Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Flexstuderen: willen ‘gewone’ studenten dat ook?

Gepubliceerd: 20 April 2022 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten met een beperking, topsporters en mantelzorgers mogen hun collegegeld vanaf 2024 waarschijnlijk per studiepunt gaan betalen, maar willen andere studenten dat niet ook? De Tweede Kamer vraagt minister Dijkgraaf om dat te onderzoeken.

In een kort Kamerdebat wilde de VVD vorige week van minister Dijkgraaf weten waarom het kabinet flexstuderen in 2024 eigenlijk alleen wil invoeren voor bijzonder doelgroepen. Kamerlid Hatte van der Woude vermoedt dat veel meer studenten het interessant vinden. Ze vroeg de minister daarom of hij wilde verkennen hoe groot de behoefte precies is bij ‘reguliere’ bachelor- en masterstudenten. Haar motie van die strekking werd dinsdag vrijwel unaniem aangenomen.

Zorgen over samenhang

Maar er zijn ook grote bedenkingen tegen flexstuderen, in de Tweede Kamer met name bij GroenLinks en de SP. Het was minister Dijkgraaf in maart niet gelukt om hun zorgen weg te nemen. De partijen blijven bang dat de samenhang in opleidingen verloren gaat als alle studenten straks vakken en studiepunten bijeen mogen sprokkelen. Ze vroegen minister Dijkgraaf om te onderzoeken wat precies de consequenties zouden zijn voor studenten en personeel. Bovendien drongen ze aan op betrokkenheid van de medezeggenschap bij de eventuele invoering. Ook hun twee moties kregen dinsdag brede steun van de Tweede Kamer.

In zijn reactie op de drie moties had Dijkgraaf vorige week al gezegd dat hij het door de VVD gevraagde onderzoek naar een brede invoering van flexstuderen ‘best nuttig’ vond, maar hij waarschuwde ook dat zo’n nieuw systeem voor veel onrust kan zorgen. ‘Uit de scenarioanalyse uit 2020 bleek dat brede invoering mogelijk grote organisatorische, administratieve en financiële gevolgen heeft voor een instelling. Dat vertaalt zich uiteindelijk ook door naar de docenten, die gemakkelijk overbelast kunnen zijn.’

Rust en ruimte

Ook had hij begrip voor de zorgen van SP en GroenLinks over de samenhang van de opleiding. ‘Zo’n brede invoering van flexstuderen zal zeker niet bijdragen aan de rust en ruimte die ik graag in het stelsel wil brengen.’ Mocht uit de verkenning blijken dat er veel behoefte aan is, ‘dan is er vooraf zeker een grondig onderzoek nodig’. En dat de medezeggenschap een belangrijke rol moet spelen bij de invoering is wat Dijkgraaf betreft vanzelfsprekend.

Tekst: HOP, Hein Cuppen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Flexstuderen: willen ‘gewone’ studenten dat ook?

  1. Dit zou studenten met vertraging of een andere verloop van hun studie veel geld schelen. Stel je moet nog een handjevol aantal ECTS voordat je aan stage of afstuderen kan beginnen dan betaal je hiervoor de volle mep. Met dit systeem betaal je dan een stuk minder, maar gaat er ook weer minder geld naar het onderwijs.
    Ik denk ook dat studenten school meer gaan zien als flexwerk dan als fulltime. Veel studenten doen dat toch al niet, maar die hard aantikkende rekening van boven de tweeduizend euro zorgt er wel voor dat studenten alle vakken willen halen om niet weer zoveel te betalen. Als je per vak betaald en onderwijs volgt kun je zelf de balans tussen werk en school verdelen. Om geen hoge studieschuld te krijgen zullen veel studenten, naar mijn voorspelling, de balans meer naar werk verschuiven. Met als resultaat meer langstudeerders en minder studieschuld en zoals GroenLinks en SP ook al voorspelde minder verbinding.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top