HR denkt aan aanbieden onderwijs op Caribische eilanden
Gepubliceerd: 7 April 2022 • Leestijd: 1 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De Hogeschool Rotterdam denkt er serieus over na om op de Caribische eilanden associate degrees (Ad’s) aan te bieden. Welke opleidingen dat worden en of docenten van de HR een actieve rol gaan spelen op de eilanden, moet nog worden uitgewerkt.
‘Het zou ook kunnen gaan om het leveren van de licenties en de inhoud van de opleidingen, en dat het onderwijs bijvoorbeeld wordt verzorgd door een van de drie universiteiten in het Caribisch gebied’.
Dit zegt collegevoorzitter Ron Bormans desgevraagd over het plan waarover hij al iets vertelde tijdens het diner van het recent gehouden Vierlandenoverleg. De onderwijsministers van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland spraken daar met studenten over het verbeteren van de aansluiting tussen het onderwijs op de Caribische eilanden en dat in Nederland. Bormans is sinds vorig jaar voorzitter van een zogenoemde regiegroep die sturing geeft aan plannen die voor die betere aansluiting moeten zorgen.
Cultuur- en taalverschillen
Jongeren die naar Nederland komen om te studeren ervaren nogal wat obstakels zoals het moeten afsluiten van een ziektekostenverzekering en het verkrijgen van een BSN. Daarnaast zijn er cultuur- en taalverschillen, en sluit dus ook het onderwijs niet altijd even goed aan.
Daar wil de club van Bormans, samen met onderwijsinstellingen en de onderwijsministers van de vier landen, iets aan doen. Er zijn op de eilanden al initiatieven om het mbo-onderwijs te versterken, een volgende stap zou het aanbieden van Ad-onderwijs kunnen zijn, maakte Bormans duidelijk tijdens het eerdergenoemde diner.
‘Goed voor de eilanden, goed voor de studenten’
‘Onze hogeschool, sterk in Ad-onderwijs, zou daar wellicht een aantal Ad-opleidingen kunnen gaan aanbieden’, aldus de collegevoorzitter. Het is goed voor zowel de eilanden als voor de studenten, stelt hij. ‘Het vergroot de kans dat de eilanden goed gekwalificeerde jonge mensen houden én zorgt ervoor dat jonge mensen net op wat latere leeftijd al dan niet besluiten naar Nederland te komen, waardoor die afweging wellicht net wat bewuster plaatsvindt. Want dat is belangrijk: voel je welkom om hier (in Nederland, red.) te studeren, maar maak de keuze heel bewust.’
Bormans pleitte een jaar geleden op Radio 1 al voor een meer geleidelijke overgang van Caribische studenten die in Nederland willen gaan studeren. ‘We zouden het fijn vinden als we in de laatste fase van het onderwijs op de eilanden al aanwezig zijn om aan taalbeheersing te werken en over studiekeuze te kunnen praten. We zien vaak dat studenten van studie wisselen als ze eenmaal hier zijn. Als we eerder in contact kunnen komen, zijn we bereid om die jonge mensen met de bureaucratische jungle te helpen. Dat alles zorgt voor een warmere overdracht.’
Knopen doorhakken
Het realiseren van zo’n warme overdracht, het ter beschikking stellen van zogenoemde Koninkrijksbeurzen voor studenten, het stimuleren van uitwisseling en ook het aanbieden van Ad’s op de eilanden zijn onderwerpen tijdens een werkconferentie van het Vierlandenoverleg in september. Bormans: ‘We gaan dan ook knopen doorhakken.’
Tekst: Jos van Nierop
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top