Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR-hulp aan Oekraïense, Russische en Wit-Russische studenten

Gepubliceerd: 8 March 2022 • Leestijd: 2 minuten en 28 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De oorlog in Oekraïne zorgt bij internationale HR-studenten uit het gebied voor emotionele en praktische problemen. Studenten uit Oekraïne maar ook uit Rusland en Belarus (Wit-Rusland) kloppen bij het decanaat aan voor hulp.

‘De financiële problemen lijken nog mee te vallen bij deze studenten’, zegt manager studentenwelzijn Menno Siljee. ‘De meeste studenten hebben een Nederlandse bankrekening. Maar er is vooral onzekerheid en angst. Oekraïense studenten kunnen soms moeilijk contact krijgen met familie, familieleden zijn soms gevlucht of vaders moeten mogelijk meevechten.’

Voor de studenten uit Rusland en Belarus geldt vooral dat mensen nu ineens anders naar hen kijken, in de klas of op bijvoorbeeld een stageplek. ‘Niet goed, maar zo werkt dat kennelijk op dit moment’, aldus Siljee.

Hulp vanuit het HR-noodfonds

Vorige week tijdens de vakantie zag Siljee al aankomen dat de sancties problemen zouden opleveren voor de studenten uit Oost-Europa, bijvoorbeeld op gebied van geld. ‘Het zijn alle drie niet-EU-landen, dus deze studenten betalen fiks meer collegegeld.’  In de meeste gevallen is dat voor dit jaar al betaald, maar de studenten zitten ook op dit punt in onzekerheid hoe het met het voortzetten van hun studie zal gaan.

‘Als hogeschool kunnen we deze studenten nu helpen vanuit ons noodfonds’, zegt Siljee, ‘en dat kan ook vrij snel. Op sommige bewijslast die we normaal vragen om een bijdrage te kunnen krijgen, maken we voor deze drie landen een uitzondering, en eenmalig wordt de bijdrage een gift en geen lening.’ Ook voor mentale ondersteuning kunnen de studenten met voorrang bij de decanen terecht. ‘De situatie is zo uitzonderlijk en specifiek, het is alle hens aan dek.’

Nadenken over activiteiten

Linn van Wijk-Schonherr is studentenwelzijnsadviseur voor internationals. Ze werkt samen met CoIA aan een aanbod voor de groep van in totaal zo’n 65 studenten uit de drie landen, voornamelijk studerend aan Rotterdam Business School en de Willem de Koning Academie. ‘We zijn nu aan het nadenken over activiteiten’, vertelt ze. ‘Concreet denken we aan een etentje voor deze studenten, waarbij we ze een luisterend oor kunnen bieden en praktische zaken bespreken. Het is een beetje spannend om de groep Oekraïense en Russische studenten samen te brengen, we moeten dat goed inkleden, maar we gaan uit van solidariteit.’

Daarnaast denkt studentenwelzijn aan een supportgroep, misschien via Teams, voor alle Nederlandse en internationale studenten die met de oorlog worstelen.

Afwachten wat het Rijk doet

Er zijn nog veel vragen die studentenwelzijn niet kan beantwoorden. ‘Daarvoor moet duidelijkheid komen van het Rijk, of op sommige punten van de EU’, zegt Siljee. Wat er aan landelijke regelingen komt is even afwachten. Lisa Westerveld van Groen Links heeft een serie kamervragen gesteld over het onderwerp. Het gaat daarbij om het in kaart brengen van de groep studenten en hun problemen, maar bijvoorbeeld ook om de kwestie wat de Oekraïense dienstplicht kan betekenen voor mannelijke studenten.

Update: Op 10 maart deelde Studentenwelzijn deze uitnodiging:
Are you a student or lecturer/staff coming from the Ukraine, Russia or Belarus (or have roots in one of these countries) and interested in connecting with others at this difficult time?  Then please join us for a dinner, hosted by Student Welfare and CoIA, where the focus will be on providing both practical information and sharing experiences/challenges.   
Tuesday March 15th at 17:30, Postumalaan 120, 8th floor 
There will be the opportunity to participate in both English and Dutch.
Please register here if you plan to come, as we need to know how much food to order.  More information or questions: l.schonherr@hr.nl (Linn, studentenwelzijnsadviseur) 

In een bericht van de HR wijst de school ook op hulp zoals het noodfonds. Ook voor medewerkers uit de drie landen is ondersteuning beschikbaar, zij kunnen bij hun leidinggevende terecht, meldt de HR.

Tekst: Edith van Gameren
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to HR-hulp aan Oekraïense, Russische en Wit-Russische studenten

  1. Geldt dit ook voor studenten die uit Irak, Syrië, Palestina gebied, China (als Oeigoeren) en Myanmar (als Rohingya) komen, waar er op dit moment ook een oorlog en/of etnische zuivering plaatsvindt? Don’t get me wrong, ik vind de support voor de groepen die in de artikelen staat heel groep, maar ik heb het gevoel dat alle andere minderheidsgroepen die het ook moeilijk hebben totaal vergeten worden.

  2. Mooi initiatief, er moet meer geld naar zulke zaken in plaats van wapens versturen en opstoken aan de andere kant van de wereld. Hoop dat meer mensen dat inzien en zelf iets gaan doen en niet zomaar geld geven zonder enig idee te hebben waarvoor het dient. Nu nog onze overheden overhalen om te stoppen met de wapen export naar onstabiele delen in de wereld.

  3. *Disclaimer*

    Al mijn reacties op de website van Profielen horen met een korreltje zout genomen te worden. Na zelfreflectie besef ik dat de manier van mijn reacties veelal op de één of andere manier niet overeenkomen met mijn eigen geloofsovertuigingen en principes. Ik zou ze graag willen laten verwijderen maar helaas is één van de regels van de Profielen website dat reacties niet verwijderd mogen worden.

    Hierbij zet ik een disclaimer bij iedere artikel waarop ik één of meerdere reacties heb gegeven dat ik hier inmiddels, of niet meer achter sta of vind dat ik het niet op een juiste manier heb overgebracht, dus neem het niet serieus. Mijn excuses aan de personen die ik beledigd of gekwetst heb om wat voor reden dan ook.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top