Hackathon voedselverspilling: Hoe maak je van afval klinkende munt?
Gepubliceerd: 17 February 2022 • Leestijd: 4 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Vind je ook dat de verse munt in de supermarkt er altijd zo fris en fruitig uitzien? Dat klopt. Wat je níet ziet, is dat de mindere plantjes niet in jouw blikveld, maar op de composthoop terechtkomen. Dat kost de teler geld en is niet erg duurzaam. Studenten bedachten oplossingen tijdens een hackathon.
De hackathon in Blue City – het oude Tropicana – is vindbaar voor iedereen die zijn neus achterna gaat: de geur van munt komt nadrukkelijk uit de ruimte. Twee groepen studenten zitten hard te werken aan oplossingen voor een probleem waar veel bedrijven mee kampen: verspilling van reststromen.
In dit specifieke geval gaat het om het concrete probleem van kruidenteler Van Vugt uit Ridderkerk. Wekelijks blijft daar zo’n 480 kilo munt achter die onverkoopbaar is, 9 à 12 procent van de oogst, die niet mooi genoeg is: ‘De consument legt dat aan de kant’, zegt Thomas Bahlman van de kruidenteler. De reststroom van alle producten samen kost het bedrijf tussen de 5.000 en 20.000 euro per week, gerekend met het hele ‘productieproces’ aan verspild materiaal en mankracht, plus de kosten voor het afvoeren. ‘Munt is qua volume de grootste reststroom, het is ook een gevoelig product.’ Daarom gaan studenten juist met dit product aan de slag.
De hackathon is de eerste keer dat Van Vugt een probleem voorlegt aan studenten. ‘En ik vind het ontzettend leuk’, zegt Bahlman. ‘Vooral om te zien hoe enthousiast ze aan de slag gaan, allemaal met de intentie om iets te bedenken waar we iets mee kunnen. Er komen dingen uit waar je zelf niet aan dacht. We lopen er de hele dag tussen, het voelt als een dagje uit’, lacht hij.
Mojito’s reinvented
De opkomst van studenten is niet heel groot – quarantine, te druk en ‘no shows’- maar voldoende om twee gemengde teams, qua opleidingen, samen te stellen. Bij het raam zit ‘groep 2’ gebogen over een laptop en een flipover-vel. Het team bestaat uit drie eerstejaars studenten accountancy, Christina, Krishan en Ryan, en derdejaars student international business Joep. Ze hebben hun team onderverdeeld, waarbij Krishan en Ryan het ene idee dat ze bedacht hebben uitwerken en Joep en Christina het andere. ‘Wij hebben bedacht om van de munt ijsblokjes met muntsmaak te maken’, zegt Joep. Die zou je bijvoorbeeld in cocktails kunnen gebruiken: ‘Hou je van mojito’s? Ze zijn about to be reinvented!’ Ondertussen zitten hij en Christina hard te rekenen aan de hoeveelheid muntwater die nodig is om een x aantal ijsblokjes te maken.
Accountancy is niet de eerste opleiding die je verwacht bij een innovatieve hackathon over voeding. ‘We zijn bezig met blok 3, future of accountancy’, zegt Christina. ‘Het eerste deel gaat over duurzaamheid en sustainable development goals; het heeft dus wel zeker overlap met dit thema.’ ‘En we gaan hier een echt bedrijf adviseren’, vult Krishan aan, ‘en dat doe je als accountant ook.’ Bovendien komt er ook wat rekenwerk kijken bij de opdracht, bijvoorbeeld om kosten, afschrijvingen en winst uit te zoeken.
Pulp voor papier en verpakkingen
Samen met Ryan werkt Krishan een tweede idee uit: het deel van de munt dat na het persen – voor de ijsblokjes – over is, verwerken tot papierpulp. Daar kun je papier maar ook bijvoorbeeld wegwerpbakjes van maken. ‘Het begin was lastig’, vertelt Ryan, over de eerste hackathon-ervaring van hem en zijn medestudenten accountancy. ‘Maar het is wel heel leuk dat we dit voor een echt bedrijf doen in plaats van voor een docent. Het maakt ons veel serieuzer.’ ‘Het motiveert veel meer’, valt Krishan bij.
Junion Hanenberg organiseert de hackathon. Hij is nog steeds HR-docent maar zijn bedrijf – de coöperatie IntelligentFood – neemt een steeds grotere plaats in. ‘Ík werk nu nog een halve dag in de week als docent. Voor de klas staan wordt dan lastig, dus ik heb voorgesteld dit soort projecten te gaan doen. Drie keer per jaar komt er zo’n hackathon, altijd met een opdrachtgever en een echt probleem.’ Het project van vandaag sluit perfect aan bij IntelligentFood, dat concepten bedenkt met reststromen. ‘Waar het om gaat is verspilling tegen te gaan, de kosten van reststromen te verlagen of er zelfs winst mee te maken.’
‘Waar het om gaat is verspilling tegen te gaan, de kosten van reststromen te verlagen of er zelfs winst mee te maken.’
De schakel tussen Junion en Van Vugt is Wendy van Vliet, die bezig is een soort ‘reststromen-hub’ in de vorm van een digitaal platform op te starten bij Dutch Freshport, het gebied waar van Vugt ook is gevestigd. Wendy is met haar knowhow aanwezig op de hackathon, en zal de ideeën jureren. Ook Gerwin Zomer die bij TNO aan innovaties in de agrologistiek werkt is er om te jureren, net als Nienke Binnendijk van Blue City en Piet van Vugt, de oprichter van het bedrijf. De aanwezigen grijpen de gelegenheid aan om vakmatig bij te praten.
250 euro voor het winnende idee
Om 16 uur sluit Junion de voorbereiding en roept de groepen naar voren voor de presentatie. Hij stelt de jury voor: ‘Deze vier zul je voor je plan moeten winnen’, lacht hij, ‘wil je er straks met dat gigantische geldbedrag vandoor gaan’. Voor de winnende groep ligt er 250 euro klaar.
Groep 1, bestaand uit accountancystudenten, chemiestudenten én koks in opleiding, begint met een gedetailleerde en gestructureerde presentatie. Ze willen de munt scheiden – hier komt de chemische achtergrond om de hoek kijken – in muntolie, hydrolaat (water met muntsmaak) en pulp. Voor elk onderdeel hebben ze een bestemming en hebben ze berekend welke investeringen nodig zijn en wanneer en hoeveel winst er gemaakt wordt.
De markt op met M-CUBES
Groep 2 presenteert het idee voor de M-CUBES, ‘Ice cubes never were this fresh’, en heeft precies berekend hoeveel ijsblokjes er met de 480 kilo munt-afval gemaakt kunnen worden. Daarnaast leggen ze uit wat er nodig is om pulp te maken van de rest, en wat er met die pulp kan: misschien zelfs kleine kruidenpotjes maken voor de consumentenmarkt.
Na de presentaties gaat de jury in conclaaf. Het juryberaad is pittig, beide groepen hebben goede ideeën, de ene groep heeft het plan dieper doordacht, de andere was meer verrassend. Wendy: ‘Er broeit bij mij van alles en ik ga dit zeker meenemen in mijn vervolgstappen.’ Gerwin: ‘Ik ben onder de indruk van jullie creativiteit, groep 1 heel mooi gestructureerd, groep 2 in innovativiteit. Prachtig wat jullie in een dag voor elkaar krijgen. Thomas, de juryvoorzitter, mag de winnaar bekendmaken: ‘Jullie hebben ons echt verrast. We hebben echt heel goede ideeën gezien, de doorslag gaf de marketing het eindproduct. Dat zorgt ervoor dat groep 2 de winnende groep is. Maar het was écht een close call.’
Applaus en gejuich
Applaus volgt en een juichkreet uit de winnende groep, waarna de symbolische cheque wordt overhandigd door Thomas Bahlman, waarbij hij de studenten uitnodigt ook een keer zelf op het bedrijf te komen kijken.
Junion sluit af in stijl: ‘Er is nog wat eten over, en wij gooien natuurlijk niets weg. En omdat jullie al geld hebben gewonnen’, lacht hij wijzend op groep 2, ‘mag groep 1 als eerste kiezen.’ De bewaarbakjes van papierpulp die als voorbeeld op tafel staan komen goed van pas.
Tekst en foto’s: Edith van Gameren
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top