Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

IvL niet blij met universitaire lerarenopleiding in Den Haag

Gepubliceerd: 24 November 2022 • Leestijd: 2 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Universiteit Leiden begint waarschijnlijk in september 2024 met een universitaire lerarenopleiding op hun Campus Den Haag. Het ministerie van OC&W heeft ingestemd met de komst van de nieuwe opleiding. Bij het Instituut voor Lerarenopleidingen (IvL) van de HR vindt men de komst een ‘ongewenste ontwikkeling’.

klaslokaal basisschool, kinderen met vingers in de lucht
Shutterstock

De bewuste bachelor lerarenopleiding is specifiek bedoeld voor vwo’ers en afgestudeerden kunnen na het behalen van hun diploma aan de slag als zowel leraar in het primair- als in het voortgezet onderwijs. In dat laatste geval gaat het om een tweedegraads bevoegdheid in de vakken Nederlands, Engels, geschiedenis, wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie.

De Haagse onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer reageerde onlangs in AD/Haagsche Courant enthousiast: ‘Met het lerarentekort en de grote zorgen die dit met zich meebrengt, is het geweldig om samen met de Universiteit Leiden in onze eigen stad te werken aan een nieuwe lerarenopleiding.’ De gemeente hoopt dat meer aankomende leraren in de Haagse regio stage gaan lopen en er ook een baan gaan zoeken.

‘Dit doorkruist het gehele stelsel’

IvL-directeur Els de Bock van de Hogeschool Rotterdam geeft aan niet blij te zijn met het Haags/Leidse initiatief specifiek voor vwo’ers. ‘Alle beetjes helpen om het lerarentekort te verminderen maar dit doorkruist het gehele stelsel’, zegt ze. ‘Een universiteit gaat een bachelor lesbevoegdheid aanbieden en het gaat om een dubbele bevoegdheid, studenten krijgen een pabodiploma en een tweedegraadsdiploma.’

Vreemd, vindt De Bock onder andere omdat de Universiteit Leiden ook al een academische pabo heeft, waarbij studenten de pabo volgen op de Hogeschool Leiden en pedagogische wetenschappen op de universiteit. In Rotterdam is er een academische pabo waarbij je, als vwo’er, de pabo op de HR volgt en erna de eenjarige master pedagogy and education aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Meer specifiek vindt De Bock het ook een slechte zaak dat op de nieuwe lerarenopleiding ook leraren Engels en geschiedenis worden opgeleid. Er zijn namelijk al te veel studenten die voor die vakken kiezen. De Bock: ‘En wij steken veel energie in het laten dalen van die aantallen, onder andere door de dubbele bevoegdheid geschiedenis-Nederlands. En dan gaat de nieuwe opleiding straks Engels en geschiedenis aanbieden, iets waar ze ook niet vanaf te krijgen zijn.’ De tekorten aan leraren zitten meer bij de exacte vakken.

Positief advies van Commissie Doelmatigheid

De Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO), die de minister van onderwijs positief adviseerde over de nieuwe opleiding, benoemt in haar advies de ‘slechte’ arbeidskansen voor aankomende leraren Engels en geschiedenis maar vindt dat niet opwegen tegen de doorlopende leerlijn van primair naar voortgezet onderwijs die de nieuwe opleiding beoogt. Beide vakken moeten daar net als de andere vakken deel van uitmaken.

De nieuwe vorm van het onderwijs, alleen voor vwo’ers en met de dubbele bevoegdheid, kan volgens de CDHO ‘andere studenten aantrekken’. Samen met het al bestaande aanbod, onder andere van de HR, zal het naar verwachting van de CDHO voor een groter aantal aankomende leraren zorgen, ook voor zogenoemde tekortvakken als wiskunde.

De CDHO zegt het te betreuren dat gesprekken van de nieuwe aanbieder met de HR en Inholland niet tot afstemming en samenwerking hebben geleid.  ‘De commissie roept de betrokken partijen op met elkaar in contact te blijven in de bestaande regionale allianties. Samenwerking met lokale opleidingsscholen en hogescholen in de regio wordt daarbij aangemoedigd’.  

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Shutterstock

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to IvL niet blij met universitaire lerarenopleiding in Den Haag

  1. De minister mag toch altijd afwijken van een advies. Stel voor om samen met Inholland een bakje koffie te gaan drinken met de minister;)

  2. Minister mag toch altijd van een advies afwijken. Stel voor om samen met Inholland een bakje koffie te gaan drinken bij de minister 😉

  3. Jammer dat er door/vanuit de HR zo afwijzend en angst gedreven gereageerd wordt. Zoek de samenwerking, versterk elkaar. Er liggen grote maatschappelijke urgente vraagstukken om met elkaar het hoofd te bieden. Er is o.a. een enorm tekort en het niveau van de huidige docenten staat ook al een tijd onder druk. Wellicht dus juist heel wenselijk dat dit gebeurt. Houdt de HR ook scherp.

  4. @Gerben PS Ik ben in het artikel, zie ik, wat onvolledig geweest: OC&W heeft nl. het advies van de CDHO overgenomen. Heb dat nu in de lead aangepast. Wat niet wil zeggen dat er niet kan worden koffiegedronken…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top