Hogeschool Rotterdam krijgt ggz-spreekuur voor studenten
Gepubliceerd: 8 February 2022 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Studenten met psychische klachten kunnen binnenkort op de HR voor hulp terecht bij een spreekuur van een ggz-instelling (geestelijke gezondheidszorg). De hogeschool neemt dit initiatief nadat de centrale medezeggenschapsraad (cmr) had gevraagd om het aantrekken van studentenpsychologen.
De Hogeschool Rotterdam voert ‘vergevorderde gesprekken’ met een ggz-instelling en streeft ernaar het spreekuur vanaf april mogelijk te maken. Het spreekuur is bedoeld om studenten ‘met wat zwaardere mentale klachten’ sneller te kunnen helpen.
Drempel naar reguliere zorg
Deze studenten ervaren nogal eens een drempel om naar de reguliere ggz te stappen, vertelde Menno Siljee, manager van de afdeling Studentenwelzijn van de HR, in de cmr-vergadering. De bewuste studenten kunnen na doorverwijzing door een decaan bij het spreekuur terecht.
De decanen hebben het tijdens de coronacrisis drukker gekregen, in het afgelopen tweede kwartaal nam het aantal hulpvragen toe met 31,3 procent, vergeleken met een jaar eerder. Ook zijn de klachten verergerd.
Meerdere keren je verhaal doen
Het groter geworden decanenkorps kan die groei opvangen, vertelde Siljee. Maar het doorverwijzen van studenten met complexere klachten naar de reguliere ggz verloopt op dit moment ‘niet soepel genoeg’. Studenten moeten lang op passende hulp wachten ‘en vaak meerdere keren hun verhaal doen’. Dat baart het college van bestuur zorg, reden dat is besloten tot het instellen van een ggz-spreekuur.
Met zo’n spreekuur wil de HR de drempel om hulp te vragen verlagen en de studenten sneller hulp bieden. Bij het spreekuur kunnen studenten informatie krijgen over hulpmogelijkheden binnen en buiten de HR. ‘In aanvulling hierop zullen binnen de hogeschool groepsgerichte trajecten worden aangeboden door de ggz-instelling op het vlak van omgaan met neerslachtigheid, stemmings- en angstklachten, perfectionisme en stress’.
Wachtlijsten ook bij studentenpsycholoog
De HR heeft geen studentenpsychologen in dienst en ziet dat ook niet per se als de oplossing van het huidige probleem. In de eerdergenoemde memo wordt verwezen naar de ‘eigen’ psycholoog bij de TU Delft waar sprake is van wachtlijsten; studenten kunnen er pas na negen weken terecht. En: ‘Regelmatig blijkt na meerdere gesprekken dat een student alsnog verwezen moet worden naar de reguliere ggz en daar weer achteraan moet aansluiten in de wachtrij van twee tot drie maanden.’
Lidewij ten Kate van de cmr zei in de vergadering ‘heel blij’ te zijn met de komst van het spreekuur. ‘We zullen wel moeten blijven monitoren hoe toegankelijk dat spreekuur daadwerkelijk zal zijn.’
Tekst: Jos van Nierop
Super goed, eindelijk!
Ben ik blij mee!
Hartstikke goed! Bij gebrek aan een studentpsycholoog is dit een mooi alternatief. Meerdere keren het verhaal moeten doen is vrijwel standaard als je in/naar/binnen de GGZ verwezen wordt, vaak gehoord dat cliënten daar enorm van balen. Maar dat terzijde.
Very pleased about this, it’s much needed for students!