Kledingvoorschriften? Een school is toch niet de lift van Toren C?
Gepubliceerd: 14 July 2022 • Leestijd: 2 minuten en 24 seconden • Afke Dit artikel is meer dan een jaar oud.‘Hee Afke, ik lees hier net dat op het mbo een crop top verboden is, maar wat is dat eigenlijk voor ding, weet jij dat?’, vraagt mijn collega (m) in de pauze van het teamoverleg. ‘Gewoon, een naveltruitje.’ zeg ik. ‘Oh dat, wat stom joh! Verbieden? Hoezo dan?’
Tsja, hoezo dan? Een beetje rond Googelen leert dat het een landelijke trend is om op scholen kledingregels voor te schrijven; het topje mag niet te crop, short niet te short en rokje niet te kort. Ik knipper met mijn ogen; hallo, is het ineens 1950? Of zijn alle scholen plotseling reformatorisch van aard? Wie heeft hier last van? Doorgoogelend blijkt dat de scholen vooral geen metoo-achtig gedoe willen.
“Als een jong meisje met een diep decolleté in de klas zit, dan kunnen docenten daar last van hebben. Als die er iets van willen zeggen, dan kan zo’n meisje weer reageren met: ‘hij zit naar m’n tieten te staren.'” (Algemeen Dagblad, juni 2021)
Oké, dus de docenten hebben er last van. Nu snap ik best dat het raar is, als je als docent – in deze zoveelste hittegolf – voor een klas staat die gevuld is met leerlingen of studenten die in hun bikini zitten en jij je geruite overhemd met korte mouwen en je pantalon aan hebt, terwijl je het óók stikheet hebt. En nu zitten die blagen daar met hun crop tops en korte broeken waar hun billen uithangen.
Of zijn docenten bang dat ze afgeleid, geprikkeld, of geïrriteerd raken door meiden die luchtig gekleed zijn en ergeren ze zich daarnaast aan de nonchalance en de autonomie die daar uit spreekt? Zijn ze bang dat hun pedagogische punt omgebogen wordt naar een beeld van henzelf van een viezig type dat opmerkingen maakt over rokjes en topjes? Een school is toch niet de lift van Toren C?
Maar, waarom heb ik het nu over docenten en het WHY? Is het soms normáál dat meisjes en vrouwen kledingvoorschriften opgelegd krijgen, daarmee geseksualiseerd worden, op straffe van uitsluiting van het onderwijs, of hen te willen socialiseren zich toch voorál niet te uitdagend te kleden om zo ánderen niet in verlegenheid te brengen? Waarom gaat het hier alleen over meisjes en lijkt hetero de norm te zijn? Waar is de professionaliteit, de humor en het relativeringsvermogen van de docenten? Waarom is het zo dat als je bang bent voor je eigen emoties of fysieke reacties, ánderen zich moeten aanpassen?
Dit is een vergelijkbaar argument waarom vrouwen in Afghanistan zich in het openbare leven in een boerka moeten hullen, omdat dat ‘traditioneel en respectvol is’. Nee het is niet hetzelfde, maar de motivatie is van hetzelfde laken en pak: vrouwen, wees niet uitdagend door je blote schouder of benen te laten zien, want wij kunnen niet in staan voor de gevolgen als/omdat wij ons niet kunnen beheersen. Groetjes, de mannen.
Nou groetjes terug, maar op deze school doen wij daar niet aan mee, althans, ík niet. Ik vertrouw erop dat als een student óf een medewerker kleding aan heeft die niet praktisch is voor de lessituatie, dat daar een gesprek over kan zijn. Het is wel klaar met dat normerende en ongelijke gedoe. Overigens hoef je, ook als docent (v), niet eens een ‘te kort’ rokje aan te hebben om opmerkingen te krijgen over je kleding en lichaam, maar daarover later meer.
Koop een mooie bikini, of juist niet, maar trek aan waar je je fijn in voelt.
Ik wens jullie een fijne zomer!
Ik denk dat het probleem erin zit dat bij veel studenten een normaal gesprek hierover niet meer nogelijk is, i.v.m. de metoo beweging en de te snelle oordelen bij deze studenten zelf.
Het is dubbel, Iedereen moet alles kunnen dragen (mannen hebben hier net zo goed last van), maar een opmerking over gepastheid of een compliment kan iemand niet maken, vooral mannen, want een heel groot risico op metoo klachten. We weten allemaal dat een verdenking of claim al voldoende is tegenwoordig.
Verder vind ik de zogenaamde vragen meer (voor)oordelen van de schrijfster.
Misschien moeten we erkennen dat elke situatie/bestemming gepaste klederdracht heeft, ongeacht man of vrouw of wat dan ook.
Zomers kleden kan dan ook, maar zie jij jezelf al zitten in de boardroom van een bedrijf (bijv studenten vsn opleidingen HRBS) in een bikini of zwembroek en slippers? Nee, dit is namelijk ongepast en wordt gezien als onprofessioneel.
Helemaal eens Jasper
Dank voor je reactie Jasper, we kijken vanuit ons eigen perspectief naar dit issue. Jij vanuit het idee dat je zomaar een metoo aan je broek kunt krijgen en ik vanuit de afkeuring dat vrouwen (mensen) restricties opgelegd krijgen, omdat anderen zich mogelijk niet kunnen beheersen. Als school en als docenten hebben wij inderdaad een pedagogische taak, maar daaronder valt een te kort topje verbieden niet. Daarnaast heb ik er vertrouwen in (vanuit ervaring als stagedocent) dat studenten op hun stageplaats zich heel eenvoudig aan de geldende normen aanpassen, zoals dat hoort bij aankomende professionals.