Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Fotoportret Anne-Marit

‘Je kunt roepen wat de overheid zou moeten doen, maar ik kies er liever voor zelf wat te doen’

Anne-Marit Dannijs is docent bij het Instituut voor Lerarenopleidingen en lid van de IMR. Naast haar werk zamelt ze bh’s in voor vrouwen met een krappe beurs. ‘De verhalen die we met dit werk tegenkomen zijn af en toe heel schrijnend.’

‘Sinds vorig jaar ben ik met een aantal anderen in mijn woonplaats Maassluis gestart met een sociaal kookproject. We koken elke week een viergangenmenu voor zieken, armen, ouderen en andere behoeftige mensen. Met producten die over zijn bij de voedselbank, donaties en het geld van betalende klanten, kunnen we financieren dat zij gratis kunnen eten. We hebben daardoor een heel netwerk opgebouwd met mensen die om allerlei redenen buiten de boot vallen.

‘Het afgelopen jaar zijn we met een kledingruiltas voor dames begonnen’

‘Daaruit ontstaan weer nieuwe ideeën en initiatieven. Het afgelopen jaar zijn we met een kledingruiltas voor dames begonnen, bedoeld voor zowel arme als rijkere mensen. Ook vanuit een duurzaamheidsidee: wat jij niet meer wil hebben, niet meer past, of wat je hebt gekocht en niet meer kan retourneren, dat doe je in de tas. En je haalt er weer uit wat je leuk vindt.

‘Een mevrouw die hieraan wilde meedoen vroeg of er ook bh’s in zaten. Ze zocht er een voor haar dochter, maar had er zelf geen geld voor. Bh’s zijn best duur en een pubermeisje heeft natuurlijk telkens een andere maat nodig, dus we besloten op Facebook een oproep te plaatsen. Dit lukte, maar we beseften dat zij waarschijnlijk niet de enige was die hiermee zat. En zo ontstond er weer een nieuw initiatief.

‘We hebben gedurende ons leven veel verschillende bh’s waarvan een groot deel na een tijdje ongebruikt in de la blijft liggen.’

‘Zo is de bodywearbag bedacht, een koffer met bh’s die door onze beheerders van gezin naar gezin wordt gebracht. Heel veel vrouwen veranderen in de loop van tijd van maat: je komt aan, valt af, krijgt kinderen of wordt ouder. We hebben gedurende ons leven veel verschillende bh’s waarvan een groot deel na een tijdje ongebruikt in de la blijft liggen. Het idee is om al die bh’s in te zamelen. Zodra alle behoeftige gezinnen de koffer hebben gekregen, mag iedereen die het wil er gebruik van maken. Mensen die wel genoeg geld hebben mogen ruilen, net zoals bij de gewone damesruiltas. Zo is iedereen blij: de een heeft een opgeruimde kast, de ander een mooie bh.

‘Ik kan om gezondheidsredenen geen fysiek werk doen en hou me vooral bezig met de organisatie. De verhalen die we met dit werk tegenkomen zijn af en toe heel schrijnend. Twee weken geleden was er een gezin waarvan de moeder drie dagen niet had gegeten. Ze had een energierekening van 900 euro, en ja, als er na het betalen van de rekening niks overblijft dan houdt het gewoon op.

Bij de voedselbank in Maassluis, die ook kleding heeft, hoorde ik dat het gedragen ondergoed echt wegvliegt. Dat vond ik ook schokkend. Een bh is toch minder intiem dan een slipje, maar zelfs dat gaat dus hard. Ik zie dit ook wel als een barometer voor armoede. Het is best wel moeilijk om aan spullen te komen, het mooiste zou zijn als er bij de hogeschool ook een inleverpunt komt.

‘Dat zelfs werkende mensen de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen is natuurlijk helemaal triest.’

‘We zien met name alleenstaande moeders of gezinnen met kinderen, je merkt dat die het financieel nu extra zwaar hebben. Anderen zijn ziek, gescheiden, weduwe of werken bijvoorbeeld in de schoonmaak. Dat zelfs werkende mensen de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen is natuurlijk helemaal triest. Wat vooral opvalt, is dat juist de mensen die het heel erg nodig hebben vaak het meest bescheiden zijn. Die moeten we echt aansporen om wat extra uit de koffer te pakken.

‘Ik zou heel graag binnen de hogeschool armoede bespreekbaarder willen maken, en dat we studenten en medewerkers beter hierin kunnen ondersteunen. Vanuit de instituutsmedezeggenschap zijn we al aan het kijken of er uitgiftepunten voor gratis menstruatieproducten kunnen komen. Alles wat een beperking kan vormen voor iemands studie moeten we proberen te voorkomen. We kunnen natuurlijk niet alle problemen in de wereld oplossen, maar als je het soms net iets makkelijker kan maken voor de ander, waarom zou je het dan niet doen?

‘Vanuit de instituutsmedezeggenschap zijn we al aan het kijken of er uitgiftepunten voor gratis menstruatieproducten kunnen komen.’

‘Je kunt aan de zijlijn staan en roepen wat de overheid zou moeten doen en hoe stom de samenleving is, maar ik kies er samen met al die andere vrijwilligers liever voor zelf wat te doen. Vorig jaar hebben we vijfduizend vegetarische maaltijden gekookt, dit jaar zesduizend. Zo zijn we heel concreet bezig met duurzaam eten, met duurzame kleding en met mensen echt te helpen. Op deze manier kan iedereen tegenwoordig makkelijk vrijwilligerswerk doen. Het hoeft niet vast te zijn, je kunt ook ’s avonds eventjes op Facebook dingen inzamelen of mensen met elkaar verbinden. Iedereen kan naar eigen vermogen en mogelijkheden proberen de wereld iets te verbeteren.’

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.

Tekst en foto: Wietse Pottjewijd

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 2 December 2022 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

55 Responses to ‘Je kunt roepen wat de overheid zou moeten doen, maar ik kies er liever voor zelf wat te doen’

 1. Als 1 van de vrijwilligers van het sociale kookproject, zie ik het verschil dat wij maken voor sommige mensen. Naast dat het ontzettend leuk is om te doen , is het ook een zeer dankbare tijdsbesteding.

 2. Goed bezig! En de maatschappij is geholpen met mensen zoals jullie! (Niet lullen, maar poetsen.)

 3. Wat een mooi artikel over je mooie projecten. Wat een verschil maak je zo. Heel veel succes, Anne!

 4. Als meer mensen waren zoals jij hadden we een hele samenleving. Nu nog een regering die daar wat meer in steunt dan word het voor iedereen makkelijker

 5. Mooie, gedreven mensen. Het is zo waar dat dit helaas nodig is, voor steeds meer mensen. Wat mensen als Anne, Pascalle en Caroline doen is bewonderenswaardig. Ik maak een diepe buiging.

 6. Mensen zoals Pascal en Anne maken het verschil, zoveel respect voor deze kanjers.

 7. Wat prachtig ,
  Ik ben helemaal trots op je Anne , je en je super geweldige team . Jullie project is zo een echt symbool van de menselijkheid ,
  Veel mensen kunnen dan van jullie grote steun en hulp .echt mooi .
  Veel succes , Anne

 8. Super Anne
  Dat jij het maar weer doet. Met een aantal vrijwilligers. Succes met je projecten.

 9. Heel mooi initiatief!! Zoals iemand al eerder schreef.. Niet lullen maar poetsen!

 10. Mooi
  Wat ben jij een actieveling zeg. Met al je projecten super!! Samen met de vrijwilligers. Ga zo door .

 11. Een interessante stuk. Respect voor degenen die hun steentje bijdragen aan ons Maassluis

 12. Mooi geschreven Anne. Alles wat er gebeurt in ons werkveld, staat in het artikel omschreven.

 13. Een mooi verhaal over een onwijs belangrijk initiatief. Dat kan niet vaak genoeg verteld worden,

 14. Hartelijke bedankt Anne voor alle hulp die je mij, en de gemeenschap, hebt gegeven. Je wordt erom gewaardeerd.

 15. Je bent een topper Anne echt heb zo veel respect voor jou! Dank je voor alle inzet!!

 16. Super zoals jij met mensen omgaat, en fijn dat mensen in deze moeilijke tijd toch iets positiefs hebben door jou, ga zo door!

 17. Wat ben ik er trots op dat jij in mijn leven bent gekomen. Keep the good work up!

 18. Mooie dankbare projecten. Ik ben blij dat ik af en toe kan helpen bij het wekelijkse kookproject.

 19. Lieve Anne
  Jij hebt vaak eten gebracht voor mijn ouderen buurtjes in onze flat ze zwaren altijd heel enthousiast en blij… mijn buurvrouw en buurman hebben het er nog regelmatig over ze krijgen van mij ook regelmatig eten ..
  Maar dat ene speciale gele gerecht en de broodjes dat missen ze bij mij ..

  De ruil tassen vind ik erg leuk..zelf heb ik er nog niets uitgehaald masr wel mooie kleding van mij vriendin in gedaan…
  De ruiltas met lingerie zou ik ook graag willen bekijken …

  Je bent wen topper voor alle mensen in MAASSLUIS die jij helpt…

  Ik ben trots op jou ….

 20. Wat een super project. Hier zullen heel wat mensen blij mee zijn. Ook de kledingruiltassen van Anne en Pascale, ik vind het helemaal geweldig. En dat gaat niet alleen om armoede hè, maar ook duurzaamheid etc. Ik doe er graag aan mee.
  Ik zeg ga door met al dit moois.

 21. Geweldige initiatieven maar verdrietig dat het zo hard nodig is…

 22. Geweldige initiatieven! Ik doe zelf mee aan de kledingruiltassen en samen met mijn 2 dochters is het iedere keer een feestje om de tassen door te kijken, moois eruit te halen en kleding welke wij niet meer dragen te kunnen doorgeven.

 23. Wat een mooi stuk Anne! En ja, de ruiltas is naast dat het duurzaam (mijn voornaamste reden) engoed voor de portomonnee is, ook gewoon héél erg leuk

 24. Mooi Anne-Marit! Een goed voorbeeld en herkenbare vorm van duurzaamheid!

 25. Super Anne,
  Jij en alle andere vrijwilligers zijn goed bezig met al de projecten in maassluis. Super fijn dat het bestaat voor ieder die het hards nodig heeft. Maar zeker ook triest dat er steeds meer gezinnen/mensen zijn.
  Succes!

 26. Wow goed zeg Anne en al de vrijwilligers.
  Jammer dat het nodig is, maar top dat jullie dit maar mooi regelen. Toppers!

 27. Van dichtbij zie ik hoeveel tijd je in deze projecten steekt en telkens mogelijkheden zoekt om mensen te helpen/ bijstaan. Ik ben trots op je.

 28. Sinds kort ben ik als vrijwilligster bij de kookclub iets doen voor een andere en er een glimlach voor terug krijgen daar word ik blij van

 29. Wat een mooi project Anne- Marit. Het past zo bij je om het verschil voor mensen te maken. Dankjewel ook daarvoor je bent een topper!

 30. Prachtig project van een goed mens, je bent een steun voor velen Anne!

 31. Een geweldig initiatief van Anne en andere vrijwilligers. Het is helaas zo nodig en ook ik maak er gebruik van . Warme en prachtige mensen met een gouden hart, die een enorme steun zijn voor mensen die het minder hebben. Ook de heerlijke maaltijden die er worden gemaakt zijn fantastisch …..Heel veel respect voor jouw Anne en vrijwilligers voor alle projecten en tijd die jullie er in steken ondanks dat jullie zelf ook een druk huishouden hebben ……RESPECT ❤

 32. Een geweldig initiatief van Anne en andere vrijwilligers. Het is helaas zo nodig en ook ik maak er gebruik van . Warme en prachtige mensen met een gouden hart, die een enorme steun zijn voor mensen die het minder hebben. Ook de heerlijke maaltijden die er worden gemaakt zijn fantastisch …..Heel veel respect voor jouw Anne en vrijwilligers voor alle projecten en tijd die jullie er in steken ondanks dat jullie zelf ook een druk huishouden hebben ……RESPECT ❤ Dat maakt de wereld een stukje mooier

 33. Fantastische initiatieven, Anne! Bewonderenswaardig hoe je dit allemaal organiseert, petje af en een diepe buiging.

 34. Mooi artikel over een prachtig mens! Op mijn minibieb zat een sticker (inmiddels verweerd) met de vraag: “Hoe maak jij de wereld vandaag een beetje mooier?” Anne doet dat dagelijks met initiatieven als het kookproject en de ruiltassen. Je bent een topper, Anne!

 35. Heel bijzonder hoe jij en de rest van de vrijwilligers dit realiseert voor de mensen die het nodig hebben in Maassluis. Je doet het gewoon, ondanks je fysieke beperkingen en een klein kind in huis. RESPECT dit geeft weer hoop voor wat we allemaal samen kunnen bereiken.

 36. Top werk! Geeft motivatie om mijn eigen spul uit te zoeken. Inmiddels weet ik ook dat spullen die ik eigenlijk weg zou gooien, nog goed van pas kunnen komen.

 37. wat een mooi stuk en wat een mooi mens ben jij Anne. Wat ben jij een steun en hulp voor veel mensen. Er zullen heel wat mensen in Maassluis op e.o.a. manier geholpen zijn door wat jij hebt opgezet en coördineert. Ik ben echt trots op je.
  Els

 38. Geweldig en gevarieerd initiatief, allemaal in eigen tijd en met veel liefde!

 39. Door de ruiltassen voel ik me soms ook even vrouw en niet alleen mama daarnaast ook de ruiltassen voor kinderen duurzaam en je kan kind net wat meer bieden door dat je wat over hou

 40. Wat een super initiatieven in Maassluis en wat een werk hebben jullie eraan. Heel blij dat ik (en anderen) hier gebruik van kunnen maken. Iedere keer weer een verassing wat er in de ruiltassen zit en hoe de heerlijke gerechten weer smaken. Ontzettend bedankt!

 41. Anne en het hele team zijn toppers.
  Zorgen voor andere is voor hun heel normaal. Veel mensen zouden een voorbeeld hier aan kunnen nemen. de ruiltassen zijn een aanwinst voor heel veel mensen. Het eetproject is fantastisch.
  De wereld zou een stuk donkerder zijn zonder deze toppers

 42. Super tof artikel en heel veel respect voor wat je allemaal doet!! En voor met hoeveel passie je alles aangaat. Zelf doe ik mee aan de kleding-ruiltassen en ben er nog steeds zo blij mee en dankbaar voor! Haal er zeer regelmatig wat uit, wat ik vaak met veel plezier draag! Hoe heerlijk! En tegelijkertijd ruim ik mn eigen kast zo ook makkelijker op door er altijd wel wat in terug te doen. Het is zo zonde anders! Zo kunnen we elkaar, en de aarde, een stuk blijer maken 🙂 Succes met alles lieve, mooie, sterke meid!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top