Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jongeren snakken naar ‘hoopvolle toekomst’ 

Gepubliceerd: 24 May 2022 • Leestijd: 1 minuten en 51 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Jongeren krijgen grijze haren van hun zorgen over onderwijs, wonen, klimaat en pensioenen. Het kabinet moet aan de bak om ze een hoopvolle toekomst te bieden, waarschuwen adviesraden. 

Veertien adviesraden van de regering en het parlement, waaronder de SER, overhandigden een ‘inspiratiebundel van artikelen’ aan het kabinet. Daarmee willen ze beleidsmakers inspireren en laten zien hoe ze meer met jongeren kunnen samenwerken. Dat is hoognodig, schrijven ze, omdat jongeren zich volop zorgen maken over de toekomst. 

Ook knelpunten in het hoger onderwijs worden aangestipt. ‘Het onderwijs is met de focus op cijfers, diploma’s en prestaties een stressvolle plek geworden voor jongeren. Ze moeten steeds harder rennen om op dezelfde positie te blijven. Dat moet echt anders’, staat in de bundel.  

Toetscultuur en keuzedruk 

Zo doet de ‘toetscultuur’ volgens de raden meer kwaad dan goed. Hoge cijfers zijn erg belangrijk, omdat op basis daarvan bij veel masters en werkgevers een selectie wordt gemaakt. ‘Het gevolg is dat studenten leren om een hoog cijfer te halen (lees: feitjes stampen) en niet om de stof echt te begrijpen.’ 

Jongeren zouden daarnaast gebukt gaan onder de druk die ze ervaren bij het kiezen van de juiste studie. Zeker omdat van opleiding wisselen een student zomaar een paar duizend euro extra studieschuld kan opleveren.  

De basisbeurs keert in 2023 weer terug, maar ‘daarmee is de kous niet af’, want jongeren verdienen nog steeds weinig, gelet op ‘de doorgeschoten huurprijzen en de sterke inflatie’. Het toekomstige salaris komt daardoor steeds centraler te staan bij het kiezen van een studie in plaats van de intrinsieke motivatie van een scholier, waarschuwen de adviesraden het kabinet. 

Toegankelijkheid onderwijs ging achteruit

Aan kansengelijkheid schort het eveneens. Eerstegeneratiestudenten (van wie geen van de ouders hoog is opgeleid), studenten met een niet-westerse migratieachtergrond, een mbo-vooropleiding of een functiebeperking ervaren ‘belemmeringen in het hoger onderwijs of op de weg ernaartoe’. Ze lopen vaker studievertraging op en vallen vaker uit.  

De toegankelijkheid van het onderwijs is de afgelopen jaren achteruitgegaan, schrijven de raden, doordat het onderwijsbudget onvoldoende is meegegroeid met de toenemende studentenaantallen. ‘Daardoor krijgen veel studenten niet de aandacht en begeleiding die ze nodig hebben.’ 

Er gebeurt nog te weinig

Het is volgens de adviesraden van groot belang dat de zorgen van jongeren gehoord worden in Den Haag. ‘Jongeren zijn veerkrachtig en bereid om hun verantwoordelijkheid te nemen, maar dan willen ze die verantwoordelijkheid ook krijgen.’

In een reactie op de publicatie zegt vicevoorzitter Marinus Jongman van jongerenvakbond FNV Young & United dat er ‘ondanks alle beloftes van het kabinet’ nog veel te weinig gebeurt voor jongeren. ‘Als dit rapport ze niet wakker schudt, dan willen ze ook gewoon niets doen voor jongeren.’

Tekst: HOP, Josefine van Enk
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!



Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top