een hogeschool. Twintig jaar later is dat 81 om 19 procent. Er zit overlap in van dubbelstudenten en switchers, maar de neerwaartse trend is onmiskenbaar.

Wat merken hogescholen daarvan in hun populatie studenten?

Aan de poort van hogescholen staan studenten met allerlei vooropleidingen: havisten, mbo’ers, vwo’s en studenten met buitenlandse diploma’s. De laatste jaren komt nog geen 7 procent van het vwo. Voordat de basisbeurs werd afgeschaft lag dat percentage rond de 9 procent. Misschien kiezen sommige studenten liever voor een opleiding waarmee ze een hoger salaris verwachten te krijgen.

Maar als het aan de basisbeurs ligt… Die komt weer terug!

Vanaf september 2023 krijgen studenten weer een basisbeurs. Het zou kunnen dat vwo’ers dan ook weer vaker naar het hbo gaan, maar de hogescholen hoeven daar geen wonderen van te verwachten. De daling is al veel eerder ingezet.

Tekst: HOP, Bas Belleman

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top