Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Deel van toiletten op HR wordt genderneutraal

Gepubliceerd: 7 February 2022 • Leestijd: 1 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een aantal toiletten op de HR zal op korte termijn niet meer voor óf vrouwen óf mannen zijn. Het college van bestuur heeft positief gereageerd op het voorstel van de centrale medezeggenschapsraad (cmr) om genderneutrale toiletten te introduceren.

‘Daarmee geef je iedereen de keuze waar-ie naar de toilet wil’, sprak Wijnand van den Brink namens het college van bestuur (cvb) dat vier keuzes benoemde: naast een vrouwen-, mannen- en een genderneutraal toilet ook het toilet voor mindervaliden.

Kleine verbouwingen

Bij de nieuwbouw, zoals aan de Kralingse Zoom, komt het realiseren van genderneutrale toiletten in het programma van eisen en op bestaande locaties wordt gekeken welke toiletten of toiletgroepen kunnen worden aangeduid als genderneutraal. Van den Brink: ‘Dat zullen niet de toiletten zijn met urinoirs. We kijken ook waar kleine verbouwingen nodig zijn om genderneutrale toiletten te realiseren.’

Lidewij te Kate van de cmr was blij met de reactie van het cvb. In haar betoog in de cmr-vergadering benadrukte ze het belang van inclusiviteit en wederzijds respect, uitgangspunten die ook in de visie van de HR zijn terug te vinden. ‘We verwelkomen iedereen. Maar op dit moment moeten sommigen nog naar een toilet gaan waar ze zich niet thuis voelen, of misschien wel onveilig voelen.’

Alle mogelijkheden aanwezig

Alle toiletten genderneutraal maken wil ook de raad niet. ‘Dan sluiten we mensen uit die zich thuis voelen op een mannen- of vrouwentoilet. We moeten zorgen dat alle mogelijkheden aanwezig zijn.’

Hoe de genderneutrale toiletten worden aangeduid, is nog niet bekend. Dat zou simpelweg met ‘wc’ kunnen maar Van den Brink gaf er nog geen uitsluitsel over. ‘We gaan de signing veranderen. Hoe, dat gaan we nog bekijken.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Deel van toiletten op HR wordt genderneutraal

  1. Ze kunnen beter investeren in het beter begeleiden van afstudeerders

  2. Hi Rick,

    Heb je daar klachten over? En zouden we daar eens een artikel aan moeten wijden bijvoorbeeld? Voel je vrij me te mailen, dan praten we verder.

    t.sel@hr.nl.

    Grts Tosca

  3. Maakt mij als oudere mannelijke docent niet uit wat of waar. Wel weet ik dat vrouwen (studenten en medewerkers) en somme mannen het op prijs stellen hun ding te doen zonder ander geslacht. Zelfs vinden sommeigem het prettiger dat medewekers eigen plakken hebben, los van de studenten. Vergeet ook de effecten niet die lijken samenhangen hoe mannen plassen (of bril enz plassen) Maar als er keuze is prima. Maar is het optie het gebruik van de ruimtes te meten met een simpele sensor? Dan weten we waar we over praten?

  4. Ik ga mijn eerdere vragen hier toch ook nog eens stellen. Ik ben toch benieuwd naar een antwoord van het CMR.

    1. Is er afdoende rekening gehouden met het feit dat vrouwen gemiddeld vaker naar de wc gaan dan mannen en ook langer van de wc gebruik maken? Er zijn in het gemiddelde gebouw meer plekken voor mannen om hun behoeften te doen dan dat vrouwen die hebben (mannen hebben namelijk ook toegang tot pisbakken, die minder ruimte innemen dan hele hokjes). Hoe zorgt het CMR ervoor dat er afdoende ruimte is voor vrouwen om altijd toegang te houden tot genoeg toiletruimte?

    2. In hoeverre heeft het CMR onderzoek gedaan naar wat andere minderheidsgroeperingen op de Hogeschool van dit plan vinden? Ik noem bijvoorbeeld religieuze studenten en docenten.

    3. In hoeverre is dit een goedbedoelde maar misplaatste poging om op een hype in te spelen? De afgelopen CMR verkiezingen hebben 2,85 procent van de studenten überhaupt de moeite gedaan om een stem uit te brengen. Zou het in het kader van het opkomen voor de diversiteit aan studenten niet eerst en vooral belangrijk om je als CMR af te vragen hoe ze weer daadwerkelijk de stem van de student kunnen zijn

  5. @ Sander ‘t Sas
    Op je eerste vraag: er komt een voorstel vanuit het centraal bestuur, er zijn natuurlijk veel toiletten binnen de HR voor mannen en voor vrouwen, hier hebben we gevraagd om praktisch mee om te gaan en de kijken naar de huidige capaciteiten. Elk gebouw heeft net weer een andere layout en loopafstand naar het dichts bijzijnde toilet. Deze inventarisatie wordt gemaakt.

    Om op je tweede vraag in te gaan: De CMR staat voor een inclusieve hogeschool waar respect en ruimte is voor een ieder die bij ons wil studeren en werkt. In de ogen van de raad gaat het om de mogelijkheid te kiezen. Met ons voorstel om op iedere locatie naast de reeds beschikbare categorieën toiletten genderneutrale toiletten aan te bieden laten we zien dat iedereen welkom is, ongeacht de meerderheidsgroepering of een minderheid waartoe je hoort. Je hebt een keuze en daar stoot je naar mening van de CMR niemand mee tegen het hoofd.

    Om op je derde vraag in te gaan: De hogeschool heeft een CMR die naast 10 studenten bestaat uit 10 medewerkers. Wij representeren een ieder die verbonden is aan de hogeschool. Graag zien we een hogere opkomst, we proberen daarom ook meer zichtbaar te zijn. Want onbekend maakt onbemind. Benaderen kun je ons altijd met opmerkingen, klachten en ideeën via cmr@hr.nl .

  6. @Lidewij

    Dank je voor je antwoord.

    Wat betreft vraag 2 om daarop door te gaan: hoe onderbouwt de CMR haar mening dat niemand voor het hoofd wordt gestoten met genderneutrale toiletten en de keuzevrijheid die daar ogenschijnlijk bij hoort? Is dit een aanname van de kant van de CMR of is hier onderzoek aan vooraf gegaan? Ik ben erg benieuwd hoe dit soort besluiten tot stand komen.

    Wat betreft vraag 3: Je zegt dat de CMR iedereen representeert die aan de hogeschool verbonden is. Op papier zal dat ook zo zijn. Maar ik zou toch willen stellen dat 2,85 procent opkomst dat logenstraft. Is niet veel eerder de vraag of de CMR in haar huidige vorm nog wel dat werk van representatie kan doen?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top