Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Extern onderzoek moet duidelijk maken wat er speelt bij logistics management

Gepubliceerd: 1 June 2022 • Leestijd: 2 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het college van bestuur van de HR laat een extern onderzoek uitvoeren om erachter te komen wat er allemaal aan de hand is bij de opleiding logistics management (lm). Dat is besloten op basis van adviezen van medewerkers van de opleiding.  

Foto gebouw Lloydstraat 300, het STC-gebouw

Zoals eerder duidelijk werd zijn er bij lm zorgen over de verhuizing van IGO naar RMI en naar de Lloydstraat 300, én zijn er ‘collega’s die zich niet veilig voelen in het team’. Dat werd vorige maand bevestigd in een e-mail van het college van bestuur en de directie aan de medewerkers. Afgelopen weken moesten enkele bijeenkomsten, waar directeuren Robert van Ingen (IGO) en Maarten van Ogtrop (RMI) en collegevoorzitter Ron Bormans in gesprek gingen met de medewerkers, verbetering brengen in de werkcultuur.

Je onvrede niet durven uitspreken

Van Ingen zegt bij die gesprekken – waar steeds zo’n driekwart van de medewerkers aanwezig was – de indruk te hebben gekregen dat eigenlijk iedereen die aanwezig was ‘vooruit wil’. Een medewerker die anoniem wil blijven vertelt echter dat meerdere docenten tijdens de bijeenkomsten hun onvrede niet durfden uit te spreken.  

Medewerkers spraken zich wel uit in de enquête die de opleidingscommissie (oc) in maart uitzette om ‘onvrede/onrust bij lm voltijd in kaart te brengen door íedereen uit het team een volledig anonieme manier te bieden om hun stem te laten horen’. Veertig medewerkers vulden de enquête in, onder hen enkele medewerkers die onlangs zijn vertrokken.   

De anonieme klachten gaan onder andere over mensen die bang worden gemaakt, over wegpesten, afspraken niet nakomen, slecht management en een giftige werksfeer.   

‘Duidelijk dat er wat speelt, en dat het lang speelt’

Mariska van der Lem, voorzitter van de instituutsmedezeggenschapsraad (imr) van IGO, was als toehoorder aanwezig bij de eerdergenoemde bijeenkomsten. ‘Dat er wat speelt moge duidelijk zijn, en ook dat het al lang speelt. Ik ga ervan uit dat dit goed onderzocht gaat worden’, zegt zij.  

Op het feit dat iemand de uitkomsten van de enquête heeft gelekt naar Profielen, is tijdens een van de bijeenkomsten door het team gereageerd ‘met boosheid, verslagenheid en verdriet’, vertelt Van Ingen. ‘In grote meerderheid zeggen mensen dat dit niet de manier is hoe we met elkaar omgaan als we het hebben over veiligheid naar elkaar toe. Mensen distantiëren zich ervan.’  

‘Aan team gevraagd wat nodig is om verder te kunnen’

‘Het overgrote deel zegt: we willen vooruit op de ingeslagen route’, aldus Van Ingen. ‘Na de derde bijeenkomst van woensdag 11 mei hebben we aan het team gevraagd om de directeuren van RMI en IGO en het cvb een advies te geven over wat er nu nodig is om verder te kunnen. Dat hebben we individueel uitgevraagd: wil de opleiding zelf de regie of moet iemand buiten de opleiding de regie oppakken?’  

Er wordt nu een extern onderzoek opgestart, wordt duidelijk uit het besluit van het college van bestuur. Van Ingen: ‘We nemen de adviezen vanuit het team ter harte, de meerderheid geeft aan dat er eerst een gedegen diagnose nodig is waarbij de onderste steen boven komt. Voor die diagnose vragen we externe hulp. Bij die diagnose gaat het over alles. Zoals de veiligheid naar elkaar toe, de teamsamenstelling en wellicht ook de ontwikkeling van het onderwijs. Als die diagnose er dan ligt, gaan we kijken welke interventie passend is.’  

Het college gaat op zoek naar een extern bureau en wil het onderzoek voor de zomer in gang hebben gezet.   

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Levien Willemse

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Extern onderzoek moet duidelijk maken wat er speelt bij logistics management

  1. Dat van Ingen zegt de indruk te hebben gekregen dat eigenlijk iedereen die aanwezig was ‘vooruit wil lijkt evident. We hebben honderden studenten in de pijplijn en september nieuwe lichting. Het zou toch van de gekke zijn als we dat zouden laten ontsporen? Ook hebben alle teamleden een gezin te onderhouden en een baan nodig.

    Zoals we weten hangt een extern onderzoek heel erg af van opdracht en keuze van met wie men spreekt, Er zijn mensen heel blij met de gang van zaken bij LM, een groepje rond het management. Maar ook collega’s die inmiddels zijn vertrokken en niet zonder reden en mensen die (zie de enquête van de opleidingscommissie) echt bang zijn. Of is het een team van jokkebrokken en gaat alles perfect?

    Wat opvalt is dat management op geen enkele wijze aangeeft dat ze zelf het beter hadden moeten doen en signalen hebben gemist zoals

    – weglopende, vluchtend medewerkers
    – audit report van AIC
    – zorgen van de IGO examen commissie over kwaliteit toetsing
    – falende onderwijs vernieuwingen
    – falend studiesucces, deels ook door Corona natuurlijk
    – hoge overhead en inzet externen/adviseurs waardoor eigenaarschap nog meer onder druk komt
    – nieuwe docenten die maar net klaar zijn met studie en soms zelf maar mbo-niveau hebben

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top