Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Linn staat internationale studenten op de Hogeschool Rotterdam bij

Gepubliceerd: 23 March 2022 • Leestijd: 2 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De afdeling studentenwelzijn heeft een nieuwe collega die zich helemaal bezighoudt met internationale studenten. Deze doelgroep had het zwaar met corona en op dit moment houdt de oorlog en Oekraïne een deel van hen bezig. Linn van Wijk-Schonherr gaat onderzoeken welke hulpbehoeften ze hebben en cursussen op maat geven of organiseren.

Fleur Beerthuis

De nieuwsberichten liegen er niet om: studeren was de afgelopen twee jaar pittig voor alle studenten, maar internationale studenten hadden het net nog wat zwaarder. Uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) blijkt dat ze regelmatig eenzaam zijn, een hoge werkdruk ervaren én een gebrek aan hulp.

Uit een recente steekproef van het Nuffic onder duizend internationale studenten bleek dat bijna 70 procent zich, in meer of mindere mate, weleens eenzaam voelde. Een bijna even groot deel kampte soms (of zelfs altijd) met depressieve gevoelens.

Stijgend aantal hulpvragen

Dat beeld herkenden de Hogeschool Rotterdam-medewerkers van Studentenwelzijn en het Centre of International Affairs (CoIA). Menno Siljee, manager studentenwelzijn: ‘Afdelingen die zich met buitenlandse studenten bezighielden op de hogeschool signaleerden tijdens de coronapandemie een stijgend aantal hulpvragen. Ze voelden zich eenzaam en hadden ook geen familie om op terug te vallen. De decanen konden deze hulpvragen er niet bij oppakken, vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar een nieuwe collega die dit wel kon doen.’ 

Van Wijk-Schonherr weet uit persoonlijke ervaring dat in een ander land studeren pittig kan zijn: ‘Ik heb zelf een deel van mijn studie in Spanje gedaan en een tussenjaar na de havo van negen maanden, ook in Spanje. Ik had onwijs heimwee in het begin en wist niet goed waar ik terechtkon met vragen en problemen of gewoon voor een luisterend oor. Deze voorzieningen waren er toen niet en ik ben blij dat die er nu wel zijn voor internationale studenten.’ 

Zeven loketten

De hogeschool heeft veel voorzieningen voor studenten die ook toegankelijk zijn voor de internationale doelgroep, maar veel internationals weten dat niet. Daar moet de nieuwe studentenwelzijnsmedewerker verandering in gaan brengen: ‘Studentenwelzijn heeft naast het decanaat zeven loketten waar Nederlandse studenten terecht kunnen. Er is speciale hulp voor studenten die studeren met een functiebeperking, studenten die mantelzorgen, studerende ouders, studerende statushouders, LHBTI’ers, topsporters en studenten uit het Caraïbisch gebied’, vertelt Van Wijk-Schonherr. ‘Voor internationale studenten is slechts een loket en dat ben ik. Het wordt mijn taak om het werk van studentenwelzijn onder de aandacht te brengen en studenten door te verwijzen of zelf cursussen aan te bieden die passen bij hun vragen.’ 

De eerste workshop voor internationale studenten is ondertussen geweest en de volgende staan op de planning. Je vindt meer informatie op de internationals-pagina op Hint. Van Wijk-Schonherr heeft ook al wat coachingsgesprekken met internationale studenten gevoerd: ‘Die gesprekken hoeven niet per se over vaardigheden te gaan, we kunnen ook gewoon praten over hoe het gaat. Dat hoort ook bij studentenwelzijn.’ 

Bijeenkomsten over Oekraïne

Voor studenten en medewerkers – internationals maar ook Nederlanders – die zich zorgen maken over de oorlog in Oekraïne organiseert Studentenwelzijn een reeks bijeenkomsten. Op 24, 29, 30 of 31 maart op kun je die bezoeken op locatie; op 5 april is er een bijeenkomst via Teams. Tijdens de gesprekken kunnen studenten zorgen met elkaar delen, ervaringen uitwisselen en kun je kijken hoe Studentenwelzijn je verder kan ondersteunen. Aanmelden kan via deze Hint-pagina (scroll naar beneden en selecteer de juist workshop).

Lees ook:

Tekst: Tosca Sel
Foto: Fleur Beerthuis

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Linn staat internationale studenten op de Hogeschool Rotterdam bij

  1. Mooi initiatief. Wellicht een idee om het artikel naar het Engels te vertalen, zodat internationale studenten het ook kunnen lezen?

  2. Hi Paul,

    Verschrikkelijk goed idee, maar het vertalen en plaatsen van artikelen valt momenteel niet binnen onze doelstelling.
    Slechts een klein percentage van de HR-studenten leest geen Nederland en we hebben geen budget om de nieuwsvoorziening op hen aan te passen.
    Ik hoop dat docenten dit artikel lezen en nu weten dat Linn bestaat. Mochten ze dit artikel door willen sturen aan hun internationale studenten dan kunnen die gelukkig goed uit de voeten met Google Translate.

    Grts Tosca
    Hoofdredacteur Profielen

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top