Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Een uurtje even helemaal niks moeten in het ‘Relaxstation’

Gepubliceerd: 9 May 2022 • Leestijd: 3 minuten en 41 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Heel wat studenten kampen met mentale problemen. De prestatiegerichte maatschappij en corona maken het er niet beter op. Mediteren en creatief bezig zijn wél. Kunst en ontspanning gaan namelijk heel goed samen, zo ondervond verslaggever Sanne van der Most na een uurtje mediteren en schilderen in het Relaxstation op de Willem de Kooning Academie.

Studenten in de schilder workshop

Een tikje gestresst en net op de valreep kom ik het lokaal in de kelder binnen, waar de kaarsjes al branden en de sfeer al aardig zen is. Aan tafels verspreid over het lokaal zitten groepjes van twee á drie studenten. Voor hen uitgestald papier, verf en kwasten. Ik word er meteen rustig van en neem plaats aan een van de tafels. ‘Je hoeft niet artistiek of creatief te zijn, wel open en nieuwsgierig’, lees ik nog even snel op de website van ‘Over de Kunst’, die deze sessie organiseert. Dat klinkt meteen geruststellend.

Schilder wat je voelt

‘Welkom allemaal’, zegt Nicole Traas van Vitality, die de sessie leidt. ‘Vandaag gaan we mediteren. We beginnen met ‘inchecken’ bij onszelf en goed luisteren naar wat we op dat moment voelen. Daarna gaan we schilderen over wat we voelden. Vervolgens gaan we weer mediteren en dan weer schilderen en daarna hetzelfde nog een keer. Aan het eind hebben jullie dus drie tekeningen gemaakt die reflecteren wat je in dit uur heb gevoeld en welke ontwikkeling je hebt doorgemaakt. Eén ding: als we gaan schilderen, probeer dan niet te concreet te zijn, geen echte objecten of bestaande dingen maar laat het los en schilder wat je voelt.’

Gewoon observeren, niet oordelen

Oké, daar gaan we. We moeten onze ogen dichtdoen, rechtop zitten, voeten plat op de grond. Dan klinkt er een gong die heel lang nagalmt. Zo kom je al snel in hogere sferen. Nicole spreekt ons toe. ‘Probeer je eigen toestand te observeren. Hoe voelt je ademhaling, welke gedachten gaan door je heen? Misschien heb je bepaalde doelen met deze sessie? Misschien wil je vooral even helemaal niks of juist meer rust vinden. Het maakt niet uit. Gewoon observeren, niet oordelen.’ Het licht dat van buiten de donkere ruimte in schijnt, wordt ineens feller, zie ik door mijn gesloten ogen heen. Dan klinkt weer die gong. Ik doe mijn ogen open en het lokaal ziet er ineens heel anders uit. Licht en vredig. We mogen aan de slag. ‘Gewoon schilderen wat je voelt.’

Donker en grauw

Verslaggever Sanne aan het schilderen

Inmiddels ben ik aardig ontspannen. De acute stress van te laat komen, het lokaal niet kunnen vinden en deadlines die door mijn hoofd sproken, is er gelukkig een beetje van af. Op mijn tafel staat beige, mosgroen en aardebruin. Andere tafels hebben ook geel en rood. Kleuren die net wat meer inspireren. Maar omdat inspiratie van binnen moet komen, zoals ik net hoorde, ga ik toch maar met mijn aardekleuren aan de slag. Een soort draaikolk blijkt het te worden. Die bovenaan donker en grauw begint – de stress waarmee ik binnenkwam? – maar die beneden uitmondt in heel wat lichters en luchtigers. Begint het dan nu al te werken?

Met je hoofd heel ergens anders

‘We wilden iets betekenen voor studenten op het gebied van mentaal welzijn’, zegt Sophie Harmsen, tweedejaars student leisure & events management aan de Willem de Kooning Academie. ‘Kunst is een soort escapisme. Je bent even met je hoofd heel ergens anders en dat is goed, zeker in deze tijd van druk en stress.’ Samen met klasgenoten Quinty Sibilo, Pien Busschers en Jasper de Jong heeft ze voor de opdracht ‘start je eigen organisatie’ een ‘relaxstation’ voor studenten opgezet, waar studenten kunnen deelnemen aan ontspannende activiteiten.

Met hun platform ‘Over de Kunst’ willen ze laten zien dat kunst kan bijdragen aan mentaal welzijn. ‘Maar dan wel op een luchtige manier’, zegt Quinty. ‘Niet meteen met een psycholoog erbij, maar door kunst. We vroegen ons af wat kunst met mensen doet. En of je door kunst ook even los kunt komen. Om dat te testen bij de doelgroep zijn we gestart met het organiseren van relax-sessies in combinatie met kunst zoals keramiek en schilderen. We werken daarbij ook samen met Vitality, die zich bezighouden met het ontwikkelen van een vitaliteitsprogramma voor de hogeschool.’

Helemaal zen

De tweede gong klinkt en de cyclus herhaalt zich. Ontspannen, loslaten en nadenken over jezelf en of er diep van binnen iemand zit die meeluistert en meekijkt en wie dat dan is, jijzelf of iets of iemand anders? Daar kom ik zelf nog niet helemaal achter, want daar is de gong alweer en het is tijd voor nog een schilderij. Dat is bij mij al een stuk luchtiger en vrolijker. Ik heb nu dan ook de gele en de rode verf van de andere tafel gepakt, dus dat scheelt. Mijn laatste creatie, na nog een meditatiesessie, is helemaal zen. Een kabbelende blauwe zee, met geel zand op de voorgrond en een rode zon in de lucht. Nou ja zoiets, maar dan abstract want we moesten alles loslaten. Na afloop is er tijd voor reflectie en om elkaars creaties te bekijken, die opvallend genoeg best op elkaar lijken. Vooral in de overgang van stress naar relaxen is een lijn te zien. Een bijzondere ervaring. Nu weer terug naar de waan van de dag, maar wél een stuk relaxter.

Wil je ook een sessie in het Relaxstation bijwonen? Kijk dan op www.overdekunst.com

Tekst: Sanne van der Most
Foto’s: Sanne van der Most

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top